Razlaga168. člena ZUJF (povračilo stroškov prevoza)
Pozdravljeni,
Zanima me vaša razlaga prvega odstavka 168. člena ZUJF ( http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201240&stevilka=1700 ), v katerem piše da “(1) Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela pripada zaposlenemu glede na razdaljo od kraja bivališča do delovnega mesta, če ta razdalja znaša več kot dva kilometra.”
Zanima me torej katero razdaljo zakon predvideva – je to pešpot, zračna razdalja ali razdalja, ki jo naredimo s cestnim vozilom?
Na internetu sem našel stališče MPJU v zvezi s tem (v katerem je tudi obrazložilo, da ni pristojno za razlago odločb kolektivnih pogodb temveč je to le njeno stališče), da se pod razdaljo misli pešpot…
Torej kaj se zgodi v primeru, ko je najkrajša razdalja, ki jo prevoziš z vozilom npr 2.1 km, najkrajša pešpot pa je 1.8 km? Katero razdaljo je potrebno upoštevati?
Torej kaj je zdaj zakonsko prav?
Za odgovor se najlepše zahvaljujem
Lep pozdrav
Spoštovani!
Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se po¬drobneje uredi s kolektivnimi pogodbami dejavnosti ali poklicev. Zakonsko pravilno je, da delodajalec upošteva usmeritve v Kolektivni pogodbi.
Stališče MPJU je sicer takšno, da se upoštevajo tudi pešpoti (http://www.mpju.gov.si/…/mpju…/Pojasnilo_stroski_prevoza_ZUJF_.DOC).
S spoštovanjem!
Pozdravljeni.
Tudi meni se že ves čas zastavlja vprašanje v zvezi s povrnitvijo stroška prevoza na delo. Razdalja od doma do delovnega mesta je cca 11 km. Ker imam na voljo javni prevoz (vlak, avtobus), mi delodajalec plačuje cenejšega, to je vlak. Od doma do železniške postaje imam po daljinomeru najdi.si 1,9 km, od končne postaje do delovnega mesta pa še 800 m, kar skupaj znese 2,7 km. Seveda v praksi tega ne uporabljam, ker imam na voljo avtobusni prevoz. Od doma do avtobusne postaje imam 500 m, od končne avtobusne postaje in do delovnega mesta pa 20 m. Nastane pa problem pri razliki cene vozovnice, ki jo moram kriti sama. Delodajalec ne upošteva dejstva, da moram vsak dan v eno smer prehoditi 2,7 km in mi ne prizna prevoza z avtobusom. Prizna pa avtobusni prevoz tistemu, ki ima od doma do službe 2,1 km in povrhu vsega prejme višji znesek, kot ga dobim jaz za prevoz z vlakom. Seveda nima na voljo drugega javnega prevoza. Vaše mnenje?
Spoštovani,
V 168. členu ZUJF je določeno le, da povračilo stroškov prevoza na delo in z dela pripada zaposlenemu glede na razdaljo od kraja bivališča do delovnega mesta, če ta razdalja znaša več kot dva kilometra.
Zaposlenemu pripada povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v višini stroškov prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. Če zaposleni nima možnosti prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi, se mu prizna kilometrina v višini 8 odstotkov cene neosvinčenega motornega bencina – 95 oktanov.
Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se podrobneje uredi s kolektivnimi pogodbami dejavnosti ali poklicev oziroma z drugimi predpisi. Glede na to, da niste navedli katera kolektivna pogodba se v vašem primeru uporablja vam točnega odgovora ne moremo dati.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.