Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Razlaga določil pogodbe o zaposlitvi

Razlaga določil pogodbe o zaposlitvi

Pozdravljeni,

zanima me, kaj pomeni, če je v pogodbi o zaposlitvi napisano: “Davki, prispevki in bonitete se obračunajo znotraj zneska osnovne mesečne plače X evrov bruto.” Je tukaj X moj ali delodajalčev bruto? Tale “znotraj zneska” me malo bega …
Poleg tega je navedeno: “Zakonsko določeni dodatki se prištejejo.” Je s tem mišljeno plačilo prevoza in prehrane?Ali mora biti v pogodbi napisan znesek za plačilo prevoza in prehrane? Sicer za podjetje velja kolektivna pogodba za dejavnost trgovine, v njej pa so navedeni le najnižji zneski povračil. Lahko torej kar predvidevam, da je to to, in bi bilo zapisano v pogodbi, če bi mi delodajalec za malico nameraval dati več kot predpisanih 4,27 eur?
Pa še o nadurah – ali mora biti v pogodbi navedeno, če so plačane ali če se jih lahko koristi?

Hvala, če mi bo kdorkoli znal malo razjasnit zadeve.

V bistvu je vseeno kaj piše v pogodbi, ker tako ali tako velja zakon.

Osnovna plača je določena v bruto znesku, na to se prištejojo dodatki, kot recimo dodatek za minulo delo in skupaj dobimo mesečno bruto plačo. To je tvoj bruto, kot temu praviš, koliko še dodatno plača delodajalec na ta bruto, t.i. II bruto, ni pomembno.

Glede malice je delodajalec vezan na minimum, kot ga določa kolektivna pogodba, vedno pa ti lahko izplača več.

Glede viška ur je pa tako, da se lahko koristijo kot proste ure ali pa so izplačane kot nadure, to je odvisno od delodajalca oz. od potreb delovnega procesa.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close