Računalnik se ne zažene
Problem je sledeč. Ko prižgem računalni in monitor ter se “zaženeta” DVD in pekač ter zagodrnja disk ne slišim piska od biosa, monitorju se pa ne ljubi čakat in gre na spanje. Preostane mi samo izklop in ponovni vklop, a problem se ponovi.
Specifikacije:
GF 3 Ti 2000
AMD XP 1600+
512 Mb
60 Gb baracuda
MSI mamaplata (ne vem točno katera)
Možni problemi:
– grafična odpovedala poslušnost
– BIOS crknu
– boot sektor na disku šel v franže
Vsako razmišljanje v smeri rešitve problema je dobrodošlo.
3. vzrok odpade. Če je računalnik izven garancije odpri ohišje in odključi vse povezave med ploščo in diskom, disketno enoto, cd-romom, dvd-romom, … odstrani tudi vse kartice razen grafične in vse kable iz ohišja razen napajalnega (seveda zapomni si prvotno stanje:). Če zdej ne slišiš piska je problem na plošči ali procesorju. Poglej če je ram in procesor pravilno vstavljen v podnožje.
lp, tadej
Ali so napajalniki čedalje slabše kvalitete, ali pa so z vsemi temi novimi ventilatorji preobremenjeni. Še preden sem prišel do konca te teme sem ti namreč hotel predlagati tudi pregled napajalnika – iz preprostega razloga, ker sem pred kratkim tudi sam imel skoraj enak problem. Klemenxx me je sicer opomnil, ampak ne: preden sem preizkusil zamenjavo napajalnika sem preizkusil vse komponente prej. No priznam, malce sem upal, da bo skurjen kakšen procesor in bom imel dober izgovor za nakup novega (močnejšega seveda).
Tajfun – glede na “moč” računalnika bi res lahko brez problemov poganjal XP-je, toda zaenkrat so mi 98 SE čisto dobro služili in kot kaže mi bodo tudi v bodoče. Na servisu so mi namreč zamenjali RAM, ki je bil krivec za napake v registru in drugo sr***e.
Do XP-jev imam namreč odklonilen odnos. Ne znam točno razložiti zakaj je tako, toda zdijo se mi preveč “pocukrani” in našemljeni. Porabijo preveč kot ti dajo. Ko sem kupil ta računalnik (pred letom in pol) sem jim dal priložnost, vendar je niso izkoristili. Mogoče dobijo novo ob nakupu novega računalnika ali pa ob ukazu format c:
Lep dan vsem.
Efemit
Forum je zaprt za komentiranje.