rakci
Jaz pripravim omakco za testenine ali riž. Prepražiš čebulo, dodaš rakce in nekaj časa mešaš, nato zaliješ z vinom. Dodaš zmiksane pelate, sol ali jušno kocko, strt česen, malo rožmarina in peteršilj ter dušiš 20 minut. Odstaviš in vmešaš žlico kisle smetane. Posebej skuhaš riž oz. testenine in premešaš z omakco, pusuješ z naribanim sirom oz. parmezanom.
LP, Staša
Stasa in bolha mene pa zanima,ali so ti repki rakcev v oklepu (skampki), ali brez.Mi imamo sicer na morju veliko izbiro svezih rakcev (najraje imam kozice -gamberete) in kupim te,ker je oklep tisti,ki da pravi morski okus.Tudi zmrznjene,brez oklepa, sem ze naredila,prav kot ti ,Stasa,vendar sem jih komaj se videla ,ker so se pri kuhanju silno zmanjsali.Zato vso omako naredim najprej in sele proti koncu dam zmrznjene repke,da se mi to ne ponovi.
Bolha,vcasih je bil zelo IN koktajl z repki.V lazjo majonezo ali tatarsko omako so zmesali repke,dali v lep kozarec na peclju,polozili na vrh en ali dva repka,se okrasili z rezinico limone in vejico petersilja.To je bila predjed.
Zelo dobra je jed quich loraine z repki.V bistvu je v modelu na dnu listnato ali krhko tasto,ki ga rahlo popeces(obtezis s suhim fizolom,ki ga potem odstranis),po 10 minutah pecenja nadevas razne nadeve,od prsuta do dusene zelenjave,nato pokrijes s testom podobno palacinkinemu,samo gostejse in ponovno das v pecico.Ena varianta je tudi z repki rakcev.Nisem gledala recepta,sem napisala samo priblizno,ker veckrat delam razlicno.Nekje nazaj na tem forumu je tudi opis pod Quich.
Nekateri jih tudi ocvrejo v vrocem olju. Repke pomocimo v gostejse pivsko testo,malo odcedijo in dajo v olje.Osusis na pap.servietki.Zraven tat. omaka.
Zdravo, Babi in ostali,
sama sem opazila isto – namrez zmanjsanje volumna kozic (vedno uporabljam brez oklepa). Torej do tega ne pride, ce jih dodas na koncu?
Bolha – nekaj receptov (za koktail in ocvrte repke) pa lahko najdes tudi na http://www.kulinarika.net.
LP, Stasa
Prodajalec mi je povedal,da so v bistvu rakci brez oklepa ze kuhani.S tem zgubijo tudi svoj znacilen okus.Ce sem dala tik pred koncem,torej samo vmesala,da se pogrejejo,se ne zmanjsajo.Ne vem,kako je pri vas zalozena ribarnica.Ce imas priliko dobiti sveze kozice(so res drazje),toda jih ne rabis veliko,ker imajo poln okus,potem jih napravi po svoje,ampak z oklepom vred.In jih pustis neolupljene.Lupinica je mehka in polna okusa.Poskusi enkrat samo s cesnom,petersiljem ,poprom in vinom,brez paradiznika.Mislim,da je aroma rakcev izrazitejsa.Oprosti,nimam namena vsiljevati.Res pa je ,da imamo vsak teden na krozniku ribe in morske sadeze. Lep pozdrav babi
Forum je zaprt za komentiranje.