Rahel tiramisu
Lepo pozdravljeni ljubitelji dobre kuhinje!
Sem strasen ljubitelj tiramisuja. Vsec so mi predvsem recepti, ki ne uporabljajo mascarponeja ampak skuto. Zanima me, ce imate kaksne posebne recepte, za rahel tiramisu, da se kar topi v ustih? V kaksnih restavracijah sem jedla prav bozanskega.
Hvala vsem, ki se boste portudili z nasveti!
Tanja
Tiramisu je pri meni pecivo, ki ga precej pogosto delam. Ponavadi ga delam kar s piškoti Savoiardi, včasih pa spečem kar navaden biskvit in tega namočim s kavo.
Za kremo dobro zmešam
2 RUMENJAKA s 4-imi žlicami SLADKORJA in dodam
0,5 kg SKUTE, ki jo dobro premešam, da se razdrobi, lahko tudi s paličnim mešalnikom, če je skuta bolj groba (za tiramisu je boljše vzeti bolj drobno skuto)
Posebej stepem 2 dcl SLADKE SMETANE,
ki jo narahlo vmešam v prejšnjo zmes.
Potem položim eno vrsto piškotov namočenih v kavo, premažem s kremo, ponovim s piškoti, še enkrat krema, piškoti in na vrhu krema. Posujem s kakavom in to je to.
Dober tek!
Vladka
MOja dietna varianta pa je ta, recept sem že napisala za Štajerca in ga kar kopiram:
(ps: če želiš lahko uporabiš tudi tiste baby kekse ki se sicer uporabljajo pri pripravi original tiramisuja, jaz vzamem kar Piknik kekse
Koestlin, ker so manj mastni in manj sladki, pa še to, če boš dala v kremo npr 3 stepene šlag pene namesto 2, bo krema še bolj okusna-logično.Meni zadostujeta 2,lahko jih daš seveda tudi več 🙂
Js mam pa še ta recept, ki je produkt moje domišljije:), je pa zelo dober recept in malo kaloričen; gre pa nekako takole:
1 zavitek PIKNIK KEKSOV KOESTLIN (sploh niso mastni, izgledajo tako kot pravokotni albert keksi)
2 šlag peni Dr.Oetker z manj kalorijami
malo jogurta
1 polkilska nemastna pasirana skuta (lahkko je daš tudi več), vipavska
mleko, kava, lahko malo ruma
sladkor ali sladilo po želji oz. okusu
kakav
stepi šlag peni po navodilu z vrečke in daj za 10 min v hladilnik da se malo strdi, stepaj pa ju prej raje malo dlje nekje 5-7 min, da gre not čim več zraka in zmes naraste.
skuhaj kavo in jo malo razredči z mlekom, lahko dodaš tudi rum. v to polagaj kekse s celo površino za prb. 2 sekundi, in jih polagaj v primerno velik pekač(predlagam manjšega). ko pokriješ dno, vzemi peni iz hladilnika in ji primešaj pasirano skuto, ki si jo prej posebej razmešal z mikserjem z nekaj žlicami jogurta, da je masa še kompaktna, a kremasta. to nato previdno vmešaj v šlag peno, da ti preveč ne upade. sladkaj mešanico po okusu, jaz je sploh ne.
nato maži to na plast keksov prb. 1 ali1,5 cm debelo (jaz delam to od oka)
in to spet pokrij s plastjo namočenih keksov, in spet krema itd itd…..saj veš kako to gre. na vrhu naj bo krema, nato pa po kremi s cedilcem potrosiš kakav v poljubni količini oz. debelini. sladico daš nato za prb. 30 min ali 1 uro v hladilnik, če boš zdržal toliko časa:)
nisem še poskusila, lahko pa bi masi dodaj malo več jogurta in tako dobil več nadeva, vendar bi bilo v tem primeru pametno uporabiti še želatino zaradi kompaktnosti. NADEV PA JE RES FUL DOBER, jaz mu običajno dodam malo natreena.
Pa še dober tek!
LP Zala
Moj tiramisu je brez skute, a je božanski, a še pripravljen je tako na hitro.
Takole gre:
Kava in bebi piškoti so samoumevni. Vmesna plast pa je sestavljena iz:
– 4 jajca + 6 žlic sladkorja stepemo in dodamo
– 3 tamar sirčke s smetano (alipa isto varianto, ki je pakirana v merkatorjevi embalaži) in spet zmešamo in na koncu vmešamo še
– 1/2 litra stepene rastlinske smetane.
In to je vse. Potem pa plast piškotv in pol kreme in še enkra t plast piškotov in še preostala krema. Potreseš s čokolado, daš za nekaj urc v hladilnik in njami njami…
dober tek, aneja
Hej,Mexi!
Kremo delam po receptu:15dag sladkorja(mletega),vanilija(koscek stroka ali v.sladkor),3 jajcka
V loncku razzvrkljamo cela jajcka in sladkor z vanilijo.Loncek postavimo v vroco vodo ter zvrkljamo zmes dalje,da se zgosti,postane svetlorumena in precej naraste(ne sme pa biti pregosta kot strjen puding).Tako kremo
denemo hladit v mrzlo vodo in jo veckrat premesamo.
Voda ne sme vreti,samo sumeti(tikpred vrenjem)
To kremo uporabljam tudi za osnovo za sladolede.
Ce pa hoces cokoladno, za v torto,umesas se 20dag surovega masla v gladko maso,mu dodas 15 dag zmehcane cokolade .
To zmes dobro premesas in ji po malem dodajas ohlajeno kremo.Na koncu zacinis z 2 zlicama ruma.
Lahko uporabis pa tole vanilijevo kremo:
3 dl mleka,20dag sladkorja, koscek stroka vanilije ali v.sladkor,5 rumenjakov,1 zlica krompirjevega skroba( ali navadne moke ali v.pudinga)
Sladkor umesamo z rumenjaki,da naraste,nato mu z nenehnim stepanjem s
sibico primesamo skrob ali… in toplo mleko z vanilijo.Posodo denemo potem nad paro in stepamo kremo tako dolgo,da se zgosti.Nato jo odstavimo in stepamo naprej,dokler se popolnoma ne shladi.
Beljake porabis za kaksne poljubcke.
Uporabljs lahko el.mikser z nastavkom za smetano na najmanjsi hitrosti namesto stepalne sibice(velja za oba recepta).
Tako.Upam,da sem ti pomagala,da bos naredila dober domac tiramisu,ali kaj drugega.
No,je pa se kdo,ki ne prenese surovih jajcnih krem(da o moznosti salmonele ne govorim).Lep pozdrav Babi
Ja Babi hvala za ta nasvet!
Tud jst ne maram jest kakrkoli iz jajc, če ni pečeno ali skuhano. Tvoj nasvet mi bo koristil predvsem pri sladoledu 🙂
Hvala pa tudi vsem ostalim za nasvete. T a vikend sem že nardila tiramisu po Zalinem receptu. Mami ga ne bo vec delala, ker je bil moj tako dober :)))
Pa uživajte v kuhanju še naprej!
Tanja
Forum je zaprt za komentiranje.