Računalniška znanja – obvezna za
ECDL je že ZELO zastarela zadeva.
Na spisek bi dala:
– internet! (elektronska pošta, uspešni načini načini iskanja, socialna omrežja, tudi način delovanja interneta samega, varnost in anonimnost na internetu)
– vsaj osnovna administracija svojega operacijskega sistema (namestitev, vzdrževanje, reševanje težav, odpravljanje virusov, načini zaščite)
– sinhronizacija elektronskih naprav – pametnega telefona, tablice, računalnika, hladilnika 🙂 ipd.
– računalništvo v oblaku – ni še mainstream, a bo postalo
Kakšna administracija sistema? Ali govorimo o delovnem okolju? V normalno organiziranem podjetju je to delo notranjega ali zunanjega sistemca/vzdrževalca in uporabnik ne more in ne sme sam spreminjati sistemskih nastavitev. Za povprečnega uporabnika se pričakuje, da mu je jasno delo z datotečnim sistemom, da suvereno uporablja vse dele pisarniškega paketa in program za poslovanje. Vse kar je več je bonus, vse kar je manj je mora za podporo.
Bluzim? Japajade…Kaj je to normalno delovno okolje? V privatnem sektorju imajo sistemca le velika podjetja, vsi ostali imajo bodisi zunanje izvajalce ali najamejo študente FRI z bolj ali manj okrnjenim znanjem. Da se napaka odpravi, stane v času in denarju, kar moti delovni proces, tega pa si marsikdo ne more privoščiti! V JU imajo sistemce, le da so ti mizerno plačani in morajo vzdrževati prastaro opremo in programe. Da se prikaže, ga čakaš celo večnost in še dalj, da napako odpravi. Če jo sploh zna. V privat podjetju, kjer sem delala, so imeli totalno nesposobnega sistemca, neko žlahto od enega pomembnih glav pač. Sodelavci so kmalu ugotovili, da delo opravim pol hitreje kot drugi, ker je pač vse funkcioniralo. Začeli so me spraševati, kako to deluje, če pridem pogledat tiskalnik, kam je izginila ta ikona in tako naprej. Na koncu se je teh uslug nabralo toliko, da sem šla do šefa in zahtevala dopis nalog sistemske administracije na pogodbo o delovnem razmerju in povišico. Seveda je znorel in rekel, da mi ne bo podaljšal pogodbe, naj kar grem. Jaz pa, da bom šla. Drugi dan se je pomiril in pristal na pogoje, ne čisto na vse, a vseeno. Čez leto in pol sem vseeno dala odpoved zaradi drugih vzrokov.
Da ne govorim o domačem okolju. Uradni servisi so dragi kot pes, sosedovi mulci pa kakor ima kdo srečo.
Kaj hočem povedati? V okolju izginjajočih služb in rezanja stroškov bodo imeli prednost posamezniki z natanko takimi znanji, kot sem jih naštela. Tečaji za našteto (še) ne obstajajo, a dobi se gradivo, zelo pomaga tudi, če koga vprašaš. Največ pa se nauči s prakso, nenehnim in temeljitim zanimanjem za to področje.
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Baops.gif[/img]