Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ravnanje z denarjem

Ravnanje z denarjem

Prosim za nasvet, kako ravnati z denarjem oz. postati bolj škrta. Sem samska, imam majhne fiksne stroške in dobro plačo, od katere pa mi ne ostane nič. Večina plače gre za malenkosti zase in za bližnje, ki pa hitro veliko nanesejo, nato pa se kot po čudežu vedno pojavi še nek večji izdatek in plače ni več.

Vodi si evidenco stroškov: nekako tipično se “izgubijo” jutranje kavice in večerni piri. Hrana je definitivno najlažje za priškrtniti okoli zapravljanja za bližnje pa presodi.

In ni vezano na spol: en zelo banalen “luksuz” greš v službo in si vzameš zjutraj kavico, za malico še eno in rogljiček, po službi pa še zaviješ na en pir: 2x 1.50 kava; 2€ rogljiček; 3€ pivo = 8€/dan; 176€/mesec (22delavnikov)… Če se odpoveš popoldanskemu pivu prišparaš 66€/mesec; eni kavici 33€/mesec (če ne kupiš v trgovini ali neseš s seboj).

Naredi si seznam za mesec, kaj si kje porabila in kje bi lahko prišparala npr. 250g štručk je 1€; kg moke in kvas pa 0.5€.

Presodi kaj ti je vredno: ni vse denar, je tudi čas in kvaliteta življenja nekaj vredna.

In velja za tako moške kot ženske, samske, zasedene in s kopico otrok.

https://www.nlb.si/financna-pismenost

Preden nekaj kupis, se vprasaj ‘rabim – ne rabim’. Jaz tako velikokrat ugotovim, da ne rabim.

Oblacila najprej pregledam na spletu, oznacim take, ki bi jih imela, se jih nagledam, na koncu me mine in od 10 ogledanih, ki bi jih v trgovini gotovo kupila, kupim mogoce en izdelek. Podobno delam tudi z drugini stvarmi.

Denar vedno dvignem in uporabljam samo gotovino.

Razdelim si na tedne, toliko lahko porabim, tu je steta hrana, kavica in tudi kaksna druga malenkost.

V trgovino grem samo z gotovino. Napisem listek, preracunam priblizno koliko denarja rabim in vzamem s sabo malenkost vec.

Za vecje nakupe imam denar na racunu, poloznice pa na teajnik. Ko vidim, da denar ostaja, ga prenakazem na varcevalni racun.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close