Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Računalnik Mac Apple – za Friloxxa

Računalnik Mac Apple – za Friloxxa

Pozdravljen,
Kmalu bomo mogli kupit nov računalnik za doma.
Trenutno smo imeli doma sam prensonega Toshiba Satellite. Kateri pa je že bil na popravilu, pa še vedno zelo nagaja ipd…
Mož se odloča za nakup novega. Precej dela za službo tudi doma, pa slike obdeluje ipd…
Gleda tudi Applovega Maca, ki baje jih noben virus ne prizadene. je to res?
Se splača dat res tolk več za računalnik, pa imaš pol mir in dela brezhibno?

Meni se zdi blazno drag, druge znamke so cenejše…
On pravi, da bo to na dolgi rok najboljše, pa še zaradi slik ipd…da je to super …seveda nismo še čist prepričani…
a lahko daš kak namig? mnenje? Kaj bi ti priporočal?
Je boljš met dober stacionaren pc doma? pa notebook sam za zabavo? (mon, ipd 🙂

trenutno imam pred sabo 3 napravce

lenovo prenosnik ThinkPad
apple namizni računalnik
ipad tablica

vsi trije laufajo in najprijetneje mi je na applovem namiznem. že samo okolje je zelo prijazno uporabniku,vse teče gladko, grafika super, virusov seveda ni, razporeditev ikon na ogromnem monitorju je res zelo “user friendly”, skratka … men je zakon.

tablica je tudi prva liga … lap top pa … jaz sem proti velikim lap topom, sem pač mnenja da doma imaš namizen pošten računalnik, lap top pa je za teren, čeprav sama na terenu uporabljam tablico.

tako na brzino

jaz osebno menim da v vašem primeru uporabe bolj splača kupiti kaj drugega, kot pa mac-a. že res, da je na OS X mogoče malo manj virusov kot za windowse, a glede na ceno, ter namen (mac se bolj priporoča za resne avdio / video projekte) bi jaz vzel kaj drugega.

____________________ [b]404 Not Found[/b] [i]nginx/1.6.2[/i]

pa dosti i-produktov je precej Orwellovskih ;>

____________________ [b]404 Not Found[/b] [i]nginx/1.6.2[/i]

Kaj pa gledano na dolgi rok?
Jaz kot ‘ženska’ bi rada da zadeva traja 20 let hehe

Hvala vama za odgovore.

tud za crapple obstajajo virusi brez skrbi, tist da jih ni oz. da jih je malo je samo mit poleg tega pa še hardware občutno preplačaš, tako da se ti bolj splača kupit navaden računalnik namizni ali prenosni pa imet gor ali windowse ali linux oz. oboje…

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Pa kaj počnete ljudje na internetu da maste probleme z virusi. Jaz v 5 letih nisem dobil 1 na windowsih, pa vsak dan več ur uporabljam net. En navaden antivirusni program za vsak slučaj se inštalira pa je mir.

Aja, nujno samo pazit da bo imel prenosnik SSD disk, drugače pa res škoda dajat toliko dnarja za macbook, razen če res ni dnarja kam drugam dat. Se dobi za pol manj cene enako močnega.

mate praw….
bomo pozorno pregledali vse možnosti. Apple pa verjetno odpade.

Hvala vam.

Evo ena dobra izbira (pa še podobno izgleda kot macbook)

http://www.computeruniverse.net/products/90499338/asus-n56vz-s4416h.asp

Zraven pa še se dokupi SSD disk za 100 evrov, ki ga nekdo vgradi, pa je tale računalnik raketa, ki bo letela več kot 3 leta!

Tak podoben, ampak občutno slabši macbook pride čez 2000! Aja, poštnina pa je samo 12 evrov. Pri nas so seveda občutno dražji.

bom predstavila ta link doma 🙂
hvala

Joooj, spet so ti stopl na nesaniran žulj – ti pa vedno po Jabučkih po tipično slovenceljsko pluvaš, kr štartaš z vsemi desetimi, sam da je prilika! 😛

Avtorica, meni že deset let delajo družbo, poslušam le šelestenje in neugrezanje v globino tipkovnice izjemno hitro odzivne tipke, uživam vsak trenutek sodelovanja z njimi tako za biznis kot zabavo pa ti povem, da je užitek neznanski – nikoli me moja jabolčkasta oprema še ni razočarala, nikoli virusov, hitro delajo ko šus, preden rečeš kex, si že not v akciji :D. Kopije in približki Jabučkov pa še zdaleč niso to – Apple je vreden vsakega investiranega centa.

Aja še to: ko se naša računalniško pismena mladina spravi na delo, pa ima v več oknih odprto kaj aktivnega in v pogonu , se še ni koli ni zgodilo, da bi zablokiralo, se sesul domači server – pri ostalih prejšnjih mašinah in operacijskih sistemih pa zelo pogosto!

Torej 10 let bp?
To se je pol za vprašat, a se bolj splača cenovno drag Apple za 2000, al en drugi za 1000, ki ga moraš na 3 leta menjavat…
no jaz gledam iz tega vidika…vem pa tudi da se te mašinerije posodabljajo zelo hitro…in ti 10 let star računalnik pol dela probleme…

ah…še bo pestra…
Mi predno se odločimo za nakup, vsako stvar pretuhtamo 100x, kompliciramo, sam hočemo dobro robo za svoj denar in da res traja.

10 let ne boš z nobenim računalnikom zadovoljna, ti garantiram…. veš kaka jajca so pred desetimi leti prodajali v primerjavi z danes? in razvoj gre exponentno hitro…

samo za ilustracijo…. 12 let nazaj sem dobila svoj prvi službeni računalnik… s hard diskom 250 MB in sem mislila, da je to veliko prostora…

una je napisala, da ji appli že 10 let delajo družbo… ja, samo ni imela v mislih ednine, temveč množino…

Joooj, spet so ti stopl na nesaniran žulj – ti pa vedno po Jabučkih po tipično slovenceljsko pluvaš, kr štartaš z vsemi desetimi, sam da je prilika! 😛

Avtorica, meni že deset let delajo družbo, poslušam le šelestenje in neugrezanje v globino tipkovnice izjemno hitro odzivne tipke, uživam vsak trenutek sodelovanja z njimi tako za biznis kot zabavo pa ti povem, da je užitek neznanski – nikoli me moja jabolčkasta oprema še ni razočarala, nikoli virusov, hitro delajo ko šus, preden rečeš kex, si že not v akciji :D. Kopije in približki Jabučkov pa še zdaleč niso to – Apple je vreden vsakega investiranega centa.

Aja še to: ko se naša računalniško pismena mladina spravi na delo, pa ima v več oknih odprto kaj aktivnega in v pogonu , se še ni koli ni zgodilo, da bi zablokiralo, se sesul domači server – pri ostalih prejšnjih mašinah in operacijskih sistemih pa zelo pogosto![/quote]

brez skrbi, men nihče ni stopil na žulj, samo povem tako kot je, ker nisem zavedena crapple ovčka.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

ne vem iz kakšnega razloga je treba na 3 leta menjavat, jst mam 6 let star leptop, pa tisto kar rabim še vedno lepo dela na njem.

Eh, menjavat je potrebno na par let edino če igraš najnovejše igre in delaš zahtevne programske stvari, ker programi čez par let imajo vedno večje zahteve. Računalnika ne moreš kupovat za več kot 5 let, razen če počneš na njem samo osnovne stvari (kar vi očitno ja, tako da se ne s tem obremenjevat). Tale 10 let star računalnik pa se ne more kosat po konfiguraciji že par let z nobenim prenosnikom niti za 350 evrov in noben se ne more po več kot 5 letih! Vsak računalnik po 3 letih ni po konfiguraciji več konkurenčen najnovejšim, niti tisti za 2000 evrov, ker pač tehnologija napreduje in vsakih par mesecev prihajajo nove stvari in cena pada.

Skratka, en tak računalnik (tisti za 1100) za povprečnega uporabnika je enako kot nov avto Golf za povprečnega voznika. Mir za več let.

hehe dobro..
sem se odločla..
naj zbere on kerega hoče…mu bom pa vse tole dala za prebrat,
thx banda 😉

10 let ne boš z nobenim računalnikom zadovoljna, ti garantiram…. veš kaka jajca so pred desetimi leti prodajali v primerjavi z danes? in razvoj gre exponentno hitro…

samo za ilustracijo…. 12 let nazaj sem dobila svoj prvi službeni računalnik… s hard diskom 250 MB in sem mislila, da je to veliko prostora…

una je napisala, da ji appli že 10 let delajo družbo… ja, samo ni imela v mislih ednine, temveč množino…[/quote]

vsak uporabnik Appla ve, da ke to dopolnjevanje 😛

Ja, namizni bo letos 10 let, iPad 2 z največjim spominom štiri leta, prenosnik pa dve leti. In verjamem, da naslednjih 5 let ne bo potrebe po čem drugem, razen morda po več inčnem namizniku 😀 Meni za mojo naravo dela, hitrost in odzivnost, odlično odzivnost tipkovnic za hitro in nemoteno tipkanje nevirusno okuženje to popolnoma ustreza! Pa še mladina lahko tudi gor igra marsikaj, kar na navadnih in prenosnikih drugih znamk preprosto ne more, ker se zakvačka.

Myje mnenje:
– jabučki:
– strojna oprema delan posebej za te naprave – dodelane in delujejo
– programska oprema napisana posebej za jabučke – dodelana in deluje

– Navadni (Windows prenosniki)
– Znamk mali milijon (HP, toshiba, lenovo, aces – ni, da ni – že vsaka trgovina ima svoj model)
– operacijski sistem – je pač napisan standardno za strojno opremo, gonilnike pa (načeloma) napišejo
proizvajalci strojne opreme

Glede na to, da je (seveda) Windows uporabnikov veliko (več kot ostalih) – in se je malce lažje naučiti
samih osnov v primerjavi z ostalimi operacijskimi sistemi.
Vendar je avtorica posta napisala, da bo mož uporabljal bolj namensko programsko opremo (urejanje slik in podobno), bi vam osebno priporočal kar nakup (dražje) Apple zadeve.
Pred nakupom se resno vsedite in napišite na en list papirja kaj dejansko boste počenjali na računalniku, nekaj kot:

1. pisali dokumente
2. pisali preglednice
3. muzika seveda
4. filmi seveda
5. internet seveda
6. elektronska pošta, v takšni in drugačni obliki – seveda
7. powerpoint predstavitve – seveda
……itd…

Specialna programska oprema (ni zgoraj našteta):
– urejanje fotografij
– urejanje filmov in podobno

Potem pa malce razmislite – Apple računalniki pač nekaj stanejo – to je za vas novo grafično okolje,
treba se bo malce naučiti in kakšno zadevo prilagoditi. Morate vedeti, da Apple OS (še) ni v slovenskem jeziku.
Apple OS je še najbolj podoben (v cmd-ju Linux okolju), čeprav – grafični vmesnik, je grafični
vmesnik – se ga človek kar hitro navadi.
Načeloma menjam Apple računalnike nekje na 4-5 let, pa jih uporabljam za podobne zadeve
kot tvoj mož, poleg programiranja za mobilne aparate (Android in Apple).
Aja – virusi – tudi za Apple se pojavi virus – vendar ker je okolje (operacijski sistem) bistveno drugačen
kakor je to pri Windows mašinah so posledice manjše.

Če te še kaj zanima – kar na plan.

lp

a ni zanimivo …. čez appla pluvajo samo tisti, ki ga nimajo in ga nikoli niso imeli 🙂

brez vsake osnove … tipično bi rekla 🙂

drugač pa kar se tiče uporabnosti … največji rač. stručkoti delajo na najstarejših možnih mašinah, ker jim je to izziv

edino grafike se na starih ne da, ostalo pa ni nobenega problema.

una je napisala, da ji appli že 10 let delajo družbo… ja, samo ni imela v mislih ednine, temveč množino…[/quote]

vsak uporabnik Appla ve, da ke to dopolnjevanje 😛

Ja, namizni bo letos 10 let, iPad 2 z največjim spominom štiri leta, prenosnik pa dve leti. In verjamem, da naslednjih 5 let ne bo potrebe po čem drugem, razen morda po več inčnem namizniku 😀 Meni za mojo naravo dela, hitrost in odzivnost, odlično odzivnost tipkovnic za hitro in nemoteno tipkanje nevirusno okuženje to popolnoma ustreza! Pa še mladina lahko tudi gor igra marsikaj, kar na navadnih in prenosnikih drugih znamk preprosto ne more, ker se zakvačka.[/quote]

čisto možno,

je pa tudi res, da ne moreš kar vseh programov, ki bi jih rad imel, zinštalirat na appla.
pa tudi to, da iStore, ki ga poznam, za svojo poslovno dejavnost (fakturiranje, zaloge, knjiženje) uporablja Microsoftov program na PCju, mi svoje pove….

Saj podobno pljuvajo uporabniki appla po drugih računalnik, delali pa so mogoče pred leti na kakih osnovnih računalnik za 500-600 evrov. Tudi sam sem imel probleme še 5 in več let nazaj na tistih računalnikih in starih windowsih, ki so res dostikrat kaj zablokirali in je javljalo kake napake. Sedaj pa so zadeve pač napredovale in ni nobenih težav (windows 7), sploh če kupiš kakega za 1000 evrov, ne pa osnove za 500, ki ni namenjena težkim opravilom. Na novem računalniku mi v 3 letih ni enkrat kaj zaštekalo na windowsih, pa vsak dan več ur uporabljam.

Tako da avtorica, apple je res fajn, ampak drugi računalniki nič kaj ne zaostajajo. In če res ne rabiš za profesionalne zadeve in vsakodnevno zahtevno rabo, potem je predrag. Če pa imate preveč denarja pa pač kupi Appla, ampak enako ti bo delal vsak računalnik na windowsih za 1000 evrov.

Appla ze zato ne kupim, ker me na vsakem koraku posiljujejo z ipadi ipd. Imamo zelo blizu tudi apple store. Odlocil sem se, da bodo tudi vse tablice in mobiteli drugih proizvajalcev. :p

joj no, tega pa res ne kupim…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close