Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti razhajanje – pravica do bivanja v podnajemniškem stanovanju

razhajanje – pravica do bivanja v podnajemniškem stanovanju

Pozdravljeni!

S fantom sva od maja 2012 živela v podnajemniškem stanovanju, sedaj pa se razhajava, a noben od naju noče iz stanovanja. Jaz menim, da imam pravico do bivanja v njem, saj sem bivanje v tem stanovanju uredila jaz, prav tako je podnajemniška pogodba pisana name in njega nikjer ne omenja, čeprav sva v času bivanja stroške plačevala oba v enakem deležu. Menim tudi, da imam večjo pravico do bivanja v njem, ker sem v kraju tujka, on pa ima možnost bivanja v hiši pri starših. Zanima me tudi, kako lahko izvedem njegovo izselitev proti njegovi volji, če je moje domnevanje pravilno.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani!

Kolikor je dejansko stanje takšno kot ste ga opisali, imate na voljo tožbo na izselitev.
V skladu s Stanovanjskim zakonom (SZ-1) oseba, ki uporablja stanovanje, pa z lastnikom ni sklenila najemne pogodbe uporablja stanovanje nezakonito. Lastnik lahko kadarkoli vloži tožbo na izpraznitev stanovanja. Lahko se torej poskusite dogovoriti z lastnikom stanovanja, da vloži navedeno tožbo. V tem primeru vas moramo tudi opozoriti, da je njegovo bivanje lahko razlog za odpoved najemne pogodbe in bosta tako oba ostala brez stanovanja.
Lahko pa jo vložite vi, vendar morate vašo aktivno legitimacijo opreti na določila Obligacijskega zakonika (v nadaljevanju OZ) o posodbeni pogodbi. Tretji odstavek 583. člena OZ ureja posebno vrsto pogodbenega razmerja, ki se imenuje prekarij. Takšno prekaristično razmerje ima vse značilnosti posodbene pogodbe, le čas trajanja in namen uporabe nista določena. Gre za konsenzualen kontrakt, ki nastane že s sporazumom pogodbenih strank. Posebna oblika ni predpisana in so veljavni tudi ustni dogovori. Glavna značilnost je njena brezplačnost, stvar se torej izroča v neodplačno rabo. Predmet posodbe so lahko tudi nepremičnine in ni bistveno, ali je posodnik lastnik stvari. Izposojevalec mora vrniti isto stvar. Posodnik lahko zahteva stvar, kadarkoli hoče. Posodnik torej lahko zahteva vrnitev stvari in s tem prekliče prekarij, kadarkoli hoče, brez omejitev. Če prekarist ne ravna v skladu s preklicem in stvari po zahtevi posodnika ne vrne, postane po sodni praksi nedobroveren imetnik.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

zanima me še, če na vso stvar lahko vpliva dejstvo, da imava oba enako časa tu prijavljeno začasno bivališče.

Hvala za odgovor,
lp

Spoštovani!

Glede na to, da ste vi nosilka najemne pogodbe, to dejstvo v zadevnem primeru ne bi smelo biti relevantno.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!

Sem brez zaposlitve, stara 44 let. Živim v neprofitnem stanovanju, ki je last stanovanjskega podjetja, nosilec stanovanjske pravice sem od leta 2005. Sicer v stanovanju sem živela že prej, od leta 1994. Z menoj je tudi 16-letni sin, ki je v najemni pogodbi. V Nemčiji imam sestro, ki mi ponuja službo v svoji firmi in mislim, da je to edini način, da pridem do službe. Ponuja mi primeren dohodek, varno službo, vso potrebno pomoč. Z delom bi začela čez dve leti, ko bo sin polnoleten in ko bo po zakonu lahko sam. On ne želi iti, do takrat bo imel že končano poklicno šolo in pričakuje, da se bo takoj zaposlil. Ali mi lahko, ker bom dejansko v Nemčiji in ker sem nosilec stanovanjske pravice, lastnik zagrozi z odvzemom stanovanja, čeprav bo sin v njem živel in bo polnoleten?

Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.

Lp,
A

Spoštovani!

Lastnik ima pravico odločati o prenehanju najemnega razmerja v skladu z določili najemne pogodbe in Stanovanjskega zakona. Eden izmed razlogov odpovedi najemne pogodbe je tudi primer odpovedi če so najemnik in osebe, navedene v najemni pogodbi, nehale uporabljati stanovanje in brez presledka več kot tri mesece niso stanovale v njem. Ker bo vaš sin še vedno prebival v stanovanju, menimo, da za vas ta določba ne pride v poštev in se vam na tej podlagi ne bi smelo odpovedati najemne pogodbe, vendar pa si najemodajalci takšna določila razlagajo drugače in do odpovedi vseeno pride.
Vendar pa zakonodaja tudi v takem primeru dopušča rešitev. Namreč, če najemnik neprofitnega stanovanja, ki ga oddaja javni stanovanjski sklad ali neprofitna stanovanjska organizacija, trajno zapusti to stanovanje ob preselitvi v drugo stanovanje zunaj kraja bivanja, sklene lastnik najemno pogodbo brez javnega razpisa z enim od ožjih družinskih članov, ki ob izselitvi najemnika prebiva v stanovanju, ima v njem prijavljeno stalno prebivališče, je naveden v najemni pogodbi in v primeru, da uporabniki izpolnjujejo pogoje za dodelitev neprofitnega stanovanja v najem.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni.
Zanima me , če mi lahko občina odpove najemno pogodbo za nedoločen čas , glede na to , da se mi je od leta 2010 dogajalo to , da sem ostala brez zaposlitve in si vmes priskrbela socilano pomoč .Nekaj časa sem bila zaposlena in spet sem imela to smolo , da se mi pogodba ne podaljša in tako sem zašla počasi v socialno stisko in nisem mogla več redno plačevati stanovajskih stroškov.Naj povem še to , da imam sina , ki je sedaj dopolnil 16 let vendar zaradi takratne nastale situacije , ki ji ni bilo videti konca sem ga bila primorena pustit pri očetu in dodelit očeta kot skrbnika.Stike pa sva tudi uredila tako , da je sin malo pri meni malo pri njem brez bp.Leta 2012 je na podjetju za stanovanjske storitve nastal že dolg 3000 eur poslali so mi že iz sodišča sodbo za izselitev in tudi sodne stroške in teh sodnih stroškov je vmes nastajalo za 1000 eur dolga je pa bilo okrog za dva tisoč.Po dogovoru z občino so mi še 3x podaljšali , vendar zadnja pošta 2013 januarja je prišla pošta za deložacijo na dan 14.3.2013.Jaz sem pa si našla novo najemniško stanovanje , ker nisem želela , da me deložira občina .V sodbi je bilo ugotvljeno , da moram izpraznit stanovanje v 60 dneh zakon pa pravi in tudi v najemni pogodbi imam , da zaradi krivdnih razlogov je potrebno izprazniti v 90 dneh.Menim , da sem zašla v socilano stisko , zaradi izgub zaposlitve in zato nisem mogla redno plačevati ni krivdni razlog za deložacijo ampak bi mi morala občina poiskati stanovanje , ki ga pa lahko plačujem in tukaj mi je bila odvzeta stanovanjska pravica in kršenje pogodbe za nedoločen čas, ki je bila sklenjena leta 2005.Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš nasvet na koga se naj obrnem , da to uredim .
lp ŠTEFKA

Spoštovani!

Sodišče lahko v skladu s Stanovanjskim zakonom določi rok za izselitev, ki ne sme biti krajši od 60 dni in ne daljši od 90 dni in zanj ne velja rok, ki je predviden v primeru, če najemno pogodbo odpove lastnik stanovanja (ta rok pa znaša 90 dni).
V primeru, če ugotovite, da stroškov dodeljenega stanovanja ne boste zmožni plačevati, lahko zaprosite za zamenjavo, o kateri se odloči v upravnem postopku, ni pa tega dolžna storiti Občina.
Ob vsem povedanem naj vas opozorimo tudi na to, da glede na to, da ste upravičena do denarne socialne pomoči, lahko zaprosite tudi za pridobitev subvencije za najemnino. Predlagamo, da se o tem pozanimate na pristojnem Centru za socialno delo.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni
Imam vprašanje,s fantom sva adaptirala stanovanje v hiši moje mami.Stanovanje je moje. Mislila sem da nama bo šlo saj imava dva meseca starega otroka,vendar ne gre ne morem več. Sedaj ko je vložil cinka 15000 v stanovanje se noče izsiliti,in tudi ve da sem jaz čisto brez denarja. Kaj naj storim da bi moral oditi! Da lahko zaključim z njim.

Spoštovani,

kolikor noče oditi, lahko lastnik stanovanja vloži tožbo na izselitev.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close