Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Pula ali Pulj

Pula ali Pulj

Zakaj neki trpinčimo ta ubogi jezik s takimi nesmisli, kot je PULJ? Res je kar praktično, da smo Rijeko poslovenili v Reko in Trieste v Trst, vendar zakaj se je treba mučiti s PULJEM, namesto da bi rekli PULA? Saj tudi rečemo NOVIGRAD in ne NOVO MESTO.

Obilo uspeha!

Pa si prepričan, da smo mi tisti, ki smo poslovenili Trieste? Da niso Italjani poitaljanili Trsta, saj vsi vemo kako radi in uspešno to počnejo? Konec koncev, že etimološko trst nekaj pomeni, sploh na primorskem,kjer ga najdemo v izobilju, od kod naj bi pa beseda Trieste izšla?
Kar se pa besede Pulj tiče, je pa verjetno bolj stara, kot si ti in mislim, da se je včasih bolj dosledno uporabljala, kot se danes.

Ko smo na tečaju nemščine profesorja vprašali, zakaj je kakšno nemško pravilo tako, kot je, nam je odgovoril ZATO, KER JE PAČ TAKO.

In Pulju pravimo Slovenci Pulj, zato, ker smo Slovenci. Kopru pravijjo pa Hrvati Kopar zato, ker so Hrvati. Tako pač je.

Hja, očitno imata oba prav, vsak po svoje. Ampak še zmeraj mi gre slovenska “Reka” laže iz ust kot hrvaška “Rijeka”, pa tudi hrvaško “Pulo” veliko laže izgovorim kot slovenski “Pulj”. Pa lahko spet pridemo do Pariza (in ne Parisa), pa tudi do New Yorka (in ne Novega Yorka, Novega Mesta ali celo Njujorka).

Jaz ostajam pri Puli.

Obilo uspeha!

Seveda lahko ostaneš pri Puli in seveda je to napačno.

Pulj je Hrvaška beseda za mesto Pula.
Mesto so potem naselili Srbi in jo poimenovali za Pulo in sicer po italijanski verziji Pola. Torej originalno SLOVANSKO ime je PULJ.

New Report

Close