Rabila bi recept za res mehke slastne piškote
http://www.srcek.net//index.php?page=plugin&plugin=products&group=4 RUMENJAČKI,
meni najboljši kupljeni piškoti, zelo mehki, namazani z marmelado in po dva zlepljena skupaj.
Recepta pa žal ne vem.
Raje speci ovsene kolačke, ki so zelo okusni in zdravi.
* 1 jajce
* 140-150 ovsenih kosmičev
* 50 gramov rjavega sladkorja (ki ga lahko nadomestite tudi z zdravju prijaznim medom, melaso ali agavinim sirupom)
* 70 g orehov, ki jih sesekljajte
* 50 g čokolade za kuhanje, ki jo pred uporabo sesekljajte
* 50 gramov suhih marelic
* zavitek pecilnega praška ali vinski kamen
* cimet, muškatni orešček, kardam
* zavitek vanilijevega sladkorja ali vanilijeva paličica
* 100 g polnozrnate moke
* ščepec soli
* 1 dcl vode
Izogibajte se beli moki, belemu sladkorju in maslu. To so bele smrti.
Me veseli, da vam je všeč, sem pozabila napisat še navodila. Tukaj so. Pa dober tek!
Pred pripravo mase za naše ovsene piškote predgremo pečico na 180°C, pripravimo pekač, v katerem se bodo pekli ovseni piškoti ter ga obložimo s peki papirjem.
Priprava mase:
Najprej narežite marelice na drobne trakove oz koščke ter zmeljite orehe. Nato zmešajte vse sestavine, ki so suhe (ovsene kosmiče, polnozrnato moko, pecilni prašek, cimet, muškatni orešček ter kardam ter vanili sladkor; čisto na koncu dodajte še čokolado ter orehe) in jim dodajte jajce, sladkor (oz. med, agavin sirup ali melaso) ter vodo (če se vam bo zmes zdela pregosta, lahko dodate še kanček vode). Zmes, ki nastane, mora biti dovolj kompaktna.
Zmes pustite počivati v hladilniku pol urice, nato pa z rokami, ki naj bodo mokre, oblikujte kroglice, jih položite na pekač in jih, predno jih date peči v pekač, malce sploščite z mokro žlico. Pekač z maso za ovsene piškote položite v segreto pečico in piškote pecite pb. 15-20 minut, dokler ne dobijo zlato rjave barve.
Te sem delala čez vikend: ZELO PREPROSTO
– kilogram moke ( tista s rdecimi pikicami )
– dve kisli smetani
– dve margarini
– dva pecilna praška
– dva vanili praška
– štiri velike žlice sladkorja
Vse skupaj premešamo in zgnetemo v testo. Razvaljamo, izrežemo kroge, na sredino damo marmelado, prepognemo, robove potlačimo z vilico. Pečemo na 200 stopinjah. Vroče povaljamo v sladkorju v prahu. Njami….
Bom rahlo nesramna, ampak v tem času ko se počasi pripravljajo te božičnonovoletne piškotomanije, me vedno pograbi sveta jeza ko vidim s kakšno indiferenco ljudje porabljajo tako velikanske količine maščobe, belo moko, sladkor……..in sicer tukaj konkretno pol kile margarine na kilo moke??? To je totalna naravna katastrofa za telo, kakšen neki ‘njami’….. dolgoročno je to res odličen in idealen recept če si želiš čimprej zboleti …..
Pa nimam nič proti tebi avtorica, ki si ta recept napisala samo v dobri veri, so(smo) tudi taki, ki skušamo opozarjati na to, da to definitivno ni ok!
Se strinjam z ena za zdravje, vse drži, kar si napisala. In s tem potem pitajo še svoje otroke. POdatki o tem, koliko otrok je predebeleih in ima celo že sladkorno (že pri osmih letih!) so naravnost grozljivi. Ta recept je naravnost morilski: maragarina, bela moka, beli sladkor, kisla smetana. Vse to ubija, počasi, ampak zanesljivo, zapomnite si to!
ma jebemu da bi pa še takrat ko spečem piškote pazila da ne dam to not,pa ono ,pa tretje,… ker je škodlivo,pa raj takoj crknem.Jest mislim,da nobena stvar ni škodliva v zmernih količinah.
tko da za praznike ki prihajajo bom zihr spekla res dobre piškote,z veliko “belih smeti” pa bom jest zadovolna in obiski,ki bojo hvalil piškote in jih z užitkom jedli,ne pa da se mi matrajo za mizo ob žvečenju nekih otrobov.
Pa sej to ni vsak dan no!!!
Seveda prav imaš, ampak le delno in le v tem stavku: napisala si namreč tole: nobena stvar ni škodliva v ZMERNIH količinah, in ne me basat, da je pol kile umetne maščobe na eno kilo moke ZMERNA KOLIČINA, ker to NI!!!!
SIcer igrate se s svojim zdravjem, res je, da je treba vse zmerno jest, so pa še vedno stvari, ki bi jih po moje moral prepovedat, med katere prav gotovo sodijo umetne maščobe, bel rafiniran sladkor, bela moka, ker so vse te stvari le mašilo za želodec in nič več. NIkakršne koristi nimaš ne od margarine, ne od bele moke, ne od belga cukra, nasprotno…
In tista ki pravi da raj crkne kot da se odpove dobrotam je pa prav iber patetična!
Kot da je hranjenje edino veselje na tem svetu. Ješ zato da živiš, ali živiš zato da ješ? Vprašaj se…. ker je v tem bistvena razlika.
Da bodo piškoti slastni in taki, da se stopijo v ustih, nujno uporabi sladkor v prahu in samo rumenjak.
Recept za enostavne linške oči:
20 dag moke
15 dag margarine (jaz dam zlato Zvezda)
12 dag sladkorja v prahu
1 rumenjak
1 vanilij sladkor
(po želji dodaj noževo konico pecilnega praška in žlico smetane)
Na hitro pognetemo testo, razvaljamo, izrežemo piškote z modelčki, polovici izrežemo luknjico in pečene namažemo z marmelado in združimo po dva.
Jaz imam podoben recept:
Marmeladne blazinice ali medvedje šape:
1/2 kg ostre moke
25 dkg margarine
1 pecilni
1 kisla smetana
marmelada za nadev
sladkor v prahu za posip
Vse sestavine zgnetemo v gladko testo in pustimo eno uro počivat. Nato testo gladko razvaljamo in z modelčkom ali kozarcem izrezujemo kroge (premer približno 6-8 cm). Na sredino kroga damo žličko marmelade in krog preložimo, da dobimo polkrog. Z vilicami stisnemo robove. Blazinice zlato rumeno zapečemo in jih povaljamo v sladkorju v prahu
Forum je zaprt za komentiranje.