racuni, knjigovodsko vodenje
Pozdravljeni vsi skupaj.
Že v naprej sem Vam hvaležen za vse odgovore.
Jaz sem na tem prodrocju se novinec, in ker sem pred kratkim odprl podjetje gledam zdaj na zacetku na vsak cent, da bo se lahko moj mali s.p. uveljavil.
Glede na to, da v začetni fazi ne bom plačeval DDVja oziroma bom oproščen plačila DDVja me zanima če moram obvezno knižiti račune, ki imajo samo DDV stevilko – kajti dobil sem racun, kjer je moje ime pa vse kot mora biti, ni pa nikjer zapisane DDV stevilke.
Zanima me se nekaj – preden sem odprl podjetje sem kupil licenčne programe (Windowsi, Corel…) ampak kot fizična oseba (ni mojega imena na racunu)- v bistvu pa lahko z lahkoto dokažem, da se programi uporabljajo v poslovne namene, saj so insatlirani zaradi tega (ker sem odprl podjetje) – lahko vseeno račune uveljavim kot strošek?
Kako je z začetkom – verjetno moram začeti z začetnim stanjem na določenih kontnih postavkah; ker bom imel spletno trgovino mam tudi računalnik, ki je že star 4 leta – kako ga naj cenovno uvrednotim? (ali ga moram vpisati). Če zdaj imam začetno stanje na kontu 110 4000 evrov – to ni na koncu prikazano kot del dobička? Saj to ni prihodek ali?
Lahko knjižim bencin kot strošek energije, čeprav nimam v podjetju nobenega avta, ampak je le ta, katerega uporabljam, lastniško napisan na drugo osebo (je pač družinski avto)?
Kot sem že na začetku napisal, sem Vam hvaležen za odgovore.
Hvala
Dejan
Glede na to, da v začetni fazi ne bom plačeval DDVja oziroma bom oproščen plačila DDVja me zanima če moram obvezno knižiti račune, ki imajo samo DDV stevilko – kajti dobil sem racun, kjer je moje ime pa vse kot mora biti, ni pa nikjer zapisane DDV stevilke.
Ker niste davčni zavezanec za vas veljajo podatki na računu:
http://vem.data.si/clanek/1/62/
Zanima me se nekaj – preden sem odprl podjetje sem kupil licenčne programe (Windowsi, Corel…) ampak kot fizična oseba (ni mojega imena na racunu)- v bistvu pa lahko z lahkoto dokažem, da se programi uporabljajo v poslovne namene, saj so insatlirani zaradi tega (ker sem odprl podjetje) – lahko vseeno račune uveljavim kot strošek? Z računom,ki ga imete lahko naredite prenos programov po podjetje- preko prenosa iz gospodinjstva.
Kako je z začetkom – verjetno moram začeti z začetnim stanjem na določenih kontnih postavkah; ker bom imel spletno trgovino mam tudi računalnik, ki je že star 4 leta – kako ga naj cenovno uvrednotim? (ali ga moram vpisati). Če zdaj imam začetno stanje na kontu 110 4000 evrov – to ni na koncu prikazano kot del dobička? Saj to ni prihodek ali? Štiti leta star računalnik po vsej verjetnosti nima vrednosti, saj če bi gledali amortizacijo ga ne bi bilo več. Od kje imate teh 4000 eur- ste jih nakazali ali ste jih dobili kot nepovratna sredstva zavoda. Če ste jih nakazali je to prenos iz gospodinjstva, če so od zavoda jih morate razmejiti, da vam ne bodo šla v celoti pod prihodke.
Lahko knjižim bencin kot strošek energije, čeprav nimam v podjetju nobenega avta, ampak je le ta, katerega uporabljam, lastniško napisan na drugo osebo (je pač družinski avto)? Ne, lahko pa pišete potne naloge za opravljene poti za potrebe sp.
Kot sem že na začetku napisal, sem Vam hvaležen za odgovore.
Forum je zaprt za komentiranje.