Najdi forum

Rap

Pozdravljene,

Mene pa zanima, kako se v slovenščimi spoprijemamo z izrazi povezanimi z rapom (glasbo).
Opažam namreč, da nekateri uporabljajo s, drugi pa e:
– rap/rep, rapanje/repanje, raper/reper …

Kaj je torej pravilno?

Hvala.

Popravek
Opažam namreč, da nekateri uporabljajo a, drugi pa e:

Lahko ti samo povem, kako bi naredila jaz. Ne A, temveč E. Jazz je džez (ne džaz), čeprav po drugi strani SP ponuja vokman, poznamo tudi performans (čeprav je izgovor v angleščini bliže e-ju). Problem pri repu je seveda ta, da je rep tudi čisto slovenska beseda s čisto drugim pomenom. 🙂 Ampak če že morda kdo pri nas res reče vokmAn in performAns, si pa ne morem zamisliti, da bi nekdo rekel RAPANJE, RAPER, RAP glasba. 🙂 Zato navijam za E.

Lp,
Kerstin

Hvala.
Da, izgovrjamo ziher “e”, čeprav bi kje pisalo z “a”…
Torej, rep, reper in repanje? Tole zadnje mi je pravs mešno … kot da ima neko vezo z repo.

Kaj pa še kaj druge pravite?

Jaz bi se kar strinjala s Kerstin.

Nemške besede sicher ne bi primerjal z rapom, lahko pa je to primer, do kakšne mere se lahko neka tuja beseda popači in zakaj je bolje, da imamo svoj knjižni jezik. Vsaj v našem koncu ne slišim zihar, sam osebno pa se potrudim in rečem zihr brez bedastega ljubljanskega polglasnika (filEm) – napišem pa “gotovo … seveda … vsekakor …”

Repa ima ozek e, repanje pa širokega, torej je primerjava nesmiselna. Gori na gori gori, kenede.

Upam, da sem prispevala kaj konstruktivnega.

Hvala.

New Report

Close