Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Razlika med olivnim in rastlinskim oljem?

Razlika med olivnim in rastlinskim oljem?

Zanima me,kaksna je razlika med olivnim in rastlinskim oljem.Tudi za pecenje uporabljam olivno,pa me zanima,ce je to kaj narobe in ali bi morala uporabljati kaj redkejsega (olivno je kar gosto).Nekateri pravijo,da ni zdravo,da uporabljas olivno za peko itd.Ali je to res?
Hvala za odgovore.

Tudi jaz sem dobila informacijo, da je olivno olje za peko ali cvrenje škodljivo, saj se na visokih temperaturah začnejo iz olja izločati strupene snovi….koliko je od tega res, pa ne vem! Skoraj jim verjamem!

lp

Mogoce vama pomaga naslednji odgovor:

Olivno olje nikakor ni primerno za segrevanje. Je veliko primernejše od kakšnih nerafiniranih bučnih, lanenih, sončničnih olj, vendar še vseeno nezdravo. Razlog za to leži v kemični sestavi olivnega olja in preko tega v (ne)stabilnosti pri temperaturah.

Manj so olja predelana, bolj so zdrava (govorim o hladnih oljih). Na primer nerafinirana rastlinska olja, ki jih najdemo v trgovinah z zdravo prehrano, imajo veliko esencialnih in drugih nenasičenih maščobnih kislin, ki koristijo zdravju. Vendar so le-te zelo nestabilne in se ob določenih vplivih (segrevanje) hitro pokvarijo. Posledica je nastanek škodljivih produktov, kot so trans maščobne kisline in podobno.

Glavni dejavnik procesa tvorbe škodljivih snovi je torej segrevanje. Ravno zato so predelana (rafinirana) rastlinska olja, ki jih kupimo v navadni trgovini (npr. navadno belo sončnično olje), škodljiva, saj so pri njihovem pridobivanju (predelavi) pod vplivom visokih temperatur. Tako da ta olja vsebujejo škodljive produkte že sama po sebi (ne glede na to, če jih mi segrevamo ali ne).

Olivno olje vsebuje predvsem omega 9 mononenasičene maščobne kisline, ki so proti maščobnih kislinam, ki jih najdemo v drugih oljih, DOKAJ stabilne in pri segrevanju nastane manj škodljivih snovi. Vendar najmanj NE pomeni NIČ škodljivih produktov.

Daleč najbolj primerno za segrevanje je maslo, ker vsebuje zelo stabilne maščobne kisline, ki težko nadalje razpadajo v škodljive produkte. Seveda je slaba stran masla dvig trigliceridov in holesterola v krvi ter visok vnos kalorij.

BTW. margarina vsebuje ogromno trans maščobnih kislin, ki so zelo škodljive.

Vsekakor je najbolje, če pečete BREZ olja (oz. na minimalni količini masla), olivno olje pa uporabljate hladno (npr. na solati ali prelito preko rib…). Jaz pečem VSE brez olja in verjemite – JE možno, le dobro ponev je treba nabaviti (za zrezke se super obnese Tefal ŽAR).

LP

Priporočam v branje

http://www.zdravahrana.net/

… olja

Za peko je najprimernejše arašidovo ali kokosovo maslo, ker je najbolj stabilno na visokih temperaturah, vendar je tudi to škodljivo za bolnike s previsokim holesterolom. Zato je še najboljši Stašin nasvet: čimmanj peči na maščobah.

LP

Hej,Stasa ima popolnoma prav!Ker uporabljam najvec olivno olje,si pomagam tudi tako,da dam sestavine na mrzlo,da se bolj dusi in ne pece ali cvre;torej manjsa temperatura.V minestrice,ce se le da, na koncu.
Seveda se prav vsakemu segravanju vedno ne da izogniti,zlasti ce imas goste,ki uzivajo v specificnem okusu cvretja.Je pa res,da pri segrevanju olivno olje sprosca se najmanj nezazeljenih snovi.Kot je rekla Stasa,
manj se vedno ni nic. Torej po pameti in lastni odlocitvi.

Se to:zadnje ugotovitve: najboljse istrsko ol.olje je doma v Ospu,ker raste tam oljka najvisje. Imam sreco.Moja frizrka ima nasad oljk v Ospu in od nje kupujem olje ze nekaj let,ker nasih oljk je premalo za celo sezono.
Lep pozdrav Babi

A smem še jaz svoj lonček pristavit?

Zadeva z margarino je sledeča. Dolgo je bil posopek “pridelave” margarine tak, da je pri “pridelavi” (se opravičujem, so mi nemški izrazi bolj domači, naših pa žal ne poznam dovolj dobro) nastala ogromna količina trans-maščobnih kislin (ki so dajale margarini njeno trdo konsistenco). Ker te maščobe povečujejo verjetnost srčnega infarkta in podobnih “nevšečnosti” (čeprav je ta škodljivost v primerjavi z nekaterimi drugimi izdelki zanemarljiva), so postopek pridelave prilagodili oz. spremenili, tako da dandanašnje margarine vsebujejo le še minimalno oz. nič takih trans maščobnih kislin. Margarino lahko torej (v današnjih časih) bolj ali manj brez pomisleka uživamo (še posebej če izvira iz bolj “razvitih držav” ala Nemčija, Avstrija… kjer so tehnološko in raziskovalno gledano veliko pred nami).

Drugo kar bi dodala je vpliv višjih temperatur na nenasičene maščobne kisline. Če take maščobne kisline segrevamo, nastajajo prosti radikali, peroksidi in podobne škodljive substance. Prav zato je olivno olje neprimerno za segrevanje (je torej vse res). Kot je napisala korifeja, je za segrevanje res najbolj primerna kokosova mast.

Za kakšna podrobnejša vprašanja ali razprave pa sem tako vedno na voljo :).

Pozdravček,

glede kokosovega se strinjam, arašidovo pa žal ni primerno za visoke temperature (velikokrat sem že slišala, da kdo to misli, a ne vem zakaj!?).

Poznamo rafinirano in nerafinirano arašidovo olje. Rafinirano je torej predelano – pri visokih temperaturah. Pri tem postopku se tvorijo trans maščobe (ene izmed najbolj škodljivih za naše zdravje). V smislu pozitivnih odlik na naše zdravje se torej od navadnega sončničnega razlikuje le v ceni.

Nerafnirano arašidovo olje ima 47 % omega 9 maščobnih kislin (to so maščobe, ki jih najdemo v olivnem) in kar 29% omega 6 maščob (kot jih najdemo v ostalih rastlinskih oljih). Nasičenih ima le okoli 18 %. Torej je arašidovo olje, kar se segrevanja tiče, stabilno podobno kot ostala nerafinrana rastlinska – oksidira približno enako hitro (torej nepriporočljivo za uporabo pri visokih temperaturah).

Kokosova mast je OK, vendar jo že dolgo časa brez uspeha iščem, A kdo ve, kje se jo kupi (v manjših količinah)?

Mishika – si prepričana, da nobene margarine ne vsebujejo trans maščob? Vem, da jih ne vsebuje Becel, za ostale pa še nisem slišala, da jih ne bi. A piše na embalaži?

LP, Staša

No, VEČINA margarin naj ne bi več vsebovala trans maščobnih kislin (glede na nemški Stiftung Warentest, eden najbolj priznanih, neodvisnih in zanesljivih potrošniških testov, kar jih poznam). Sicer so pa tudi ostali proizvajalci margarin znižali vsebnost trans m.k. za več kot 50%, ravno zaradi spremenjene tehnologije.

Sicer pa v poprečju človek z nekim zmernim doziranjem (se pravi če ne ješ ravno vsak dan kosa kruha debelo namazanega z margarino in vsak dan kosilo ali večerjo pripravljeno na osnovi margarine) ne poje toliko trans m.k., da bi bile za človeka škodljive.

V bistvu gre za isto logično-posledično zadevo kot zdaj pri “aferi” akrilamid. Jedli smo te zadeve leta in leta, pa ni bilo nikomur nič (no, vsaj vedelo se ni zakaj). Zdaj pa naenrat bum! In kaj bodo proizvajalci teh spornih živil naredili? V toliko prilagodili tehnologijo, da bo vsebnost akrilamida v nekih zmernih mejah… Logično a ne. No, isto je bilo z margarino. Samo ne najdeš več nekih proizvajalcev, ki bi še vedno na veliki zvon obešali, da pa njihov produkt ne vsebuje trans m.k.

Kar se pa Becela tiče, so mi pa tako fenomen… Na rastlinsko olje bodo oni še vedno napisali, da ne vsebuje holesterola, čeprav te že najkasneje v srednji šoli naučijo, da holesterol proizvajajo samo živali – torej v vseh rastlinskih oljih tega ne bi smel najti. Ali? Samo bodo pa nepoučene gospodinje še vedno raje kupile tisto olje, na katerem PIŠE da ne vsebuje škodljivih snovi… Marketing :).

Hvala za odgovor. Sicer margarine ne maram, ampak je dobro vedeti…

To, da proizvajalci rastlinskih olj poudarjajo, da NE vsebuje holesterola, je čisto zavajanje. Ampak očitno je učinkovito… kot so rekla – marketing. Me zanima, kdaj bodo na piščančji file napisali, da NE vsebuje sladkorja 😉

LP

ja,ta z oljem brez holesterlola ,je mocna !! vcasih gledamo sokove- npr. multivitaminski sok s 100% sadnim delezem ,brez konzervansov…itd… potem pa nekje v nekem vogalu kar mrgoli E-jev !! to so razna barvila,konzervansi…pa se kaj.. to je tudi natega…:)) takih marketinskih “prijemov” bi se se naslo…. lp petra

Hehe, tega pa ne smejo… Ker ga namreč… No, vsaj posredno preko raznih zalog glikogena. Samo so pa res finta s temi marketinškimi forami – človek včasih res ne ve, ali bi se razjokal ali smelaj in jim čestital. Botre mi še do dandanes ni uspelo prepričati, da lahko mirne duše kupuje tisto cenejše “navadno” rastlinsko olje namesto da plačuje več kot zasoljene cene za becel… kaj hočeš. Dobro da tudi taki obstajajo, da lahko nekatere firme pridno služijo ;).

Da še jaz dodam enega – NOJEVE HRENOVKE. Cena 2000 SIT za kg, ampak OK, noj je le noj 🙂

Na embalaži piše, da je hrenovka PRIMERNA ZA DIETO. In potem te zanima, ZAKAJ je primerna za dieto in seveda domnevaš, da ima v primerjavi z drugimi hrenovkami manj maščob. In obrneš hrenovke ter vidiš lično tabelo, kjer je prikazana primerjava med tremi vrstami mesa – poudarjam MESA in ne med tremi vrstami različnih hrenovk.

In piše lepo za piščanca, za svinjsko, v rdečem okvirčku pa je seveda poudarjeno nojevo meso, ki vsebuje 3% maščobe. To je res malo, si misliš, ko pa druge hrenovke, tudi piščančje, vsebujejo med 20 in 30%.

Ampak ko hrenovko SPET obrneš (večina ne pride do te faze, saj jim v glavi še vedno zvoni “primerno za diete”, hrenoke pa so že v vozičku) pa vidiš, da so sestavine: nojevo meso, voda, rastlinska maščoba.

In KOLIKO je te rastlinske maščobe na 100 g? Tega seveda ne piše.

Vedno si pozabim zapisati te. št., ki je na embalaži, saj bi ta podatek zelo rada vedela.

LP, Staša

P.S. me veseli, da ste tudi nekateri drugi pazljivi na takšne in podobne marketinške poteze. Koliko jih je tudi v kozmetiki, pa sem izvedela pred nedavnim…

prav zaradi teh “srcu in zdravju prijaznih” izdelkov ne kupujem konzervirane zelenjave(grah,koruza….). raje kupim zmrznjene. pa se tam…ni nogoce vse “cisto”..!?? lp petra
p.s. stasa….napisi se kaksno “kozmeticno”…

Glede kozmetičnih se da veliko prebrati na enem drugem forumu, kjer se je ena punca ful poglobila v različne sestavine v kremah – KAKO kaka sestavina učinkuje na kožo, katere snovi so škodljive (in zelo malo je takšne kozmetike, ki jih ne vsebujej), predvsem pa ali sta cena in kvaliteta sorazmerni. Jaz sem kar belo gledala, ko sem brala. Določene škodljive snovi je našla tako v poceni kot tudi v prestižnih kremah. In veliko je poceni kozmetike, ki je zelo kvalitetna. Sama upošteva tudi to, če so bili izdelki testirani na živalih (sem pogledala eno stran na netu o tem in sem se pošteno zamislila).

Sama se torej ravna po tem, kaj kakšna kozmetika vsebuje, ne pa po pravilu, da je dražje tudi boljše (kot nas to večina dela).

Tega je veliko, najbolje da si malo sama pogledaš (pusti mi mail, pa ti pošljem link, tukaj žal ne bo šlo).

LP

Staša, prav nasmejala sem se ob temle tvojem postu o hrenovkah. Kako smo naivni a ne?? Za malo boljše razumevanje marketinških potez pa priporočam v branje roman z naslovom 2.999 sit, kajti potem se šele sam sebi zazdiš trapast ko vidiš na kaj vse nasedaš vsak dan znova.
Hm, glede zavajanja mimogrede – nekje sem slišala da naj bi nekoč sprejeli zakon, da se takšnih traparij ne bo več smelo pisati na embalažo. Mogoče dočakamo kdaj :)).
LP

nekje sem brala,da imajo proizvodi DOVE zelo sumljive sestavine!? pa se za neko prestizno firmo…se ne spomnim sedaj….
res smo smesni…2.999…to je tudi ena taka… vsega se v bistvu zavedamo…pa se vseeno nasedemo mimogrede..)) lp petra

Pozdravček,

naivnost res ne pozna meja 🙂

Pred kratkim sem pri poročilih gledala prispevek o tem, da se bo, ko bomo v EU, marsikaj spremenilo glede tega, kar bo lahko napisano na embalaži (ter predvsem, kaj NE bo smelo biti). Predvsem razna sporočila v stilu “koristi zdravju” in določene posebne lastnosti izdelka bodo morale biti natančneje obrazložene in seveda preverjene. Tudi jaz se veselim dneva, ko (če) bo tako.

Za knjigo, ki jo omenjaš, sem že slišala in jo vsekakor nameravam prebrati. Moj fant je bral eno podobno knjigo, ki jo je kupil v US, in sicer je govorila o nategih prehrambene industrije (nalsov je FAST FOOD NATION). Ne moreš verjeti, kaj vse prebereš – predvsem je bilo zanimivo vse, kar se je nanašalo na McDonald’s (si lahko misliš).

LP

Staša, bodi dobra in še meni pošlji ta link (moj mail tako vidiš, če klikneš na nick). Častim pijačo ;).

Sicer si pa človek včasih res želi, da bi razni zavodi za varstvo potrošnikov tu in tam naredili raziskave v teh smereh… Če želijo zastonj delovno silo, pa bi pač diplomantom teme ponudili (se takoj javim 😉 ). Tako pa se na razna vprašanja, ki jim jih kot potrošnik (preko e-maila) postaviš niti ne javijo…

Poslano.

LP

P.S. tudi mene čudi, da je tako s strani Urada za varstvo potrošnikov storjenega tako malo… vse te reklame, TOP SHOP ipd. Hkrati pa država tarna, da je vsak dan več debelih ljudi in bolezni, povezanih s tem. Kriza, res.

Zdravo punce in Babi!

Berem vas ze nekaj casa in me prav veseli, kako prijetne, razgledane in fajn ste…;) V veselje clovestvu!
Ker ste sle na “mojo” temo, pa sem se morala oglasiti – se en predlog za branje – No logo avtorice Naomi Klein, sicer v ang., ampak krasna! Vse o nategah v marketingu… Pa – Stasa, jaz bi tudi link… A ga lahko objavis – ker maila ne morem dati – je sluzben…;)

Ja Staša, kar objavi ga! LP Daša

Stasa,hej! Vse spodnje poste sem pazljivo prebrala.Nateg je se in se!
Ves,da sem se najbolj pozorna na oznake ravno pri artiklih,ki so deklarirani kot edini in najbolj zdravju prijazni.Veliko denarja se tam obraca.

Kar se pa kozmetike tice,moram pac uporabljati proizvode za zelo obcutljivo kozo. Mislim,da sem imela kar srecno roko tudi s pomocjo zelo
razumevajocega dermatologa,ki razume tudi malo zenske potrebe in duso.

Se vprasanje.Kako je z nekoc tako opevanim oljem koruznih kalckov?
Vem,da sem ga pred velikooo leti kupila celo v lekarni.

Lep vecer Babi

Val in Daša,

bi objavila link, vendar, kot sem napisala, tukaj ne gre (cenzura).

LP

Blagor tebi, Babi, ko kupuješ domače olje… jaz ga sploh ne upam kupiti (npr. na morju), od kar sem na enem forumu prebrala (mislim, da ravno na tem pri temi hrenovke omaki), kako se lahko zašiješ (in kupiš mešanega z rafiniranim).

A je kakšna razlika med koruznim oljem in oljem koruznih kalčkov? Koruzno olje vsebuje večinoma omega 6 maščobe, torej tako kot večina rastlinskih olj (olivno je izjema – vsebuje največ omega 9). Zakaj naj bi bilo to koruzno olje posebej dobro? Nišem še slišala nič o tem.

LP, Staša

Nobene od predlaganih knjig na to temo ni v naši knjižnici, mogoče pa mi kdaj prideta “pod roko” na Amazonu. Vsekakor bi bilo zanimivo prebrati spet kaj na to temo :).
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close