Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo računovodstvo v javnem zavodu

računovodstvo v javnem zavodu

Zanima me, kako izgleda računovodstvo v javnem zavodu (npr šola ali pa zdravstveni dom). Ali je zelo zahtevno’ Kaj vse zajema. V kolikšnem času se npr naučiš (uvajaš), če te 8 ur na dan uvaja delavka, ki gre npr. v pokoj. Ali je računovodstvo bolj zahtevno kot v gospodarski dejavnosti.
Zanima me, v kolikšnem času se človek nauči izračunavanja plač (vključno z bolezninami, nadurami, dopusti, rek obrazci, m4/m8 , odtegljaji…ipd).
Zanima me še razlika med KNJIGOVODSTVOM in RAČUNOVODSTVOM?.

še to bi dodala,da nisem nikoli prav delala računovodstva, da pa poznam sestavo plačilne liste, da poznam zakon o delovnih razmerjih, znam v celoti enostavno knjigovodstvo, znam izračunat amortizacijo in tudi poznam zakone, ki so povezani s tem, da vem kako sicer izgleda dvostavno (nisem pa ga še vodila), da znam v celoti sestaviti bilanco stanja in izkaz poslovnega izida v gospodarstvu,ter pošiljanje bilanc ajpesu, da sicer poznam rek obrazce in sicer izpolnjujem rek od avtorskih honorarjev, nisem pa še izpolnjevala reka od delovnih razmerij, letos sem prvič pošiljala podatke o izplačilih za dohodnino, …..obvladam pač računalništvo (word, excel, internet el.pošta), znam plačevati virmane preko spleta…

ali sem primerna za računovodjo (navedeno v prvi vrstici), kjer v razpisu ne zahtevajo nič delovnih izkušenj, torej predvidevajo, da se bom naučila od predhodnice? Malo sem skeptična

Odvisno od delavke, ki ti bo pomagala oz. od časa, ki ga imaš na razpolago, da se naučiš. Teorija je eno, praksa pa čisto nekaj drugega, če prav razumem nisi vešča niti dvostavnega knjigovodstva… Če predvidevaš,da se boš v treh mesecih od predhodnice naučila vsega, te bo, če ne prej, povozilo konec leta, ko se oddaja finančna poročila. Vedeti moraš, da v javnem zavodu ne poročaš samo Ajpesu, pač pa tudi ustnoviteljem, veliko je tudi medletnih poročanj: skratka, če boš sama za vse, zna biti vsaj prvo leto velik problem. Poskusi se zmeniti, da bi gospa prišla na pomoč vsaj še konec leta in po potrebi med letom.

Vso srečo!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close