Purini v hrani
Pozdravljeni,
Imam dve vprašanji:
1. Kam spada stročji fižol – med stročnice (tako kot suhi fižol v zrnju) ali kam drugam?
2. Je blitva iz iste družine kot špinača?
Oboje me zanima zaradi vsebnosti purinov. Mož naj ne bi jedel več stročnic in špinače, pa me zanima, ali je pri teh dveh zelenjavah kaj drugače?
Hvala za odgovor!
Špinača vsebuje oksalno in sečno kislino, blitva pa oksalno kislino.
Kuka, tukaj je en dober link o hrani brez purina.
Potem pa je še tole iz hrvaške internetne strani, upam, da razumeš:
Mokraćna kiselina je produkt metabolizma purina. Jedna trećina purina dolazi iz hrane, a ostale dvije trećine nastaje u tijelu. Dr. Fam tvrdi da prehrana koja isključuje purin može smanjiti razinu mokraćne kiseline u krvi. Takva dijeta isključuje konzumaciju svih vrsta mesa, morske plodove, kvasac, pivo i alkohol kao i grašak, grah, leću, šparoge, špinat i gljive. Jako je važno da se izbjegavaju sva alkoholna pića, a i da se dnevni unos sastoji od 40% ugljikohidrata, 30% proteina i 30% nezasićenih masnoća. Takav način prehrane reducira nivo mokraćne kiseline u krvi i napadaje gihta, a osim gubitka suvišnih kilograma snižava se i razina kolesterola i triglicerida.
Hvala za odgovor, prebrala sem tudi besedilo. O tem smo se (na žalost) že precej poinformirali, tako da nama je jasno, kaj lahko je in kaj ne sme. Tu gre za to, da sama pridelujeva nekaj zelenjave, torej domače :-). Med drugim tudi blitvo in stročji fižol. In zdaj gre za to, ali so lastnosti stročjega fižola enake kot suhega fižola in lastnosti blitve (ki jo v glavnem pripravljava kot špinačo) kot špinače – vsebnost purina. In posledično: ali se nama še splača pridelovati to vrsto zelenjave.Morda kdo ve, na koga bi se pravzaprav morala obrniti, kjerkoli piše kaj o stročnicah, ne omenja stročjega fižola.
Lep pozdrav, Nataša
Forum je zaprt za komentiranje.