Punč torta
Nisem prepričana, da sprašuješ po tej torti, pa vseeno:OBSTSACHERTORTE
biskvit:
8 beljakov
225 g sladkorja
malo, malo soli
8 rumenjakov
170 g moke + noževa konica pecilnega praška
65 g kakava
90 g masla
Iz beljakov naredi trd sneg, počasi dodaj polovico sladkorja, počasi dodaj polovico rumenjakov, počasi dodaj še ostalo polovico sladkorja, počasi dodaj še ostale rumenjake in sol. Posebej zmešaj moko, pecilni prašek in kakav. Maslo razstopi in ga dodaj zmesi iz beljakov (hladnega), prav tako počasi dodaj zmes moke. To daj v dobro namazan pekač za torte in speci.
Krema:
0,5 l mleka
1 zavitek vanilijevega pudinga
200 g sladkorja
375 g masla (ne margarine!)
Iz mleka, sladkorja in praška za puding skuhaj puding. Dobro ga ohladi in ves čas mešaj, da ne naredi skorjice. Maslo penasto umešaj. Zelo pomembno je, da sta maslo in puding popolnoma enake temperature, sicer se krema sesiri. Ko je oboje enake temperature, dodajaš po žlicah puding k maslu. Ves čas močno mešaš. Nikoli ne dodajaš masla k pudingu!!
Biskvit dvakrat prerežeš, da dobiš tri dele. Zgornjega daš spodaj, na dno modela za torte, lahko ga malo navlažiš s sokom ali čim močnejšim. Srednji del biskvita zreži na 1,5 cm velike kocke. Lahko jih malo navlažiš z rumom in limoninim sokom. Tri četrtine kreme daš h kockam, dodaj še na kocke narezano sadje (ananas, kivi, mandarine, …) in na lahko zmešaj, da se kocke ne razdrobijo. To stresi na biskvit v modelu za torte. S čisto roko, z dlanjo, narahlo potlači, da se kocke in krema sprimejo, sicer se drobi, ko režeš. Nato položiš še tretji del biskvita. Ko se krema strdi, odstrani model za torte in s preostalo kremo namaži torto ob strani. Potresi z narezanimi mandeljni, lešniki, orehi, ….. Kupi marcipan približno za velikost ene pomaranče. Malo ga pregneti, da se zmehča, potem vzemi polivinil vrečko in daj marcipan tako, da je spodaj in zgoraj polivinil. Po polivinilu valjaj v krog debeline 2 mm. Odstrani zgornji polivinil, z modelom za torte izreži krog, primi spodnji polivinil in daj na torto tako, da pride marcipan na biskvit. Sedaj šele odstrani prej spodnji, sedaj zgornji polivinil.
Beli led:
20 dag sladkorja v prahu
1 majhen beljak
1-2 žlički limoninega soka
To zelo, zelo dobro zmešaj z mikserjem, da postane čisto belo kot eko-sneg. Odvzemi tri žlice in jih zmešaj z malo kakava, lahko dodaš par kapljic vode, da ni tako trdo. Bel led enakomerno razdeli po marcipanu in torti, ne predebelo – rajši ne porabi vsega ledu. Rjav led daj v injekcijo, ki naj ima premer lijačka 1 mm. Začni na sredini torte in delaj spiralo navzven, razmak med črtami naj bo približno 1,5 cm. Potem vzemi igli podobno stvar in potegni 6 črt iz sredine navzven in še 6 črt od zunaj na vznoter. POZOR: led se zelo hitro trdi, zato preden premažeš torto z ledom, si pripravi napolnjeno injekcijo, iglo in vse kar potrebuješ , da boš potem delala kar najhitreje.
Opomba: Dobro je tudi, če marcipan izpustiš – vseeno dobro izgleda.
Forum je zaprt za komentiranje.