Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Računalnik zašteka, še preden se do konca naloži

Računalnik zašteka, še preden se do konca naloži

Zanima me, kako odpraviti težavo z računalnikom, ki mi vse prepogosto zašteka, še preden se do konca naloži? Windowsi se naložijo, geslo vtipkam in začnejo se nalagati programi (antivirusni program, požarni zid, itd.), vendar pa nato nalaganje tudi po več kot 10 minutah ni dokončano in ko želim zagnati MS Word, MS Excel, Mozillo Firefox ali kateri drug program, računalnik zamrzne. Takrat ne morem več odpreti niti nadzorne plošče, niti task managerja, niti opcije “run”, ko se pokaže okvirček, v katerega lahko vtipkam komando… Ali mi lahko prosim poveste, kako odpravim to težavo? Je pa program, ki se ne naloži, največkrat MSN messenger (če računalnik pustim pri miru do takrat, ko se pojavi MSN messenger, z računalnikom nadalje nimam težav). Ali menite, da bi lahko bil MSN messenger problematičen?

Zanima me sledeče: Koliko je star računalnik?Koliko časa so gor Windowsi(in kakšni so)? Ste kdaj posesali prah iz računalnika?Kakšen antivirus imaš?

Sam sem imel tudi podoben primer. Sem posesal računalnik, nabralo se je namreč fuuuuul praha, naložil nove Windowse+nov antivirus-ESET. Računalnik mi dela kot urca, kjub njegovi starosti 🙂

– računalnik: 5 let
– windows xp: 5 let
– prahu iz računalnika še nisem sesal – ga pa bom takoj, ko bo čas
– antivirus: avast

Če že pet let uporabljaš isti operacijski sistem, ti je še dolgo zdržal. Nekateri namreč dokaj pogosto znova nameščajo XP-je in vse ostalo programje. Rešitev bo torej treba iskati v tem.
Najdi nekoga, ki to res obvlada in bo spet deloval brezhibno. Včasih nekoliko pomaga že čiščenje odvečnih datotek, spyvera, morebitnih virusov, raznih toolbarov in povsem nepotrebnih programčkov s spleta.

Ja, to bo to kot pri men. Poišči koga, ki obvlada in naj ti pomaga inštalirat še enkrat Windowse in posesat. Aja, pa poberi si kakšen BOLJŠI antivirus na Partisu naprimer. Enkrat mi je prijatelj posodu USB ključek(ima avast na pcju), in ko sem ga dal v moj PC(imam ESET) je našlo 4 viruse s ključka. Ko sem mu povedal, si je skensal Avast, inšaliral ESET, in ob prvem pregledu računalnika mu je našlo 36 virusov.

Ma ni krize, obstajajo še enostavnejše rešitve kot reinštalacija windowsov. Obdobje petih let uporabe istega operacijskega sistema je res dolgo, še posebej, če računalnika ne vzdržuješ redno in sproti. Pač nabralo se ti je kup programov, ki se vsak po svoje poženejo med zagonom računalnika, njihov skupni učinek pa je tak kot opisuješ.

Pognati moraš msconfig program, ki je priložen windowsom in z njim počistiti zagonske programe. Stori sledeče. Izberi meni Start – Run nato odtipkaj msconfig, msconfig se požene, klikni na kartonček Startup in onemogoči vse programe, ki so tam našteti – to storiš tako, da izbrišeš kljukico pred njihovim imenom.

Reštartaj windowse in poglej, če je čas nalaganja kaj hitrejši. Potem lahko preko msconfig ponovno omogočiš nalaganje tistih programov, ki jih res potrebuješ.

Ali imaš naložen zadnji Microsoftov service pack za XP. to je Service pack 3 Če ga nimaš, je to prvo, kar moraš narediti, ko urediš delovanje računalnika.

Sledeče poglej, kakšno je stanje diska – koliko ga imaš še prostega, če je prostega manj kot 15 % počisti nepotrebne datoteke in defragmentiraj disk. To storiš preko My Computer – desni klik na disk – Properties – Tools – Defragment

Koliko imaš RAM? Ponavagi delovanje računalnika najenostavneje pohitriš tako, da dodaš RAM.

V slučaju, da je stanje računalnika tako slabo, da msconfig niti pognati ne moreš stori sledeče – med botanjem računalnika in windowsow pritiskaj F8 in izberi Safe Mode. Windowsi se ti bodo naložili hitro in brez dodatne solate programov in lahko boš pognal msconfig in defragmentacijo.

Aha, pa še to bi dodal. Ko si v msconfig, poleg zagonskih programov počisti še servise. Klikni na kartonček Services, z klikom na Hide all Microsoft services zakriješ potrebne service, na to pa onemogočiš vse ostale tako, da klikneš na Disable all in OK.

S tem preprečiš nalaganje nepotrebnih servisov ob zagonu računalnika. Ko bo enkrat zagon računalnika hitrejši, si lahko servise, ki jih res potrebuješ ponovno omogočiš.

Nujno je potrebno očistiti odprtine za hlajenje saj se vam bo drugače kaj kmalu računalnik pokvaril.Mi dobimo v servis vsaj 2 notesnika tedensko, zaradi pregrevanja – zaradi s prahom “zabasanega” hlajenja.Včasih sesalec ni dovolj in morate uporabiti kompresor.

lp b.

Ponovno nameščanje windowsov in programja sem svetoval predvsem iz praktičnih izkušenj, katere imam s čiščenjem okuženih računalnikov. Le redko se namreč posreči z več ustreznimi aplikacijami povsem očistiti računalnik virusov, spyvera, raznih toolbarov in še marsičesa, kar očem niti ni vidno – zna pa zeeelo upočasniti delovanje mašince. Vse prevečkrat se zgodi, da se windowsi po večurnem delu niti postavijo ne več. Da bi delovali enako kot po ponovnem nameščanju, pa lahko le sanjate.
Seveda se najdejo tudi izjeme, to se predvsem računalniki uporabnikov, ki v – recimo petih letih – niso po nepotrebnem nameščali vsega, kar se jim samodejno ponuja s spleta, ki ne posegajo po nepotrebnem v sistemske nastavitve računalnika, ki pravilno odstranjujejo nepotrebne programe ter začasne datoteke in skrbijo za posodabljanje oken in antivirusnega programa. Take mašince je občasno res možno spraviti dokaj hitro v red in še naprej služijo namenu.
Najprimernejša rešitev v izogim vsemu napisanemu je seveda izdelava slike celotne zagonske particije s programjem vred – s katero uporabnik sam ali serviser (celo na daljavo) lahko v nekaj minutah spravi računalnik v prvotno delujoče stanje, potem le še posodobi flash player in nekatere druge programe – in to je to. Eden od programov za izdelavo opisane varnostne kopije računalnika je npr. Acronis True Image. Škoda, da ga ljudje tako redko uporabljajo. Veliko živcev, predvsem pa časa lahko prihrani. In čas je – zlato!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close