Rabim nasvet o SLR digi-fotoaparatu
Zanima me mnenja nekoga ki se spozna malo na fotoaparate. Mogoče bi kupila nov zrcalno refleksni fotoaparat. Pripravljena sem dati do 800E.
Aparat potrebujem za fotografiranje družinskih dogodkov in odraščanje otrok. Se pravi za domačo rabo. Ne bi pa imela kar trotla, ker včasih želim napravit kako dobro fotko.
Kakšnega mi svetujete? OZ. Katere firme so OK (NIkon, Olympus, Sony, Canon,…)?
Hvala za pomoč
Hm…, če se ne boš resno ukvarjala s fotografijo je nabava DSLR-a brezvezna. Se moraš kar lepo posvetit fotkiču, objektivih, da se da delat dobre slike. Lahko pa si kupiš dobrega ”trotla” kjer imaš tudi ročne nastavitve (kar itak imajo praktično vsi) in se igraš z njimi. Sama se kar zelo profesionalno ukvarjam s fotografijo (službeno se ukvarjam z grafiko)… pa ti povem, da ko grem na kakšen sproščen izlet z motorjem ponavadi vzamem ”trotla” s sabo, ker mi ja ta drugi preveč okorn za sabo nosti pa potem priprave za slikanje pa za res dobre fotke itak rabiš stojalo,…
Nisi povedala, če bi dala 800€za kit ali samo za body fotoaparat. Glede firme je pač tak, da ima vsaka svoje prednosti. Recimo sama nisem najbolj navdušena nad cannonom ampak ga imam zato, ker imajo tudi ostali sodelavci cannone in si lahko tako izmenjujemo objektive. Saj veš, da so kar dragi.
No, za začetnika bi jaz priporočila tale fotkič http://www.mimovrste.com/artikel/1730257025/q=pentax%20200d/digitalni-fotoaparat-pentax-k200d-da-18-55-da-50-200
robusten, zaščita pred prahom in vlago, dust removal, shake reduction, gumb na sprednji strani, ki je za hitro spreminjanje formata (rawjpeg), odlične slike z auto funkcijo…
itak maš na netu strani kjer so review-i fotoaparatov.. lahko pogledaš kakšne slike delajo, slabosti, prednosti.. pa navadno se dosti najde tudi na youtube pa si poglej ocene fotkičev, ki pridejo v poštev za to ceno.
800 EUR?
Jaz imam doma Cannona – Powershot S5 IS. Zdej stane okoli 330 EUR. Uporabljam ga za iste namene kot ti in se mi zdi povsem zadovoljiv. Predvsem mi je pomembno, da je zadosti hiter. Moj mulc je hiter ko strela, in če želim narest kake fotke med njegovo akcijo, rabim aparat, ki je zadosti hiter.
Zavestno se nisem odločila za SLR, ker vem, da pri fotografiranju otrok ne bom menjala objektivov, ker zato ne bom imela časa. Tut še ene ogromne torbe se mi ne bo dalo nosit na družinske izlete. In zato, ker nisem prof. fotograf.
Za prihranek sem si raje kupila še kamero. Njo pa najraje postavim nekam v kot sobe in prižgem, tko da jo mulci še opazijo ne. 🙂
Za uporabo kot jo ti opisuješ, bi jaz izbral nekaj v razredu Canon S5. Jaz uporabljam za “vsakodnevno slikarijo” Canonov S3. Ko grem pa “ustvarjat” mi je pa še vedno najljubša moja stara Minolta – seveda na film.
Nekje sem enkrat prebral da: “Dobro fotografijo naredi fotograf in ne fotoaparat.” Pa veliko veselja s fotografiranjem 🙂
Tudi jaz bi za uporabo, ki jo opisuješ, izbrala Canon S5 IS. Za takšno fotografiranje, kot ga potrebuješ, je nakup DSLR-ja totalno brezvezen, sploh, če nimaš dovolj znanja. Ob uporabi zrcalno refleksnega fotoaparata brez kakšnega poglobljenega znanja boš razočarana, ker fotografije, ki jih boš posnela, ne bodo tako dobre kot pri kompaktu, ker seveda ne boš obvladala nastavitev. Če pa imaš veliko fotografskega znanja (kar pa malce dvomim, sicer bi fotoaparat uporabljala še za kakšne druge potrebe, ne le za družinske dogodke in bi se o nakupu zanimala na kakšnem specializiranem fotografskem forumu, ne na starševskem čveku), ga pa le kupi in zadovolji svojo željo. Sicer pa se uči še na kakšnih dobrih kompaktih in čez nekaj let, ko boš osvojila veliko znanja, presedlaj na DSLR.
Jaz prodam tegale http://mali-oglasi.over.net/oglas_podrobnosti/50
Odličen začetniški fotoaparat, za tistega, ki bi se rad še česa naučil, ne smao za pritiskanje, kajti za to nobeden od teh ni v redu, kajti za dobro sliko potrebuješ nekaj vaje nastavitev.
če te zanima se javi, pa še inštrukcije dam zraven. Deluje pa brez hobno imam ga 10 mesecev in me zanima že višji rang.
primož
Jaz pa sem mnenja, da je DSLR kar prava rešitev. Imam namreč oba in bi prej dala stran “trotla” kot pa “ta zaresnega”.
Tudi jaz največ slikam otroke in ostale družinske zadeve,pa mi pride DSRL še kako prav. A zakaj? Kot največja prednost teh aparatov mi je to, da nimajo zamika med tem, ko pritisnem sprožilec in tem, ko aparat dejansko slika. Vsi kompaktni ta zamik imajo, kar je pri slikanju otrok zelo moteče, pri vsem fotografiranju gibanja.Pa nimam kar enega kompaktnega, je dober aparat, tudi zelo dobro ocenjen v tem razredu.A me močno moti ta zamik.
Itak pa imajo tudi vsi ti aparati možnost avtomatičnega slikanja, če se ti ne da, ali se ne znaš ukvarjati z nastavitvami.
Jaz sem torej močno za DSLR, bi pa priporočila morda kak Nikon D60, ki ga z objektivom tudi že dobiš za okrog 600€.
Bo dovolj?
predlagam, da ne poslušaš komentarjev tistih, ki DSLR-ja nimajo, kajti takrat ko sem si ga kupila sem končno videla kaj pomeni imet res lepe slike. Četudi ga uporabljaš samo za družinsko fotografijo ga je vredno vedno vlačt sabo in narediti par profesionalnih slik. Priporočam ti Nikona – vem da model D60 dobiš za enih 600€.
LP
Najlepša hvala predvsem tudi jaz ga imam, megaboy. SLR aparata še nisem imela, bi se pa rada naučila. Slikam veliko in nisem zadovoljna z vsako sliko. Ponavadi napravim 10-20 fotk (enakih) da sem potem mogoče z eno zadovoljna. Predvsem me moti to da pri auto ne moreš izostriti stvari ki bi jo želela. Ko bosta otročka mal zrasla bomo šli tudi na kako potovanje in takrat bom lahko slikala še druge reči. že sedaj včasih slikam kak motiv iz narave. In sem napravila že kako dobro fotko, ampak se mi zdi da bi lahko s SLR še boljšo.
Mogoče še ne bom šla takoj v nakup ampak anslednji foto bo sigurno SLR.
Hvala
Jaz imam kompakta (dobrega), mož DSLR-ja (ga uporablja za profesionalno rabo). Mislim, da boš glede na svoje neizkušnje razočarana, ker bo fotka, ki jo boš naredila s SLR-jem veliko slabša, kot bi jo s kompaktom, ker ga ne boš znala uporabljati. Govorim iz lastnih izkušenj, ko včasih naredim fotko z moževim. Vse tiste nastavitve, joj, se kar zgubim. Ampak če si ga želiš, ga kupi. Samo da potem ne boš jokala, kako zanič fotke proizvaja tvoj profesionalni fotoaparat.
Imaš pa še drugo možnost. Vpiši se v nekaj tečajev in se nauči vsaj osnov.
Prisegam na tisti fotoaparat, ki ti ga ponuja Primož, le da ga v BOF-u dobiš novega (z garancijo) za isto ceno: http://www.bof.si/sl/product.cp2?guid=311E0051-1C96-57A4-38F7-2F4E908F3A58&linkid=15