Rada bi spekla dober kruh…
Že nekajkrat sem se lotila peke kruha (koruzni, polnozrnati, navadni), pa mi kruh v pečici nikoli ne “kipne” prav. Kruh je sicer dober, ni pa tako rahel in visok, kot bi želela, ampak se razleze in je tako bolj ploščat in potlačen. Kaj delam narobe?
Če ima katera kakšen dober nasvet ali recept – vnaprej hvala!
Da močno vzhaja je potreben kvas. Včasih je bil recept min. 5 dag kvasa na 1 kg moke. Lahko tudi 8 dag. Če je precej mokro testo, se kruh rad razleze na pekaču. Sicer pa tako kot pravi Majuška. Daj ga v ožji model. Bo bolj narastel v višino.
Lp, Ela S
aja, ša še to: polnozrnati in koruzni se nikoli tako ne dvigneta kot beli kruh.
Hojla!
Pri nas imamo zelo radi koruzni kruh. Delam ga takole: vzamem 1/3 koruzne moke jo posolim in posladkam ter poparim z vrelo vodo. Ko se ta moka ohladi, dodam 2/3 bele moke in kvas, ki sem ga prej nastavila. Zamesim testo. Pustim ga vzhajati približno 2 uri. Ko je dovolj vzhajan, ga predelam s krožnikom in potem s krožnikom predevam v drugo posodo, ki jo dobro pomokam, da se stesto ne prime. Potem grem na teraso in to testo premečem oz. moja mami reče, da se prepla. Potem dam v predhodno ogreto pečico na 170 stopinj in pečem približno 45 minut.
Tako peči koruzni kruh me je naučila moja mami, ki je imela včasih gostilno in je bila znana po koruznem kruhu.
Želim ti veliko uspeha pri peki kruha in dober tek!
Mihaela
Miha ela, ti meces testo v zrak …jaz pa vsako kvaseno testo mecem ob delovni pult ( ne morem si kaj). To me je naucila nona.
Ce imam le dovolj casa, kvaseno testo ( boljse ali navadno za kruh) vzhajam, ga pregnetem, da mu iztisnem zrak, ponovno vzhajam, oblikujem
hlebcke ali karkoli in ponovno vzhajan ( 3x). Rezultat…rahel lahek kruh.
Zlica olja tudi pomaga. Kvasa pa dajem na pol kg moke 2 dag. Pri 1 kg 3 dag; nimam rada, ce disi po kvasu. Ce je kvas dober, se kvasovke hitro namnozijo. Lp
Sicer največkrat pečem belega, ki lepše vstane, a ti vseeno povem svojo “finto”. Testo mora biti bolj mehko. Bolj rahlo mi uspeva odkar ga ne več mesim na roke, ampak z gnetilnima kavljema mikserja. Tako dodam manj moke. Ne bom rekla, da je mokro, ampak na roke bi se mi to še pošteno prijemalo. Testo rabi precej gnetenja. Dam ga v ozek pekač ali pa naredim štručko ob štručki in potem vzhaja več v višino.
Hojla Stanka!
Namesto da bi kruh gnetla drugič z roko, ga premesim s krožnikom in drugič nič ne vzhaja. Kruh potem zavijem v prt in počakam, da se ohladi.
Ja Babi tudi to sem že slišala, da se testo meče po pultu. To dela ena mamina prijateljica s testom za štruklje ali za štrudelj. Olje pa dam, kadar pečem bel kruh. Tega pa delam na tak način kot ti, samo da ga dam 2x vzhajat in potem v pečico. Bom drugič poskusila 3x vzhajat.
Lep večer vsem skupaj Mihaela
Forum je zaprt za komentiranje.