Najdi forum

računalnik mi javlja:

your sistem is low virtual memory….
če prav razumem je nekaj narobe s spominom..
kaj lahko uredim…
gledala sem koliko je prostora na disku in piše 7gb used, 30 free.
ampak očitno to ni to..
hvala za odgovore.

Kakšen operacijski sistem uporabljaš? (XP,98 …)

virtual memory pomeni navidezni pomnilnik in to je prostor na disku, ki ga operacijski sistem prične uporabljati ko mu zmanjka fizičnega pomnilnika v računalniku.

Če imaš npr. windowse XP in 256 MB Rama je to za običajno delo ko zaženeš še dodatne programe kot so Office, internet brskalnik itd premalo. Računalniku zmanjka pomnilnika potem del podatkov prenese v navidezni pomnilnik na disku in tako sprosti fizični pomnilnik.

To kar ti javi mislim da ni nič narobe z fizičnim pomnilnikom. Javi ti, da mu je zmanjkalo tudi prostora rezerviranega za navidezni pomnilnik na disku (to sicer nima veze s tvojo velikostjo diska ampak z tem kolikšna je nastavljena velikost datoteke za navidezni pomnilnik)

Možnosti imaš mislim dve:

Povečaš nastavitev velikosti za navidezni pomnilnik če imaš še dovolj prostora na disku. (ne vem kaj pomeni 7GB used 30 free če je 30GB potem imaš prostora še zelo veliko) Če poveš kakšen operacijski sistem uporabljaš lahko potem napišem kako se to nastavi.

Druga možnost, ki je boljša ampak dražja, da dokupiš spomin za računalnik (če imaš XP in ne igraš najnovejših iger tipa DOOM 3 potem bo optimalno 512MB, za win98 je običajno dovolj 256MB).

UPORABLJAM WINDOWS XP-prosim mi poveš kam se pogleda koliko mb imam. Ja prostega imam 30gb.
hvala zaenkrat

Start — nadzorna plošča —- System —- zavihek Dodatno —– Učinkovitost delovanja (klikneš gumb nastavitve) —- zavihek Dodatno —– Navidezni pomnilnik —–

Ponavadi ob namestitvi XP sistem sam določi velikost glede na velikost pomnilnika RAM. To lahko spremeniš tako, da klikneš gumb Spremeni in vpišeš nove vrednosti.

Jaz imam izbrano velikost po meri in vpisano začetna velikost 380MB in največja velikost 780MB. Lahko pa izbereš tudi naj sistem sam upravlja z velikostjo (poglej kako imaš sedaj in če imaš izbrano da naj sistem sam upravlja potem izberi velikost po meri in vpiši morda za začetek take podatke kot imam pri meni, ker to mislim da naj bi bilo dovolj, če pa že imaš izbrano velikost po meri samo povečaj maksimalno velikost). Ne svetujem pa da izbereš brez ostranjevalne datoteke, ker jo potrebuješ. (če nimaš 4GB RAMA :))

Je pa dejstvo da se računalnik začne obnašati bistveno počasneje v trenutku, ko prične operacijski sistem XP uporabljati izmenjevalno datoteko iz preprostega razloga ker je branje pomnilnika RAM bistveno hitrejša operacija kot branje in pisanje po disku.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close