Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Razlika med olivnim in rastlinskim oljem?

Razlika med olivnim in rastlinskim oljem?

Hej,Stasa! Na zalost, je zelo resnicno,kako ljudje lahko goljufajo,kjer lahko.
Olje,ki ga sama kupujem, je res prvovrstno,vsako leto testirano pri
uradno pooblasceni ustanovi v Izoli(ne spomnim se imena).Tam dobivajo pridelovalci oljk in olja tudi potrebna znanja in pomoc.
Domace olje je vsako leto drazje.Ce ga dobis po 2000 sit l,si zadel loterijo,saj so ga ze lani prodajali po 2300.
Letos bo cena verjetno krepko poskocila.Ceno nam dvigajo it. kupci,ki ga pri nas redno kupujejo.

No,pred leti so nas strokovnjaki v medijih prepricevali,da je “olje iz koruznih kalckov” ob olivnem olju, najboljse.Bilo je v 60tih. Pravi BOOM!
Zato sem te povprasala. Lp Babi

Pozdravcek Babi,

moj podatek velja za koruzno olje, ampak skorajda dvomim, da ima olje koruznih kalckov popolnoma drugo sestavo. Bo se kdo drug kaj povedal.

LP, Staša

Staša, prosim, če tudi meni pošlješ link na: sabrina@email.si.
Hvala in lp, oli

Če torej prav razumem je pri segrevanju škodljivo vsako olje.
Toda če ga že segrevam, je najbolj, da segrevam olivnega – drži?
ali pa je segrevano olivno olje enako škodljivo kot segrevano sončnično olje?

hvala, LP!

in se nekaj:
ce olje segrevam ali je kaksna razlika ce segrevam hladno stiskanega ali rafiniranega?

ali lahko prosim kdo odgovori na tole na prejsnje moje sporocilo

hvala!

Hej,Denis! Zdaj bi morala biti tukaj Stasa.Ona njavec ve.Jaz sem samo laik,ki pac skusa kolikortoliko zdravju prijazno kuhati.
Po vsej prebrani literaturi, se drzim pravila,da je segrevanje olivnega olja manj skodljivo od drugih.(manj ni nic ,ja napisala Stasa)Pred leti sem poslusala it. strokovnjaka,naj vendar uporabljajo olivno devisko olje tudi za kuhanje in ne samo za solate.Mislim,da je ocitno boljse za vse uporabljati hladno stiskano devisko olje in ne rafinirano.
Glej,jutri imam goste in me ze zdaj crvici,ker vem,da bom morala nekaj
peci na olju pri visji temperaturi. Je to prav?
Najveckrat za naso druzino delam tako,da dam sestavine na hladno olje,da se bolj dusi in pri tem se ne razvijajo tako visoke temperature.
Vedno pa to ni mogoce.Okus je tudi manj izrazit.
Nedolgo tega sem brala,da tudi v najbolj opevanih in hvaljenih bio in vege restavracijah se se zdalec ne drzijo predpisanega,ce zelijo postreci okusno
jed. Uporabljajo tudi maslo,smetano…vse za boljsi okus.Jaz se pa tresem in imam slabo vest,ce se kdaj pregresim,ker se mi zdi,da nalasc skodim svojim dragim.To je tudi stres s svojimi posledicami.
Moj oce je bil zelo zdrav zabaven duhovit clovek.Ko je bil v toplicah in so mu ugotovili nekoliko zvisan holesterol,je zacel mamo gnjaviti z nekimi grami,mascobami … Resnicno,v nekaj mesecih je zacel pesati in se tudi psihicno spreminjati.Prej se nikoli ni vprasal,ali je zdravo hrano.Sicer smo Primorci itak bolj mahnjeni na zelenjavo.Rad je pojedel mamine okusne
domace jedi.
Nekaj potrditev moji tezi mi je dal clanek v Sobotni prilogi Dela(ne vem tocno ali prejsnji stevilki ali 14 dni nazaj).Zelo trezen clanek ,nekako tak naslov(sem prilogo posodila) Zdravniki izganjajo zdravje iz zdravih ljudi.
Tam je tudi opisan primer starejse osebe,ki je po nekaj mesecih posebne diete zaradi povisanega holesterola,postala starka ,brez volje do zivljenja.
Ko je spet zacela jesti normalno,se ji je forma povrnila.
Ugotavljanja,da je v nasem casu vse ze bolezen,kar je bilo se 60 let nazaj
naravno! Pac clovesko telo ima svoja obdobja in spremljajoce manjse tezave.Zdaj je pa ze za vse zdravilo,ker je vsak pojav ze bolezen,ki rabi svojo tabletko. Farmacevtska industrija ima ogromne dobicke prav v zadnjih letih.

Se splaca prebrati,ker je podkrepljeno z dokazi.Clovek se tudi malo potolazi. Ne me lincati!Hci je zdravnik in bolezni jemljemo z vso odgovornostjo;toda clovek se le vprasa.

Oprosti,da sem napisala cel roman.Me je zaneslo.Tisti dolg clanek mi ne da miru. Lep dan Babi

Gospa, zelo imate prav, kajti motor globalne ekonomije kapitala je bolezen, ne zdravje. Ker pa se vsaka stvar na vrhuncu spreobrne v svoje nasprotje, se bo slej ko prej tudi ta.

stane

Babi napisal:

> Hej,Denis! Zdaj bi morala biti tukaj Stasa.Ona njavec ve.Jaz
> sem samo laik,ki pac skusa kolikortoliko zdravju prijazno
> kuhati.
> Po vsej prebrani literaturi, se drzim pravila,da je segrevanje
> olivnega olja manj skodljivo od drugih.(manj ni nic ,ja
> napisala Stasa)Pred leti sem poslusala it. strokovnjaka,naj
> vendar uporabljajo olivno devisko olje tudi za kuhanje in ne
> samo za solate.Mislim,da je ocitno boljse za vse uporabljati
> hladno stiskano devisko olje in ne rafinirano.
> Glej,jutri imam goste in me ze zdaj crvici,ker vem,da bom
> morala nekaj
> peci na olju pri visji temperaturi. Je to prav?
> Najveckrat za naso druzino delam tako,da dam sestavine na
> hladno olje,da se bolj dusi in pri tem se ne razvijajo tako
> visoke temperature.
> Vedno pa to ni mogoce.Okus je tudi manj izrazit.
> Nedolgo tega sem brala,da tudi v najbolj opevanih in hvaljenih
> bio in vege restavracijah se se zdalec ne drzijo
> predpisanega,ce zelijo postreci okusno
> jed. Uporabljajo tudi maslo,smetano…vse za boljsi okus.Jaz se
> pa tresem in imam slabo vest,ce se kdaj pregresim,ker se mi
> zdi,da nalasc skodim svojim dragim.To je tudi stres s svojimi
> posledicami.
> Moj oce je bil zelo zdrav zabaven duhovit clovek.Ko je bil v
> toplicah in so mu ugotovili nekoliko zvisan holesterol,je zacel
> mamo gnjaviti z nekimi grami,mascobami … Resnicno,v nekaj
> mesecih je zacel pesati in se tudi psihicno spreminjati.Prej se
> nikoli ni vprasal,ali je zdravo hrano.Sicer smo Primorci itak
> bolj mahnjeni na zelenjavo.Rad je pojedel mamine okusne
> domace jedi.
> Nekaj potrditev moji tezi mi je dal clanek v Sobotni prilogi
> Dela(ne vem tocno ali prejsnji stevilki ali 14 dni nazaj).Zelo
> trezen clanek ,nekako tak naslov(sem prilogo posodila)
> Zdravniki izganjajo zdravje iz zdravih ljudi.
> Tam je tudi opisan primer starejse osebe,ki je po nekaj mesecih
> posebne diete zaradi povisanega holesterola,postala starka
> ,brez volje do zivljenja.
> Ko je spet zacela jesti normalno,se ji je forma povrnila.
> Ugotavljanja,da je v nasem casu vse ze bolezen,kar je bilo se
> 60 let nazaj
> naravno! Pac clovesko telo ima svoja obdobja in spremljajoce
> manjse tezave.Zdaj je pa ze za vse zdravilo,ker je vsak pojav
> ze bolezen,ki rabi svojo tabletko. Farmacevtska industrija ima
> ogromne dobicke prav v zadnjih letih.
>
> Se splaca prebrati,ker je podkrepljeno z dokazi.Clovek se tudi
> malo potolazi. Ne me lincati!Hci je zdravnik in bolezni
> jemljemo z vso odgovornostjo;toda clovek se le vprasa.
>
> Oprosti,da sem napisala cel roman.Me je zaneslo.Tisti dolg
> clanek mi ne da miru. Lep dan Babi

Pozdravljena Babi!

Ta in članek o debelosti v prejšnji številki, pa seveda še mnogo drugih, vam dokazujejo, s kakšno hitrostjo se problem približuje vrhuncu in kliče po rešitvi.
Toda v miniaturi lahko tudi na naših forumih zaznate razsežnost problema, če preberete knjigo RESNICA SOLI, objavljeno na forumu PREHRANA, TRENING, OBLIKOVANJE in opazko pod REKLAMA, na forumu OVER. NET mnenja, predlogi, ocene.
Prav zanimalo bi me vaše mnenje in mnenje vaše hčerke zdravnice.

Lep pozdrav
Stane

Pozdravljen,Stane!
Hcerka je zelo realen clovek,ki se se kako zaveda,da je v medicini se veliko neznank.Po najboljsih moceh skusa pomagati cloveku,ceprav tudi samo s prijazno besedo,ki pacientom veliko pomeni.
Dela in zivi v tujini.Alternativne vede pozna,problem genericnih zdravil
in farmacevtskih vplivov na zdravnike tudi.Izoblikovala si je svoje mnenje
in ima cisto vest. Veckrat je povabljena na farm. kongrese in promocijo
zdravil.Vcasih mora iti,vcasih se izogne.Konkurenca velika.Denarja,ki se za to trosi, tudi:
od najbolj luksuznih hotelov,popolne oskrbe,brezplacnih kozmeticnih neg…,ki so na voljo.
Tocno ve,cemu vse to!
Ko je s pacientom z neozdravljivo boleznijo sama,se zaveda,kako nemocna je in takrat zna uporabiti vse svoje znanje iz psihologije, postenost,srcno kulturo in prijazno besedo.
Bili so dnevi,ko zaradi vsega tega gorja,ni mogla spati.Na sreco,se je z leti
le utrdila.
Njenega mnenja ne morem posredovati,ker ga ne poznam. Je zrel,odrasel clovek.

Kaj pa jaz?
Ko je bil objavljen v Delu(vsaj mislim,ker je pri nas doma casopisov in revij veliko) vas clanek,sem ga z zanimanjem prebrala. Priznam,da sem skepticna.Tezko verjamem,da se lahko res odpravi vse opisane tezave.Vi ste uspeli,vsaj trdite tako in upam,da je res.Zase ne bi upala tega prakticirati,ker se vedno zaupam dobremu specialistu.
Pogresala sem podatek,kje se sol dobi.V svoji naivnosti sem celo pomislila,da grem lahko v soline,kamor itak rada zahajam in si nagrabim kar to sol.Vidim,da ni tako. V pogovore se nisem zelela vkljuciti,ker sem zelo konkreten clovek,ki rabi strokovne potrditve,pa se takoj zacutim v
pogovirih negativno energijo.Se ji raje izognem in preberem kaj lepega za duso,ali posljem kuharski nasvet deklicam,ki to zelijo.
Upam,da me razumete. Trudim se zdravo ziveti in v zivljenju tudi uzivati in imeti cimmanj stresov. O soli se ne bi vec pogovarjala.S tem pa ne mislim
jemati vere drugim. Upam,da ni iz mojega posta vela negativna energija.

Rada se pogovarjam z ljudmi,

ki si vzamejo cas,da povedo svoje misli tudi na glas,
ki poslusajo in drugacno mnenje razumejo,
ki iskreno povedo,da je drugace tudi lahko,
ki zelijo vedeti vec in jim znanja ni nikoli prevec,
ki znajo znanje deliti in se se cesa nauciti.

Lep soncen dan Babi

morda kdo ve, kako se v italijanscini rece hladno stiskanemu olju, oziroma kaj piše na steklenici?

Hej!
OLIO D’OLIVA EXTRA VERGINE
Kvalitetna olja imajo se opis postopka,da je hladna obdelava,poreklo…
So cenejsa kot istrsko domace olje.Jaz dokupujem domace,ker ga porabimo vec, kot nam dajo nase se mlade oljke.Letos prakticno nic.
Dobro,da se drevesa niso posusila. Lp Babi

Hej!
OLIO D’OLIVA EXTRA VERGINE
Kvalitetna olja imajo se opis postopka,da je hladna obdelava

kaj je potemtakem vsako olje na katerem piše EXTRA VERGINE, hladno stiskano?

ker je takih olj v italijanskih trgovinah skorajda preveč, da bi se zdelo verjetno

kaj papiše v italijanščini, če je izrecno navedeno, da gre za hladno stiskanje?

če bi to pomenilo, da gre za hladno stiskano olje, potem bi bila skoraj vsa hladno stiskana, kar pa dvomim

Joj,Denis,zdaj pa bi moral skociti vsaj v Trst,da bi natancno pogledala.Res je,da imajo ze vsa olja tak napis.Razlika v cenah pa je lahko od znamke do znamke zelo velika.Vem,da je nona vedno prisegala na Olio Sasso.
Italijani na veliko kupujejo pri nas,ceprav je drazje od njihovega v trgovinah.
V Toscani sem kupila za darilo olje z dolocenim poreklom.Ne bom povedala cene,ker bos rekel,da sem malo cez les.
Sama ze dolgo kupujem olje iz Ospa.Saj poznas to vasico pod Socerbom,kjer so slavne plezalne stene.Temu olju res zaupam in tistemu,ki ga pridelamo sami.Mislim,da bos najboljse o.olje kupil v Istri in se to,ce res komu zaupas.Na zalost!
Vec ti ne bi mogla povedati.Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close