Rabljen računalnik?
Za starejšo upokojenko nabavljamo računalnik, pa me zanima, a se splača nabavit rabljenega? Dajo firme, ki jih prodajajo, kaj garancije ali lahko zadeva crkne naslednji dan? Namreč, gospa bo računalnik rabila za tu pa tam kak dopis, malo brskanja po netu, elektronsko pošto pa kakšno pasjanso zložit, kake hude mašine za to ne potrebuje.
Kaj menite tisti, ki se bolj spoznate na računalniško mašinerijo?
Vprašanje je, ali se še splača nakup rabljenega čarunalnika. Zadevšne danes tako bliskovito zastarajo, da da je rabljena roba v primeru resnejše okvare samo že za na odpad. Tete res ne rabijo ne vem kaj, ampak za dobrih 200 EUR danes že v vsaki vaški štacuni dobiš novega, marsikje tudi na obročni nakup.
Dobro, gospa bi s tem imela legalna polkenca, računalnik pa bo še vedno star in brez garancije. Drugače pa je na trgu vse več modelov skupaj z OS, večinoma celo z Visto (nekatere firme ‘praznih’ rač. sploh ne tržijo več), cena pa je malenkost višja. Skratka, nisi me prepričal, razen seveda kar se tiče zmogljivosti, ki bi zadoščala, saj so omenjene potrebe starejše gospe res minimalne. Vsako resnejše popravilo bo namreč kaj hitro preseglo vrednost starega računalnika.
Pri otrocih imam računalnik že 5 let
V tem obdobju sem dal za 1 računalnik 20 EUR, za drugega 80 EUR. Enkrat je vmes crknil disk, kar je pogosta napaka, nov disk je 40 EUR (rabljen pa 20).
Torej, v petih letih 120 EUR.
Če to ni poceni…
Še monitor… vsekakor CRTje lahko dobi zastonj, rabljen LCD 17″ pa bi tudi lahko bil dober nakup.
Pri vsem tem lahko upoštevamo še ekološki vidik – uporaba obstoječih vs. vedno nove stvari.
Modri dirkač, moj odgovor bo tudi v tem primeru: ne, hvala! Imaš pa res srečo, da otroci zdržijo pet let pri istem računalniku. V večini družin, ki jih poznam, je povsem drugače. Morda so tvoji še majhni in manj zahtevni.
Glede klasičnih zaslonov ne bi več izgubljal besed, škoda vsakršnih oči zanje, da ne omenjam sevanja. Tudi rabljeni 17 colski so povsem vanj, saj je šlo za relativno poceni variante LCD zaslonov s temu primerno kakovostjo slike. Večina povprečnih kupcev se niti ne zaveda, kako zelo se razlikuje kakovost slike LCD-jev. Dober LCD stane danes >800 EUR, samo da te matrike skoraj nihče ne pozna in je zato tudi trgovci ne naročajo.
Podobno je z notebooki, ki jih kar mrgoli v štacunah. Dober prenosnik stane vsaj 1.800 EUR, žal večina še kar sega po cenenih Acerjih, HP-jih in celo manj znanih znamkah.
Včasih smo imeli nek rek: nisem tako bogat, da bi kupoval poceni. Morda v času svetovne gospodarske krize ne velja več? Ali pa vendarle še? Kakor za koga.
Hej, Tajfun umiri se.
Tukaj je govora o starejši ženski, ki potrebuje pisalni stroj. Ne pa LCDja za 800€.
To je tako, kot če bi potreboval avto za službo, ki je od tvojega doma oddaljena 500m, pa bi ti prodajalec svetoval nekega hudega terenca, turbodizla z vsaj 3 tisočaki kubature.
Karkoli je dovolj dobro za to kar potrebuje. Tudi mašina ranga P2 300 s 128MB rama (podobno mašino imam v kleti, če ravno potrebujem kaj posurfat in je za občasno rabo, sploh pa kot pisalni stroj, še vedno ok).
Kar se tiče CRT monitorjev. Vanj sem buljil od 12 leta vsaj 15 let, pa imam še danes sokolje oko (brez dioptrije). In najbrž nisem edini.
Moj predlog, rabljeno je dovolj dobro zanjo. V kolikor pa denar nikakor ni problem (= huda penzija ;-), potem pa najbrž ne bi bilo takega vprašanja tule (I guess).
Mislim da je najbolj pameten rek: kupujem tisto, kar potrebujem.
Ja tajfun, imaš prav. Le težko je to zastopst… sploh tistim, kateri se valjamo v kakih 500 evrih mesečnega dohodka.
Sicer pa, med kakmi fiati in bmwji je tudi verjetno velika kvalitetna razlika. Sam bog ve, zakaj folk ne kupi novga bmwja, pa se namesto tega raje s starim fiatom vozi… le kdo bi jih razumel?
OK, OK… sem že tiho 🙂 Ampak ponekod je že možen nakup na 36 mesecev, npr. v Harveyu… tako da se danes laže pride do prenosnika/rač. kot včasih, tudi cenovno so bolj ugodni. Razumem pa tudi tiste, ki se ne ‘valjajo’ v denarju. Tudi sam sodim bolj med revne Slovence. Edino razmišljam malce drugače o računalnikih, profesionalna deformacija pač, se opravičujem vsem, če sem koga ujezil ali spravil v slabo voljo s svojim razmišljanjem. Svoje stranke namreč navajam na tovrstno razmišljanje in lahko mi verjamete – zadovoljne so bolj kot prej.
Forum je zaprt za komentiranje.