Razgovor za službo; izkušnje proti lepoti
Zelo, zelo razočarana nad odnosom zaposlovalca in njegovo profesionalnostjo. Danes sem namreč imela še zadnji intervju za služb. Pogovor in zagovor pred kadrovnikom, direktorjem in možačasto šefinjo oddelka za katerega iščejo novo sodelavko. Gre za večje, precej znano podjetje. Šla sem skozi psiho- fizične teste sposobnosti, preverjali so pisno in govorno znanje dveh tujih jezikov, poznavanje računalniških orodij, gledali so dosedanja znanja, reference in seveda izkušnje. Ni da ni. Vse sem opravila odločno, a na zadnjem razgovoru sem se znašla z punco, ki ni dosegala skoraj nič od napisanega. Je poudarila, da je res dobra v uporabi družbenih omrežij, kar pa niti ni bilo med opisom delovnih nalog. Moram pa poudariti, da je punca nekaj najbolj cortkanega kar sem kdaj videla. Drobna, z lepo postavo, simpatično »nedolžna«, z milim glaskom in nenormalno velikimi očmi, ki žmrkajo tako milo in privlačno, da bi jim podlegel vsak moški. Nad njeno prikupnostjo so bili vsi očarani, dobesedno so ji jedli iz roke in tako je dobila službo, ki ji verjetno nikoli ne bo kos, meni pa bo ostal zelo grenak priokus. Bom verjetno potrebovala kar nekaj časa, da prebolim bolečino, ko je lepota povozila strokovnost in izkušnje. Morda kdo ve, če se proti taki odločitvi delodajalca da lahko uraden ugovor ali kaj podobnega?
Tu pa malo pretiravaš. Verjetno je tudi ona morala skozi sito 2 tujih jezikov, ali se bodo zanjo stranke naučile slovenski jezik, ko bodo videle te velike učke.
Pri nas v podjetju zadnje leto tudi dajo velik poudarek na pridobivanju mladih ljudi tudi brez nekih izkušenj. Vendar to ne pomeni, da ne bodo delali. V bistvu na začetku se morajo še bolj truditi, da se naučijo in delajo tudi za njižjo plačo, ker nimajo znanja.
Je pa to napaka podjetja, ker že na začetku v razpisu ne da vedeti, da se naj prijavijo tudi osebe brez ali malo izkušnjami in temu tudi prilagodijo izbor, saj dober iskalec talentov že pred oddajo oglasa ve kaj išče.
Hm, avtorica, se NE strinjam!
Sama sem naravno vitka, visoka, dolgi lasje, večje oprsje in velike oči. V glavnem, po mnenju drugih sem lepa in privlačna. To me je pri iskanju službe večkrat oviralo, kakor da bi mi pomagalo. Tako da je vse odvisno, na kakšne delodajalce naletiš.
2x sem bila tako grdo zavrnjena, da nimaš pojma, kako. En direktor mi je celo rekel, da v njihov kolektiv pa ne morem, ker bom motila koncentracijo. Pa sem se oblekla nevtralno, brez petk in brez make-upa.
Tako da – lepota je lahko tudi ovira, ne vedno nek plus.
Resno???, 05.01.2022 ob 09:40
Hm, avtorica, se NE strinjam!
Sama sem naravno vitka, visoka, dolgi lasje, večje oprsje in velike oči. V glavnem, po mnenju drugih sem lepa in privlačna. To me je pri iskanju službe večkrat oviralo, kakor da bi mi pomagalo. Tako da je vse odvisno, na kakšne delodajalce naletiš.
2x sem bila tako grdo zavrnjena, da nimaš pojma, kako. En direktor mi je celo rekel, da v njihov kolektiv pa ne morem, ker bom motila koncentracijo. Pa sem se oblekla nevtralno, brez petk in brez make-upa.
Tako da – lepota je lahko tudi ovira, ne vedno nek plus.
se strinjam, tudi sama se tu najdem .. Postavna, res naravno lepa, se niti ne ličim pretirano. Moški se obračajo za mano, pa magari sem v majici, teniskah in kavbojkah..Pač sem vsem všeč, kaj naj, tu se komot pohvalim..
Razgovori, to pa je druga pesem, takoj ko je zraven ena ženska, sem zaključila..Takoj vidim energijo, odpor, načrtno me sprašujejo stvari, ki sploh niso bistvene, me poskušajo speljat na spolzka tla..Na enem razgovoru je prišla šefica podružnice za naš del Evrope, edina ki je bila totalno zame, se ji je videlo, takoj sva se ujeli, ampak že na razgovoru je slovenska šefica začela naštevat kontra stvari, da ne ustrezam zato in zato..Pa imam vsa znanja, izobrazbo, izkušnje v tujini..Sicer sem zdaj na dobro firmi, mi je uspelo, seveda brez ženske komisije, ampak ni bilo lahko, priznam, da sem se na razgovore že namenoma začela delat in oblačit bolj neprivlačno..Ogromno je bilo takoh razgovorov..
Je pa res, kar sem slišala enkrat direkt od ženske v komisiji, da nimajo radi preveč atraktivnih punc, ker delajo samo zmedo in nered in povzročajo dekoncentracijo v podjetju..
Avtorica, a to ste imali razgovore kar S vsemi udeleženci? Mene tu ne moti, ko napišejo gdo, gdaj, nemogoča raba s/z, k/h, bi me pa to zmotilo pri nekomu, ki se prijavlja na del. mesto.
A si ti nad izbrano bedela kot Angel, da veš, kako je opravila pisne in ostale teste ter kakšne reference je imela?
Nad neizbiro seveda lahko ugovarjaš. Z razlogi, ki si jih navedla, boš le potrdila, zakaj nisi bila izbrana. In ti ob takem ne pomaga deset magisterijev.
Nisi ne prva ne zadnja…
Poznam primer, ko so eno žensko na zdravniškem pregledu “diskvalificirali”, za voljo druge, izjemno atraktivne, mlade blondinke z dolgimi lasmi in veliikimi joški. Ja, osebno poznam to zgodbo, ker sem delala tam. Ta lepa je res samo lepa. Moški se trejo okoli nje… dela pa bolj malo, predvsem jamra, kako ima veliko dela in kako ima nizko plačo. To je pa vse. Napake pa sodelavke za njo popravljajo. Šef pa jo ščiti kot kočevskega medveda.
Zakaj ni bila izbrana že na štartu… ker ni naredila testa bolje kot ta prva. Ta prvo so lahko samo na zdravniškem zj***. Aja, javna uprava, če koga zanima. In ne, ne delam več tam. Ni blo za zdržat.
Eh brezveze pisat neke ugovore. Kaj ves, lahko so imeli dogovorjeno, da jo bodo izbrali. Jaz namesto, da bi jim poslala ugovor, napisala zahvalo, da so te izbrali v ozji krog in v smislu, ce bodo se kdaj potrebovali, da bi z veseljem opravljala to delo, kaj ves, mogoce pa se lepooka ne bo vpeljala v kolektiv. Glavo pokonci, zavedaj se svoje strokovnosti in ni vrag, da ti ne bo uspelo. Vedno bodo prihajali lepsi in mlajsi ljudje od nas, to je pac treba sprejet. Tudi jaz sem dozivela pred leti podobno, v ozji krog sva prisli jaz in ena lepa znanka, ona ni niti ni zakljucila studija s tega podrocja, ki jo je direktor iskal, jaz pa sem in se kako sem si zelela v tem nadaljevati. No po parih mesecih jo vidim drugje, kako je zacela s prodajo nekih no name izdelkov po sistemu piramide, cisto kontra tiste zaposlitve, jo vprasam, kako to, da dela sedaj to kar nekaj, je odgovorila, eh tista zaposlitev, kjer sva se obe potegovali, ni bilo zanjo in je kar hitro zakljucila tam.
Se popolnoma strinjam s teboj. Govorim iz lastnih izkusenj simpaticna, sportnica, privlacna zneraj nasmejana. Tudi meni se je pripetilo ze na vecih razgovorih predvsem s strani žensk tisti ubijalski , zavidljivi pogledi mi prevec zmesala klimo v podjetju in so me zavrnili.
btw.( vsaka zenska lahko poskrbi za svoj zunanji videz. Samo kaj, če prevec rade papajo in nic telovadijo).
Čeprav moska populacija je bila za. Sicer pa pravi delodajalec ne bo ocenjeval zunanjega izgleda temvec izkusnje, reference itd.
Kar nekaj raziskavje bilo na temo lepota/dejanja, izkušnje. Ne glede na to da se nam zavestno zdi nefer, da je nekdo dobil nekaj zgolj zaradi izgleda, spregledalo pa se je ostalo, to nima veze z našimi zavestnimi možgani. Podzavestno se naš limbični sistem v trenutku odloči če nam je oseba všeč ali ne po videzu. Vse ostalo potem temeljimo na tem – anchoring. Kar pomeni, da četudi kasneje ta oseba izkaže določene slabše kakovosti proti nekomu drugemu bomo še vedno v prid tej osebi. Pač biologija!
Matilda768, 05.01.2022 ob 20:40
Merilo za zaposlovanje v večji, znani firmi:180/50/25 ( višina, teža, leta ). Velja za žensko pisarniško osebje. Če si zelo lepa, lahko prilagodijo merila.
Žalostno.
pa kaj si prtegjena al kaj?
180/50 pa je okostnjak
si se zatipkala?
sem 163/50 in drobna in tole tezko verjamem ker je to noro presuho
Jaz bi pa rekla, da si stvari domišljaš in da si delaš utvare, če ne dosežeš tistega, kar hočeš oz. misliš, da moraš. Jaz vem, da je vtis veliko bolj pomemben od marsičesa drugega. Očitno je ona naredila odličnega, ti pa ne v tolikšni meri, kljub znanju in izkušnjam. Lahko se opisuješ še tako super, ampak je že tako, da ni vse v verbaliziranju, velika večina informacij se pridobi preko neverbalne komunikacije. Po mojem za komisijo razgovora nisi opravila odlično, vsaj v tistem pomembnejšem delu ne. V službo smo jemali takšne in drugačne ljudi in ti povem, da nisem niti enkrat opazila, da bi lepota imela kaj s tem, če bo človek dobil službo ali ne (urejenost, simpatičnost predstavlja en delček, lepota pa ne).
Ne rečem, da lepota ni faktor, ampak, če je bila med vama večja starosta razlika, je bil glavni faktor verjetno njena mladost. Mlade generacije so veliko bolj učljive in prilagodljive, bolj vpeljane v čas v katerem živimo, saj so v podobnem tudi odraščali. Medtem, ko je pa pri starejših generacijah večinoma žal tako, da jih je povozil čas. Ne trdim, da niste še vedno dobri v svoji stroki kot taki ampak zdaj so druge smernice, trendi. Temu večina starejših niti ne sledi, niti se jim ne da samih sebe posodobiti.
Forum je zaprt za komentiranje.