Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija razlaga lastnosti dig. aparata

razlaga lastnosti dig. aparata

Pozdravljeni,

Potrebovala bi dva fotoaparata:
– za mene (mal boljši, ampak ne profesionalni, za slikanje na potovanjih, in z možnostjo ročnih nastavitev) in
– za moje starše, takega, ki bi sam pritisnejo na gumb, ampak še vedno, da bo zdržal vsaj nekaj časa-v smislu aktualnosti in prilagodljivosti).

Oba bi od Canonna Powershot, v mislih imam
– za mene A560, A570IS ali A700
– za moje starše A460, A510-A550

Mal sem gledala lastnosti in imam en kup vprašanj:

1. IS (IMAGE STABILIZER):
Kaj je, kdaj pride prav, da imaš IS?

2. LCD PIXELS: 86.000, 115.000
kdaj pride to do izraza, kdaj se pozna razlika, da foto ima 115 ali 86.000
(starejši modeli A510-A540 imajo 115.000, novejši A550 pa 86.000)

3. OHIŠJE APARATA:
low-temperature polycrystalline silicon TFT color LCD
amorphous silicon TFT color LCD
kakšna posebna razlika, prednosti?!

4. USB 1.1 IN USB 2
razlika?

5. RAZPON 38 – 152 MM PRI A460
poznam 35 mm, ali je v primerjavi z 38 mm razlika ful očitna?

6. TV, AV:
na enem forumu sem zasledila, da se je nekdo “pritoževal”, da aparat A530 tega nima, kaj je to, a je to za gledanje slik po TV

7. ČAS, POTREBEN ZA PONOVNO SLIKANJE S FLASHOM:
slišala sem, da so se uporabniki A540 pritoževali, da je čas, da se flash ponovno “napolni” predolg,
kje med lastnostmi, se lahko to razbere?

8. AF LOCK:
kaj pomeni AF lock and Manual fokus are avaiable ali pa če nič ne piše.
po drugi strani pa je pisalo drugje: On/Off Selectable ali Locked when shutter is pressed half way

če prav razumem, ostrenje slike je lahko vključeno in pritisneš gumb do konca in je slika fokusirana, če pa ima aparat označeno »Locked when shutter is pressed half way«, pomeni, da moraš pritisniti do polovice, da foto oceni razdaljo in fokusira-tako sem jaz vsaj delala z mojim navadnim aparatom,
to pri mojih starših ne pride v poštev, potrebovali bi foto, da sam pritisneš do konca, kateri so ti aparati

Manual Fokus: ali so to ročne nastavitve, ali morda veste, kako je pri A560-najdla sem dva različna podatka

9. SHUTTER:
kako se berejo spodnji podatki, kako ugotovim kateri je boljši?

A550
Shooting Interval (except for shutter speed)
LCD Monitor On: Approx. 1.4 sec.
LCD Monitor Off: Approx. 1.4 sec.
Release Time Lag
Approx. 0.1 sec. or less
Focus settings: Normal shooting at max wide angle, Large and Fine.

A560
15-1/2000 sec.
・ The shutter speed varies depending on the shooting mode.
・ Slow shutter speeds of 1.3 sec. or slower operate with noise reduction.

10. MOVES:

A460
Standard
640 x 480 pixels (10 frames/sec.)
320 x 240 pixels ((30 frames/sec.)
Recording can continue until the memory card is full (can record up to a maximum of 1GB at one time)
Compact
160 x 120 pixels (15 frames/sec.)
Can record for 3 min.

A550
Standard
640 x 480 pixels (30 frames/sec., 15 frames/sec.)
320 x 240 pixels ((30 frames/sec., 15 frames/sec.)
Recording can continue until the memory card is full (can record up to a maximum of 1GB at one time)
Fast Frame Rate
320 x 240 pixels (60 frames/sec.)
Can record for 1 min.
Compact
Can record for 3 min.

A560, A570
Standard
640 x 480 pixels (30 frames/sec., 15 frames/sec.)
320 x 240 pixels (30 frames/sec., 15 frames/sec.)
Recording can continue until the memory card is full (can record up to a maximum of 4 GB at one time)
Fast Frame Rate (can record for 1 min.)
320 x 240 pixels (60 frames/sec.)
Compact (can record for 3 min.)

11. POWER SOURCE-START-UP TIME

A460
During shooting
LCD monitor On: Approx. 1.3 sec., LCD monitor Off: Approx. 1.0 sec.
During playback: Approx. 1.2 sec

A550
During shooting
LCD monitor On: Approx. 1.4 sec., LCD monitor Off: Approx. 1.0 sec.
During playback: Approx. 1.2 sec.

12. ŠTEVILO SLIK
zakaj takšna razlika med A560 in A570

A560
AA-size Alkaline Batteries
・ LCD Monitor On : Approx. 140 images (Based on the CIPA standard)
・ LCD Monitor Off : Approx. 800 images
・ Playback Time : Approx. 9 hours
AA-size NiMH Batteries NB-3AH
・ LCD Monitor On : Approx. 500 images (Based on the CIPA standard)
・ LCD Monitor Off : Approx. 1200 images
・ Playback Time : Approx. 11 hours

A570
AA-size Alkaline Batteries
・ LCD Monitor On : Approx. 120 images (Based on the CIPA standard)
・ LCD Monitor Off : Approx. 400 images
・ Playback Time : Approx. 9 hours
AA-size NiMH Batteries NB-3AH
・ LCD Monitor On : Approx. 400 images (Based on the CIPA standard)
・ LCD Monitor Off : Approx. 900 images
・ Playback Time : Approx. 11 hours

Hvala za pomoč.

lp

1. IS ali Image Stabilizer (Stabilizator) je stabilizator slike. Pride prav, da pri zajemanju slike ne pride do stresenosti. Še posebno pride prav pri daljših goriščnicah (večjem zoomu) in pri daljših časih osvetlitve.

2. LCD pixels ne vpliva na končno kvaliteto slike, ampak izključno le na pregledovanje slik na samem aparatu. To je pač svetlobna oziroma resolucijska zmogljivost LCD displeja.

3. Hm.. to v bistvu ni ohišja aparata ampak zgradba LCD-ja (tega displeja omenjenega zgoraj). S prednostmi in slabostmi LCD-ja se jaz ne bi nikoli obremenjeval. Glavno, da pokaže sliko in ali je kader lepo zajet ali ne. 🙂

4. USB 2.0 absolutno! Razlika je v hitrosti. Starejši oziroma prvotni je bil USB 1.1, zamenjal ga je USB 2.0. Se pozna v hitrosti pri prenašanju slik iz fotoaparata na disk. Kompatibilen je pa tako z 1.1 in 2.0, kar pomeni, da bodo slike znali dol prenešati še precej stari računalniki.

5. 38 – 152mm je čisto ok. Razlika med 35mm in 38mm sploh ni tako očitna. Vsekakor se na oko opazi (imaš pri 38mm manjši zorni kot kakor pri 35mm), ni pa zdaj to spet dan-noč. Za primerjavo; v preteklosti je ogromno profesionalnih fotoaparatov imelo ob nakupu fiksen objektiv 50mm. In če pogledaš slike izpred 20-ih, 30-ih let nazaj… so so goriščnico lahko poslikali vse.

6. TV-Out oziroma Avdio-video. Ja, to je za gledanje slik/filmčkov kar iz fotoaparata na televiziji. Pa tudi slikaš lahko v realnem času. Kar s senzorjem zaznava, ti takoj prikaže na TV-ju. Za moje pojme je to bolj igračkanje oziroma primerno za kakšno družinsko predstavitev, ko je cela druščina zbrana pred TV-jem.

7. O tem aparatu resnično ne vem kako dolg je čas, da se flash ponovno napolni, je pa to nekako več ali manj povsod pri kompaktnih aparatih, ker je flash slabše moči ter kakovosti in ni sposoben bliskati v tako kratkih intervalih. Na tujih straneh je ta podatek označen z “RECYCLE TIME”.
No ja… sem čisto na hitrco poGooglal in res je za A540 –
“The bad: Long flash-recycle time; LCD washes out in direct sunlight.”

8. To je vsekakor pomemben podatek, katerega mnogo prodajalcev sploh ne zapiše med karakteristikami.
AF Lock je tisto, da pritisneš do polovice, in aparat bo določil kje je zanj primerna točka fokusa.
Dokler pri MF (Manual focus) pa s pomočjo smernih tipk na fotoaparatu določiš v katerem predelu zaslona (senzorja) bo točka fokusa. In kamorkoli usmeriš objektiv, vedno bo fokusiral kjer mu je bilo določeno.
In ja, tudi A560 ima manualni (ročni) fokus.

9. To so podatki o hitrosti zaklopa zaslonke (po prednastavljenih programih slikanja). Pri vklopljenem LCD-ju, pri izklopljenem LCD-ju, zakasnitev pri odmiku prsta s sprožilca. Tej podatki pa veljajo za fotografiranje pri najširšem možnem kotu na “Large” format slike in “Fine” kakovost slike.
Boljše je seveda, če so vse te vrednosti čim manjše – se pravi čimmanjši zamik med dvema možnima posnetkoma itd. Ampak dokler nisi profesionalni fotograf, je obremenjevanje s temi podatki popolnoma odveč.

10. Podatek o zmožnosti snemanja filmov in pri kakšni kvaliteti filma lahko posnameš kolikšno dolžino posnetka.
Kot vidiš lahko pri bolj gladko tekočem posnetku (60 okvirjev na sekundo) posnameš le minuto dolg posnetek. Dokler za 15 okvirjev na sekundo velja, da lahko snemaš film dolg toliko kolikor je še prostega prostora na spominski kartici.

11. Podatek kako hitro se vklopi fotoaparat in po kolikšnem času je že pripravljen na prvi posnetek.
Če mene vprašaš, spet, če nisi profesionalni fotograf, podatek, ki je odveč. Pride prav le v primeru, da se voziš 169 km/h po avtocesti, iz razdalje 2 kilometrov opaziš letalo, ki leti proti tebi, zgrabiš fotoaparat, ga prižgeš in, ko narediš prvi posnetek, imaš še tolikšno srečo, da ujameš letalo tik pred tabo. :)) Če bi fotoaparat imel za 200 milisekund poznejši čas vklopa, bi ostala brez zanimivega posnetka. 🙂

12. Zakaj pa taka razlika v zmožnosti narejenih slik, pa je moj edini odgovor, da zato, ker ima model A570 stabilizator slike in tudi ta “kuri” nekaj napetosti/toka, ter zato hitreje zmanjka baterije. Pa tudi nasploh je lahko bolj požrešna zadeva, ker je tudi bolj zmogljiv in “graciozen”. Pa oba delata na enakih baterijah…

uauuuu, najlepša ti hvala.

Prosim.
Sej.. napak sem pa toliko naredil v tekstu, da me je kar sram.
Mam posla s papirno vojsko in sem to bolj na hitrco skup spacal. Če rabiš pa še kaj več, se lahko potrudim ob priliki. 😉

LP

Oj, tvojo ponudbo bom kar takoj sprejela.

Se nisem spomnila, da bi že gor vprašala – da ne bom stala pred šipo v trgovini pol ure in verjela na besede trgovca, pomagaj mi še glede kartice SD 1GB in polnilnika baterij.

Nekako zelo znana sta mi – zaradi reklam, kartica SD Ultra II in GP3, in bi na koncu verjetno te kupila.

Ali mi lahko svetuješ ti proizvajalca in kaj mora gor pisat (kakšna posebna številka-predvsem mislim na polnilniku)?

lp

Birot, imaš morda kakšno stran, kjer si lahko ogledamo tvoje slike?

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Uf zdaj si me pa ujela kar se spominske SD kartice tiče 🙂
Jaz v svojem aparatu že nekaj časa uporabljam CF (Compact Flash) in bolj poznam njihove karakteristike…
Je pa v zadnjih letih zraslo teh novih proizvajalcev spominskih kartic, še pa še in težko sledim kateri so tisti dobri in kateri tisti “izogni se jim v veeeelikem loku”.

Name je vsekakor zelo dober vtis naredil Sandisk. Kvalitetne kartice. Hitre. Sploh te Ultra serije imajo prenos podatkov iz/na aparat izvrsten. Pa tudi pri ekstremnem slikanju se pozna. Če recimo slikaš v šusu zaporedne posnetke na počasnejšo kartico ali pa na hitrejšo. Počasnejši se bo verjetno prej ali slej sfuzljalo in ali slika ne bo v celoti zajeta, ali pa bo pri kopiranju slik z nje na disk javilo kakšno napako.

Vzdržljivost je fenomenalna. Pri terenskem slikanju se mi je že zgodilo, da sem padel v vodo. K sreči je bil aparat takrat na varnem na bregu reke, kartice so pa bile v žepu. Jih samo obrišeš, daš v avto na ventilator na ful, da se posušijo in vstaviš v aparat pa stvar dela brez problema naprej. Zdaj, jaz sem imel Sandisk. Lahko, da je taka trpežnost tudi pri Verbatim, TakeMS, Lexar… lahko pa tudi ne. Ne vem.

Ne vem ali imam samo jaz tak sistem ali sem pač čudak…. 🙂
Navajen sem imeti več kartic po 512 MB ali maksimalno 1 GB namesto kakšnih hudih superzmogljivih in prostornih 2 GB, 4 GB in več. na 512 MB spraviš slik še pa še in to, da kartico zamenjaš, te stane minimalno časa, nekih slabih vplivov pa pri tem ni. In daš to polno kartico v torbico/žep, pa veš, da so te slike na varnem pred morebitnim slučajnim brisanjem ali fizično poškodbo.
Imel sem že primer, da so me smotani policisti dobili na samem robu mejne reke z drugo državo in so bili trdno prepričani, da sem slikal v drugo državo varianta izvidništvo. Napolnil sem tri kartice po 512 MB, dve sem že imel varno shranjeni v čevlju (sem točno slutil, da bo neka frka), tretjo (zadnjo poslikano) napol polno (in verjetno z najboljšimi posnetki) pa so mi vzeli…

Glede polnilca in baterij pa izbiraj med GP3 in pa Ansmann.
V bistvu je Ansmann tista še boljša znamka in kvaliteta. Ampak GP3 so cenejše, tako, da si le-te lastim tudi sam, za napajanje bliskavice.
Glej da bodo tam nekje moči oziroma kapacitete 2400 – xxxx mAh
Pa boljše je, da so in baterije tipa NiMh in polnilec mora bit primeren za to.
Te baterije so od NiCd boljše in po sami kvaliteti, sploh pa, ker nimajo spominskega efekta. To pomeni, da jih lahko v polnilcu pustiš tudi po ves teden in ne bo nič narobe. Danes nekaj poslikaš, jutri je pred tabo veliki fotografski dan, baterijam manjka mogoče le 14%, da bi bile do vrha polne… pa jih daš polnit. Ne bo prav nič narobe in življenjska doba ali pa kvaliteta ne bo prav nič upadla.

Hm hm..na parih galerijah sodelujem, rajši pa ne izdam kje in pod katerim imenom, ker bi se razkrinkal kdo sem 🙂

Sem hotel dati v priponko eno sliko, pa ne podpira priponk :/

zakaj pa ne daš na galerijo med over neta pod imenom Birot svojih slik

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

zakaj pa bi kdo dal slike v galerijo. ko jih enkrat daš so že javna last…

5. RAZPON 38 – 152 MM PRI A460
poznam 35 mm, ali je v primerjavi z 38 mm razlika ful očitna?

če rabiš fotoaparat za potovanja ti priporočam čim bolj široki kot (po starem je to 28 mm) in čim večji optični zoom, vsaj 10x (digitalni nima veze). vsaj meni to pri potovanjih pride zelo v poštev.

izberi si tudi aparat, ki ima AA baterije, ker jih lahko kupiš v vsaki trafiki. problem nastane poleti, ko je zelo vroče tudi baterije zelo crkavajo sploh če niso nove. lažje je vtaknit navadne AA kot razmišljat kje bi polnili.

Um… iskreno rečeno, bi mi bilo izpod časti pa niti nočem vzbujati internetne pozornosti s svojimi deli.
Objavljam na tujih fotografskih straneh, ker slikam večinoma portrete in akte. Včasih sem bil aktiven na Slo-Foto.net…. Ampak, ker slovenska foušija ne pozna meja, sem se odselil na tuje portale. Objavim pa tu-pa-tam kakšno fotko, ko sem v dilemi ali je stvar vredu ali ne. 🙂

Če daš fotko na net, še ne postane javna last. Avtor je vedno avtor pa naj bo objavljena na netu, v knjigi, reviji ali pa zapečena na CD-ju, ki bo stal na javnem mestu vsem na dosegu rok.
Sploh pa, če dam na internet fotko velikosti 866×613 pikslov, se ne počutim nič ogroženega, ker fotografije tega formata se ne da uporabiti v noben profesionalni namen.

Kateri pa so ti tuji portali?

Pa si morda na kakšnem takšnem portalu, kjer se prodajajo fotografije, ko dobiš plačilo, da downloadajo tvoje slike?

New Report

Close