R.E.M.
KOncert včeraj, 17. 1., v hali Tivoli. A bi kdo prispeval vtise? 🙂
Če že sprašujem, lahko še sama povem – sprva se mi je na koncert komaj dalo it, pol so pa presegli pričakovanja. Na začetku je blo še bolj mlačno, pol sem pa ful padla not, tista poteza s Kreslinom je bla odlična. Bi rekla 8/9 od 10. Aja, kakšna je bla predskupina?
Meni na začetku malo bedno, ker sem zaradi parkiranja zamudila, potem se rinla skozi množico in nič vidla na oder, kasneje ko sem prišla malo naprej in je že nekaj časa trajalo, sem čisto notri padla..res dobra atmosfera…edino mogoče malo premalo naglas…aja pa malo me je motil tisti make-up od Mike-ja – ker ravno skozi obraz najbolj vidiš mimiko, čustva…sem skoz mislila (ne zares), da ima trak pa ga glihkar dol dal..
Imam pa eno vprašanje: na vstopnici je pisalo, da se začne koncert ob 21 h in REM so prišli točno takrat. Zakaj potem na ttx-tu piše, da je bila neka predskupina – ali to pomeni, da so začeli pred deveto uro, ker to mi je čisto mimo…saj ponavadi začne predskupina igrat, ko se začne koncert. .torej ali je bila predskupina …
Pohvalila bi lahko še ozvočenje, ki je bilo za razliko od ponavadi dobro (Tivoli in ozvočenje sta ponavadi dve stvari, ki ne gresta skupaj).
Jaz sem tud mislila, da ima trak, pa sem dojela, da je namazan. Superman 😉 Predskupina (Brainstorm iz Litve) je bila ob 20h, ob 21 pa oni, čeprav mislim,da so zamudili kakih 10 minut, kar me pravzaprav preseneča, da si bili tako točni.
Čudovito odigrano, predstavljeno… komunikacija s folkom in vse to, le da…
A ste bili kdaj na kakšnem koncertu, ko ste doživeli tisto “bum”… ko je bilo tako hudičevo fajn, da ste se vsi počutili kot eno.. ? No tega včeraj ni bilo. Niti blizu ne. Kljub temu, da so tako fajn igrali. Zakaj ne? Naj nadaljujem v tem slogu. Ponavadi, ko sem na kakšnem koncetu moram bližnjim kričati na uho, če jim želim kaj povedati. Pa na R.E.M.? Brez problemov se je dalo čisto preprosto čvekati. Si predstavljate, da dobite na koncertu občutek, da ima vsak lokalni kino GLASNEJŠE ozvočenje. Zato nobenega “buuuma”, nobene povezanosti… Kot bi doma poslušal njihov CD. Ko “regla” zgoraj piše, da je bilo fajn ozvočenje najbrž misli s tem povedati, da se je slišalo razločno, kot bi s CD-ja poslušal. Da, res se je slišalo tako, s CD-ja doma… (in ne na koncertu).
btw. Bil sem pred leti na R.E.M. v Kopru (in ne Izoli, kot danes “glasbeni kritiki” zmotno pišejo v recenzijah – koncert je bil prestavljen na Bonifiko v Kopru) in je bilo… booožansko. Ne da se primerjati s tem včeraj. Pa ne zato, ker je prvič vedno “najlepše”.
Ampak, da še enkrat pojasnim, da ne bo napačnega razumevanja. Band je odlično odigral, zvok je bil precej čist… in je bilo še kar OK. Le tako prekleto šibko… Stal sem cca 15m pred ozvočenjem – za tiste, ki ste večkrat po koncertih veste, da ni boljšega zboka kot je tam… pa spet in še 1X.. prepotiho!!! Slišalo se je kramljanje sosedov…
Meni je pa pašalo da za spremembo se je dalo pogovarjat med koncertom.Una predskupina je mogla bit že pred osmo,jaz sem prišla ob osmih in ujela dve njihovi pesmi.So bli kar fajn.R.E.M so pa sploh razturali.Tist Kreslin mi gre pa na živce, povsod se vtika:)ne,sej ne.fajn je blo,no.Stipe je ful faca,tak prijazen…Pa vsaka čast,igrali so kolk??dve uri?? pa samo par minut odmora…da se je preoblekel:) kul v glavnem, ni blo škoda osmih jurjev dat…
Torej se strinjaš, da je bilo precej tišje 😉 Da se je za spremembo (z razliko velike večine ostalih koncertov) dalo na easy čvekati med koncertom – kot naprimer doma, ko poslušamo njihov CD, in ne, kot je običajno na koncertu za katerega se plača 8.000 SIT…
Ko grem kdaj kam na pijačo s kom (sedaj sicer redkeje) me kdaj moti močna glasba, ker se ne morem pogovarjati z družbo ne da bi jim kričal na uho ampak sem sem prišel vendar na koncert. Poslušati to glasbo v živo… In sem pričakoval, da bo tisti trenutek predvsem in edino glasba… okrog mene (no, pa moja draga seveda 😉
btw. meni je tisto s Kreslinom izpadlo prav simpatično – sicer pa sto ljud sto čudi
Meni je bil koncert super !!!
Res je, kar pravite glede zvoka… bil je zelo čist in jasen, tako da sem bil prijetno presenečen glede tega, ampak je blo res prepotiho… skoraj normalno se je dalo pogovarjat…
Ja, predskupina je bila… Brainstorm iz Latvije. Motilo me je, da na kartah sploh ni pisala ura začetka koncerta, kar bi po moje MORALO pisat !!!!!
Tako da si lahko samo ugibal, kdaj bodo začeli.
Aja, pa še nekaj… za vse ki ste zamudili začetek… ko je (takrat še dokaj maloštevilna) publika pričakovala, da se bodo na odru pojavili Brainstorm, smo doživeli skoraj šok , ko je na oder kar naenkrat prišel Stipe, voščil dober večer in napovedal prihod Brainstormov !!! Smo kar obstali od presenečenja !!! :)))
Pa odličen light show so imeli… zelo lepe luči, vseh možnih barv in super projekcija na videozaslonih… ja, je bil res odličen koncert !!! :)))
Damn, tisto, dajih je prišel predstavit, pa nisem vedla. No ja …
Glede pretihega ozvočenja. Ne vem, mogoče je bilo to na račun kvalitete – da če bi dali bolj glasno, bi se tisti čisti in razločni/jasni zvok razsul. Ne vem, fizika ni moje področje 🙂
Ja, tiste lučke so ble ful fletkane. Morš že met dobro domišljijo, da se spomniš eno pametno/izvirno stvar za na stage. Igrali so mal več kot dve uri (konec je blo ob 23.30). 2 leti nazaj smo jih šli gledat v Italijo, po lastni neumnosti smo dobili le karte za tribuno, in takrat sem si prisegla, da bo naslednji njihov koncert spodaj pred odrom. In je ratalo :))
Meni je bil njihov koncert en boljših v vsej moji ˝pokoncertni˝ karieri…Čeprav ni bilo tistega buma, kot je enkdo rekel, da ga je pričakoval…no, jaz ga nisem. R.E.M. pač jemljem drugače, sploh pa je ta njihova zadnje plata bolj umirjena in glede na tematiko, ki jo predstavlja, se mi je zdel koncert čisto na nivoju. Pač, če ga bomo hoteli res nažurat in nanoret , bomo šli na Rammsteine ali pa na U2, R.E.M- e pa je treba začutit tud z druge plati. V glavnem, jaz sem se imela fenomenalno. Sploh pa ima Michael eno tako karizmo…in ogromno energije in za koncert se je sploh potrudil. Že sama njegova napoved predskupine, potem povabil je tako Kreslina in Bamby Molesterse, ki so bili njihova predskupina na koncertu…kok 5 let nazaj…pri nas…skratka..jaz nimam pripomb. In imela sem občutek, da sem na koncertu, ne pa v neki nabasani dvorani, kjer je pač norenje in se vrti muska.
In zanimivo…jaz sicer nisem bila na njihovem prvem koncertu pri nas, je pa bila moja kolegica, ki pa je imela ravno drugačno mnenje, kot ga je izpostavil nekdo tukaj…da je bilo v Izoli dosti bolj pasivno kot tokrat v LJ. Torej, kako različno jih sprejemamo…
Pa saj se ne gre za to kakšna je muska. Zamorjena, počasna, melanholična, živa.. karkoli… Nekateri pravijo, da je Nick Cave zamorjen, pa so bile mnogo mnogo let nazaj cele Križanke “v zraku”, ves ta občutek emocij in povezanosti vseh… harmonija, ki jo je težko opisati. Ne pišem, da sem pogrešal HRUP (le zakaj je NORMALNO povprečno koncerno glasno ozvočenje takoj asociirano s hrupom in norenjem?), niti ne pišem da je bilo nasploh slabo. Pogrešal sem le ozvočenje primerno dvorani za 10.000 ljudi (in ne recimo 3000). In tega pač ni bilo. To je dejstvo. Jaz želim na koncertu energijo, ki jo omenjaš, da jo ima Mike, čutiti tudi 12, 20, 30 metrov stran in ne le gledati. Gledam lahko doma video po TV, pa še boljše se vidi. Razumeš razliko? Prav zlahka razumem razočaranje, ki ga omenja Lilla`witch, ki je mogla “neke zvoke v daljavi” poslušati še bistveno dlje (tako je iz njenega pisanja razumeti) kot naprimer jaz.
Meni ljuba oseba, ki je bila ravno tako prisotna na tem koncertu je rekla, da je opazila, kako se eni sploh niso vživeli. V tistem res “perfect” koncertnem ozračju človek pač ne premišljuje o tem oz. tega niti ne opazi, da se nekdo 15-20m pred odrom ni vživel.
Saj vem, da se sedaj zdi, kot da se pizdim čez koncert, kar pa sploh ni res. Povem edino stvar, ki me je res motila (poleg tega da je organizator napačno napovedal pričetek koncerta) in nekako kazila občutke doživetja. Koncert mi je bil dober, ne pa nekaj posebnega, ravno tako tudi vzdušje – bilo je dobro, ne pa nekaj posebnega (kot bi mogoče lahko bilo, glede na to da so to vendarle odlični, nam ljubi, R.E.M., ko bi le… ah, to šibko ozvočenje…)
In še komentar na to, da je bilo v Izoli bolj pasivno. Glede na druge komentarje v javnosti, se tale izjava čisto ne ujema z večino. Ste kaj spremljali? Ta kolegica pa je najbrž tudi pozabila že sam nastop Kreslina (ki je takrat presenetil tudi mene), ko je več tisočglava množica z rokami v zraku prepevala vsako njegovo pesem… probaj si predstavljati, nekaj tisoč parov rok v zraku, prežetimi z emocijami in veseljem… ko ne premišljuješ o ničemer in živiš le za tisti moment. Pa nisem neki fan Kreslina – no vsaj do takrat nisem bil. Ko pa so prišli na oder R.E.M. pa se je vse skupaj le še stopnjevalo…. (do nebes, bi kdo rekel 😉 Vem, spet sto ljudi, sto čudi, toda bilo je res noro (upam, da ta beseda ne bo spet asociirana s kakšnim pretiranim hrupom in nasiljem) in če kaj ni res, je to, da je bil oni koncert bolj pasiven. Manjša dvorana, poletje, glasnejši, pa zato nič slabši zvok, ki ga čutiš v vsakem delu telesa, prepotena zibajoča se telesa, glas tisočih grl in nekakšna harmonija ob zaključku pa občutki, da si doživel/a nekaj res posebnega… vse to, kar mogoče komu od vas ne bi bilo všeč – toda to je ROCK koncert. Po tistem smo nekateri med seboj še dolgo v noč premlevali občutke… That’s my point.
So pa seveda tudi ljudje, ki plačajo 8000 SIT, so pa pri tem najbolj srečni, če dobijo kakšno dobro sedišče kakšnih 50m od odra “da lahko vse vidijo” in nato s kolegi grickajo kokice… in jim je fajn, da je vse skupaj bolj mirno in sterilno… in da ne bo prevelike gužve ob izhodu… skoraj kot doma, ko lahko skupino poslušamo na CD-ju. (nikar naj se kdo od vas bralcev ne počuti užaljenega ob tem odstavku – nisem trdil in nimam namena trditi, da v to shemo spada kdorkoli od vas, pa četudi… to ni moja stvar)
btw. I really like R.E.M. – kot verjetno tudi vi.
P.S. če bo tole brala moja draga, bo ziher spet besna name, ne glede na to, da se je na začetku strinjala, da je nekoliko prepotiho. Same old story… Spet toliko besed in pojasnjevanj na ta moj blesav način, da se izgubi samo bistvo (bilo je šibko ozvočenje!!!!
Meni se je zdel koncert super, svetovno je blo!!! Michael res oddaja neke vibracije (pozitivne), te kar potegne notr. Noro!!!
Tudi predskupina Brainstorm se mi je zdela zlo zanimiva, ampak na žalost sm slišala samo dva komada-na vstopnici je namreč pisalo, da se koncert začne ob 21h, kar po moji logiki pomeni, da takrat začne igrat predskupina; v bistvu so pa ob 21h začeli že R.E.M. Kar je v bistvu škoda, ker je bila dvorana ob 20.30 še napol prazna.
A mogoče kdo od vas ve kje se da dobit kakšne fotke s koncerta? Na internetu jih namreč nikjer ne najdem… 🙁
Aja BTW-koliko ljudi sprejme Hala Tivoli oz. koliko nas je bilo na tem koncertu?
Par fotkic imaš na strani ZVPL ( ammmm… cel spletni naslovček http://www.zvpl.com), v foto reportaži. Ni veliko, nekaj pa je le, za malce obudit spomine 😉
Kaj res, Mel? Si napisal za koncerte ali za hokej? Veš, v tem je mičkena razlika. In sicer razlika v prostoru celega igrišča, ki je med tekmo namenjen nekaj desetim igralcem, med koncertom pa nekaj stotim (tisočim?) obiskovalcem. Sicer nisem uspel izbrskati koliko sedišč ima velika dvorana, vem pa da jih ima mala 3450 – iz česar je za sklepati, da jih ima večja nekaj manj kot enkrat več + PROSTOR PRED ODROM, tako da si drznem domnevati, da se s tem, ko praviš da velika dvorana za koncert sprejme le 7000 ljudi, nekoliko motiš.
Ali pa so lagala javna občila, ko so naprimer pred leti poročala, da je bilo na Nirvani skoraj 10 000 obiskovalcev, nekaj dni za tem na Bajagi celih 10 000.. itd itd…
Aja…, sedaj lahko citiram: “Rekordno število obiskovalcev je velika dvorana dosegla leta 1986 na koncertu britanske skupine Dire Straits, ki si ga ogledalo kar 8000 poslušalcev.” – ampak zdi se mi, da so to precej stari podatki (čeprav tega ne morem zagotov trditi) vem pa da več ljudi, kot jih je bilo na Nirvani res ne more noter (je bila muka)
Povzetek. Tisto o dvorani za 10.000 koncertnih obiskovalcev je bilo najbrž res nekoliko posploševano (drugače tudi ni bilo mišljeno), vendar ne tako daleč od resnice – kot je napr. trditev, da dvorana prejme max. 7000 koncertnih obiskovalcev.
MiKiMiš, napisal sem za koncerte.
Izhajal sem iz koncerta Bryana Adamsa, ki je bil 22.4.2003… takrat je bila dvorana dejansko nabito polna… več ljudi bi težko spravil noter… v medijih pa je bilo zaslediti, da si je koncert ogledalo 7000 ljudi.
Je pa res, da če greš računat sedeže… potem nekaj ne štima… al za koncerte al pa za hokej. Ali pa npr. za EP v rokometu lani… tam so tudi mediji pisali, kako je naše rokometaše v polnem Tivoliju bodrilo 7000 ljudi.
Ker če je tako kot praviš ti, potem je tudi na R.E.M. in Adamsu bilo precej več kot 7000 ljudi, pa te številke ni bilo nikjer zaslediti.
In če se ne motim, je bila velika dvorana Tivoli npr. tudi v zadnjih 5 ali 6 letih na koncertih že večkrat razprodana, ampak številke obiskovalcev 9000 ali 10 000 ni bilo nikjer videt.
Je pa ista zgodba tudi z dvorano Doma sportova v Zagrebu. V športnih medijih se je dostikrat dalo prebrat, kako si je tekme rokometašev Zagreba ogledalo 10.000 ljudi… pol ko so pa tam gostovali Depeche Mode, pa so rekli, da dvorana še nikoli ni bila tako polna in spet omenili, da si je koncert ogledalo 10.000 ljudi…
Zdej je pač vprašanje, kdaj so mediji pretiravali… ali za hokejske tekme, ali pa za koncerte… :)))
Mislim, da je precej odvisno od dejanske gužve. Recimo, sedaj je dvorana vizuelno delovala več ali manj polno, vendar ni bilo nekega groznega pritiska (spodaj, kjer se je stalo). Tudi na Nirvani je bila polna, pritisk pa takšen, da se migniti ni dalo… ni za opisat (ali primerjat).
Btw. oprosti, ker sem včeraj tako “napadalno” nastopil – moja napaka.