Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Radiatorji / talno ogrevanje?

Radiatorji / talno ogrevanje?

Poleti pa res ne rabim lojtre da bi sušil brisače, sploh če je okno na kip…pri vmesni sezoni pa vklopim infra grelc in je dost več efekta pri hitrem gretju , kot če bi imel lojtro na štrom…
[/quote]

Več kot očitno še nisi videl zares dobrega radiatorja na el., tako da ti ne moremo zameriti tvojega komentarja glede hitrosti.

Drugič, kopalnico paše imet toplejšo precej preden se začne kurilna sezona.

Tretjič, radiator na vodo se ve, do kakšne temperature se segreje. Res ne vidim fore v mlačnih radiatorjih?

In četrtič, kdo še daje grdavše od IR grelcev v kopalnice? Zelo passé.

Hvala za tvoj čas in koristen nasvet…Sicer pa bo izvajalec to tudi moral vedeti in upoštevati ; ali se motim???

A da bajto pozimi segreješ v 10 min? Še petletniku boš težko prodala te bučke, lepo te prosi,.

Vsekakor mi pridemo nazaj v toplo hišo:)

In drugič, smučarske opreme se nikoli ne suši direktno na viru toplote. Če ti jo je seveda kolikor toliko škoda. Če imaš jajc, potem ti je seveda vseeno.

Drugače tudi mi spalnice ogrevamo manj, kot ti je nekdo že razložil, z ventili lepo reguliraš prostore (je bilo treba pač malo mislit pri načrtovanju) in se malo poigrat na začetku, da naštudiraš kombinacije, ki ti ustrezajo.

Oba bosta morala vedet kaj delata, tako centralar, kot polagalec estrihov…

A da bajto pozimi segreješ v 10 min? Še petletniku boš težko prodala te bučke, lepo te prosi,.

Vsekakor mi pridemo nazaj v toplo hišo:)

In drugič, smučarske opreme se nikoli ne suši direktno na viru toplote. Če ti jo je seveda kolikor toliko škoda. Če imaš jajc, potem ti je seveda vseeno.

Drugače tudi mi spalnice ogrevamo manj, kot ti je nekdo že razložil, z ventili lepo reguliraš prostore (je bilo treba pač malo mislit pri načrtovanju) in se malo poigrat na začetku, da naštudiraš kombinacije, ki ti ustrezajo.
[/quote]
Itak..pri talnem gretju se da igrat po svojih željah…jst sem na začetku meril temp podna z temperaturno pištolo…v kurilnici in na hodnikih sem priprl pretok, v kopalnici, dnevni, kuhinji pa odprl do konca

In če maš kvalitetno elektroniko, in si pozimi na smučanju za več dni, se da komot preko telefona vklopit gretje en dan pred prihodom in je bajta topla…

V otroške sobe ,spalnico dnevno sobo in kuhinjo(ogromen kamin) sem dal radiatorje z termostatsko glavo na hodnik in kopalnici pa talno gretje.Radiatorji so vseskozi odprti ko gremo od doma odpremo vrata sob in nam jih talna (pred) greje na 19 stopinj in radiatorji v sobah in spalnicah skoraj da ne delajo.

Dandanašnji sistemi vodnega talnega ogrevanja so nogam zelo prijazni. Prav tako je na voljo že zelo raznolika izbira raznoraznih talnih oblog, kompatibilnih s talnim gretjem.

Tudi odzračevanje sistema je enostavno, saj se lahko odzračijo cevi v razdelilni omarici.

Ni mi jasno, o kakšnih dodatnih črpalkah (v primerjavi z radiatorskim gretjem) pišeš.
Glede na to, da je smiselno napeljati več krajših tokokrogov, je edino pač razdelilna omarica lahko nekoliko večja.

Zakaj bi naj hiša s talnim ogrevanjem imela višjo vlažnost kot hiša z radiatorskim?

Dandanes dileme, ali talno ali radiatorsko ogrevanje sploh več ne bi smelo biti.
[/quote]

Če so radiatorji visokotemperaturni, je zelo logično zakaj je zrak v takšnih prostorih bolj suh. Vlaga zraka je pri talnem gretju mišljena v pozitivo, ker moraš pri radiatorjih dokupiti vlažilce zraka.

V teoriji morda, v praksi in ob razgibanem tlorisu hiše ali večjemu številu medetaž.. ter ob predelavi stare hiše velja, kar sem zapisal.

V Švici so sicer praltično vsa stanovanja in hiše s talnim ogrevanjem in le to dobro poznam. A v Sloveniji ob predelavi na talno ogrevanje, se to ni najboljše izšlo. Predvsem je potrebno biti pozoren pri napeljavi ob steklenih vratih oz. francoskih balkonih.
Skratka izdelava VSEGA mora biti prilagojena talnemu gretju, kar ob novogradnji praviloma ni problem. A tu ni govora o tem, temveč predelavi.. kjer pa se je potrebno posvetiti CELOTNEMU ovoju hiše (stavbno pohištvo, fasada, izolacija kleti oz. pod nosilno ploščo, če je nepodkletena), če želimo imeti ugoden rezultat.

Talnih oblog je dovolj.. ne moreš pa izbrati VSEH. Ker, če vzameš 14mm ladijski pod.. boš ogreval zemljo, ne hišo.. kot se je zgodilo kolegu ob prenovi.
Nepodkletena hiša, ki ni bila dobro izolirana s spodnje strani, bo izgubljaja toploto navzdol. Standardi izolativnost v 90ih se bistveno razlikujejo od današnjih minimalnih.. enako velja za fasade.
80, 70, 60, 50.. odvisno od tega kdaj je bila hiša v osnovi zgrajena.

V primeru, da je podkletena, je potrebno dodatno izolirati strop kleti, da se toplota ne izgublja v klet.

Tako, da.. z vzor si vzemite pasivno hišo, kaj je potrebno tam paziti pri izgradnji in se potem smiselno osredotočiti pri vaši prenovi.. kjer bo prihajalo do toplotnih izgub, mostov itd.

De omnibus disputandum..

Mi smo imeli tudi v projektu radiatorje, pa smo potem šli na talno.
Po pritličju je vinil – lepljen, osebno mi je to najbolj primerna končna obloga za talno. Ploščice so po občutku bolj hladne, kljub talnem.

Vidim, da ste tukaj kar mojstri. Ima kdo izkušnje s talnim ogrevanjem proizvajalca Vaš link. Dobil sem ponudbo, vendar trgovci itak povedo samo lepe stvari, kako se obnese?

Starejša bajta – renovacija in sedaj imamo talno in radiatorje.

Talno ogrevanje hodniki in kopalnica. V kopalnici je še lojtrca. Vsak od teh prostorov ima svoj mešali ventil in svoj vod. Zelo zadovoljen.

Žal mi je edino ker nisem dal po celi bajti raje talnega (OK ampak edino v kopalnici in hodnikih smo vrgli ven estrihe). Tako da če bom še kdaj kje kaj podobnega razbijal niti slučajno ne dajem not radiatorjev ampak le talno.

Res da talno “počasi” reagira na temperaturo. Oz. rabi kar nekaj ur da začne delovati, samo ko deluje pa tudi zelo lepo akumulira toploto. Taka bolj prijetna toplota je v bajti. Kar se mene tiče ni dileme 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close