Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija ravnotezje bele barve

ravnotezje bele barve

imam canon ps 70, med opcijami sem nasel tudi ” ravnotezje bele barve” in me zanima kje mi to lahko koristi in kako to izvesti! ni mi uspelo najti o tem kaksne razlage. lp vsem. rajko

Kaj to je white balance? Ce opazas, da vcasih ne dobis vredu barv, potem lahko to uporabis. Nastavis recimo na bel list papirja in sprozis ta white balance pa bos opazo izboljsanje.

Bela barva je v resnici mešanica vseh barv, ki jih vidimo v določenem razmerju. Če pa v kompletnem spektru barv kakšen odtenek prevladuje, ali ga je manj, potem ta skupni mix, ki ga imenujemo bela barva, ni več popolnoma bel, ampak dobi določen ton. Če torej vsebuje več toplih tonov (rdeča, rumena) kot je to normalno, dobimo toplo belo barvo, če je več hladnih tonov (modra), potem dobimo bolj surovo, ostro belo barvo.

Primeri iz življenja:
Navadna žarnica, v kateri žari nitka, sicer sveti belo, vendar zaradi žarenja vsebuje več rdeče svetlobe, kot je to potrebno za čisto belo. Zato je njena svetloba toplo bela. Nasprotno pa fuorescentke svetijo bistveno bolj “hladno”, ker imajo več spektra v modrem delu. V naravi pa opaziš, da sveti dopoldne sonce bolj v modrem spektru (hladno), popoldne pa bolj ko se približuje sončni zahod, bolj sveti rdeče.

torej v naravi čiste bele svetlobe skoraj ne poznamo. Vedno je nekoliko “zategnjena” v hladno ali v toplo stran. Človeški možgani so toliko dovršeni, da uspejo sproti kompenzirati manjše razlike v temperaturi barve (tako se reče tem obarvanim razlikam), zato uspevamo videti približno enako dopoldne, popoldne, pri navadni luči ali pri fluorescentki. Fotoaparat (ali film) pa registrirata natančno to, kar vidita. Zjutraj bodo posnetki surovo beli, popoldne bodo rumenkasti, enako je pri navadni ali fluo osvetlitvi. Zato ima veliko “pametnejših” digitalcev opcijo za kompenzacijo temperature bele barve. Ta potem pomaga korigirati nenormalno obarvanost fotografije. Boljši aparati imajo tudi opcijo “učenja”, kjer na objektiv natakneš popolnoma bel pokrov ali pa pred njega kak popolnoma bel kos papirja, blaga ali kaj podobnega. Pri trenutni osvetlitvi (ki je lahko bolj topla ali bolj hladna od normale) torej aparatu pokažeš referenčno belo in od takrat naprej aparat ve, da je ob taki in taki osvetlitvi bela natančno to, kar vidi pred sabo. Na podlagi teh meritev potem korigira ostale posnetke.

Če torej uporabljaš to funkcijo (in če jo seveda znaš pravilno uporabiti), boš imel cel dan, neodvisno od tona osvetlitve, na fotografijah originalne barve. Sicer pa bodo lahko kdaj zategnjene v rumeno ali v modro smer….

New Report

Close