Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo računovodje pomoč prosim

računovodje pomoč prosim

Ker vas je tule veliko in veliko veste, bom vprašala še tukaj.
Moj brat ima s.p. in je davčni zavezanec in je v letu 2010 plačal premalo ddv za 500 eur (ugotovila sem, da je v februarju pozabil en izstavljeni račun upoštevati). Kaj zdaj – moram sporočiti na davčno, kako popravim? Malo me je strah, ker nimam veliko izkušenj s tem.
Hvala za odgovore že vnaprej.
Mila

ta račun upoštevaš pri naslednjem obračunu in se nehaš sekirat.

točno tako, ta račun upoštevaš pri naslednjem obračunu DDV, če te pa pokličejo, jim razložiš, zakaj si naredila tako.

Pravilno je tako, da račun upoštevaš v tekočem obračunu, zraven obrazca pa daš daš pojasnilo. Obračunaš in plačaš tudi zamudne obresti za ta znesek, od dne, ko si bil ta ddv dolžan plačati do dneva plačila. Če narediš tako (pomembne so plačane zamudne obresti), potem se smatra kot da si ddv pravilno oddal v roku.

Obstaja samoprijava, sam se kao prijaviš, da si naredil napako in te v tem primeru ne more nihče kaznovati za nazaj. V čem je torej razlika med samoprijavo in naknadno plačanim ddv-jem?

ma dajte ne težite zarad tistih par evrov zamudnih obresti. nobene kazni ne bo, če samo pri tekočem obračunu vključite ta račun in pika.

Bo že OK, če zdaj všteješ v DDV.

Saj tudi k nam v službi ne prispejo vsi računi za december v decembrski DDV. kasnejši računi gredo pač v naslednji januarski ali kasnejši obračun za DDV

V bistvu zadeva ni tako nedolžna, ker gre za februar 2010, kar pomeni, da je od tega obračuna minilo skoraj eno leto. Jaz bi na tvojem mestu ta račun vključila v decembrski obračun (sta že oddala za december?). Če sta že oddala obračun za december 2010, s čimer se v bistvu konča to leto, bi pa poklicala svojo referentko na Dursu in vprašala, kako je s tem, če se zadevo prenese v leto 2011 (za obračun za januar 2011 torej).

V prihodnje je pa dobro paziti, da v vsakem naslednjem mesecu odpraviš napako za nazaj: marca lahko brez vsakih težav odpraviš napako za februar itd. Vložiš nov obrazec, dodaš pojasnilo, zakaj tako, in to je to. Če pa so vmes že drugi meseci, zadeva ni več tako preprosta oz. Durs več preverja in sprašuje. Tako so meni razložili na Dursu, je pa res, da sem reševala napako za en mesec nazaj (to je tisto reševanje napake brez vsakih problemov).

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Najbolj enostavno je popravek vključiti v tekoči obračun in na vse pozabiti.

Pravilno pa je popravek vključiti v tekoči obračun, obračunati zamudne obresti in nakazati oboje (vsak nalog posebej, ker se nakazuje na isti TRR).
Tudi če ste že oddali za december, se da nov obrazec za 12/2010 (upošteva se zadnji oddani obrazec, rok še ni potekel) in se doplača razlika in pa obresti.

nalog – problem je, ker gre za izdani in ne za prejeti račun.
Tudi če račun ne bi bil izdan, delo pa je bilo opravljeno oz.roba dobavljena, je zavezanec dolžan obračunati DDV v davčnem obdobju, ko se je posel zgodil.

mi smo enkrat prijavili storitev v DDV tri leta po nastanku. ni bil mali znesek, to pa smo naredili zavestno, ker tudi računa nismo izstavili prej. kot je Barca rekla, DDV moraš obračunat pri izvedbi storitve, ne pri izdaji računa, imeli smo tudi davčno inšpekcijo, pa ni bilo nobenega problema.

tako, da ne težite s temi 50 evri zamudnih obresti, no.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close