Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Psihoterapija – koliko časa

Psihoterapija – koliko časa

Nedavno si me prosila naj se odstranim iz neke teme, ker ti moje pisanje očitno ni bilo po godi:). Samo toliko, malo za osvežitev spomina:). Se strinjam s tabo, samo fajn bi bilo, če si pri vseh dosledna, če že zagovarjaš neko mnenje.

Japkica, hvala za spodbudne besede. Je lepo slišat, če je kdo zlezel na zeleno vejo.

Nedavno si me prosila naj se odstranim iz neke teme, ker ti moje pisanje očitno ni bilo po godi:). Samo toliko, malo za osvežitev spomina:). Se strinjam s tabo, samo fajn bi bilo, če si pri vseh dosledna, če že zagovarjaš neko mnenje.[/quote]

Ja, res je. Avtorica je iskala spobudo, ali naj gre na svoje oz živet s cimri, pa se mi tvoji odgovori niso zdeli kaj dosti zanjo uporabni, prej škodljivi, ker si se obešala na toplino, pa da je bolje če živiš sam oz se ni treba prilagajati in če že potem izključno skupaj s partnerjem. Če bi bilo potrebno bi spet zapisala komurkoli, da se naj odstrani iz teme, koliko pa kdo to vzame za merodajno ali ne pa tudi pove nekaj o človeku, kateremu je bil predlog dan. Vedno napišem to kar si mislim, pri meni ni celofančakanja v pisanju in nekritičnem prikimivanja na vsak post. Doslednost bi rada, pa saj niso vse teme in težave iste, kot drugo na teme s provokacijo nima smisla biti dosleden. Tudi iz te teme se lahko odstraniš, če seveda želiš 🙂

[center][i]"Woman without a Man is like a fish without a Bicycle."[/i] [sub]-Triumph[/sub][/center]

Seveda obstaja. Obstaja celo študij zakonske in družinske terapije pod okriljem teološke fakultete v Mb in Lj. Poznam kar nekaj študentov, ki so zelo zadovoljni s programom in se vpisujejo dalje, na specializacijo ali doktorat.
Predavatelji so znani psihoterapevti, npr. Christian Gostečnik, katerega predavanja sem tudi sama obiskovala in bila navdušena.
Resnica pa je, da postati dober terapevt zahteva poleg teoretičnega, tudi ogromno praktičnega znanja in dela, kar pa zahteva čas. Jaz bi v primeru, če bi iskala primernega terapevta zase, gotovo poiskala nekoga z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. Torej sivolasca. ;)[/quote]

Ne vem kdo si, niti me ne zanima, ni mi mar kaj te je navdušilo… Statistični urad RS, ki se uradno ukvarja s klasificiranjem poklicev in klasificiranjem dejavnosti, žal poklica psihoterapevt ali zgolj terapevt še ni uvrstila nikamor, za zdaj še ne. Eno je doseči izobrazbo, drugo pa biti izobražen za nekaj, kar ti je lahko priznano kot poklic (legalen). Podoben primer je, če zaključiš faks organizacije dela v Kranju in kaj potem si? Diplomirani organizator dela…ali je to tudi poklic, to je pa že drugo vprašanje. Malo prečekiraj statistično zbirko Klasje, je vse lepo napisano in razloženo 🙂 Skratka, dokler bo stanje takšno kot je, so zame vsi psihoterapevti in terapevti takšni in drugačni navadni mazači…ne vem zakaj neki me asociirajo na kakšne astrologe, vedeževalce ipd svojat, ki prodaja meglo :)[/quote]

Če to ni skrajno omejeno razmišljanje! Mislim, da si ti veliko bolj zmedena, kot misliš in si sama zrela za kako seanso.. Svašta!
“Svet bi bil lepši, če ne bi vsakega človeka in posta jemali enako”?!?! :)))))

nezaželena hči, če se sprašuješ o terapijah, jih verjetno že nekako potrebuješ. če se še nisi tam osebno zglasila na prvi poskusni terapiji, pa jih verjetno spet ne potrebuješ tako zelo.

izkušenj je, kolikor je ljudi. soditi po meni, kaj bo zate dobro, je nesmisel, enako pri ostalih komentatorjih.

ti nimaš prijateljev, pa bi jih rada imela. pa ne znaš, zmoreš. pol si že naredila: veš, kaj je tvoj problem, tvoja bolečina.

moj nasvet, če ne moreš plačati terapij je, da se vsake toliko posvetiš v celoti svoji bolečini, ki jo čutiš zaradi dejstva, da se ne znaš povezati z drugimi ljudmi. kaj ti ta bolečina sporoča, kakšni občutki pridejo ven iz nje. odgovori so v tebi, samo pustiti jim je treba, da se izrazijo. malo si preberi, malo na youtube poglej kako zgledajo terapije, kako terapevti o teh zadevah razlagajo. morda ti rpide prav.

če boš šla na terapijo, je pa tako, da po par terapijah skupaj s terapevtom ocenita, če sta kompatibilna. pa tudi vrsta terapije je različna, na različnih principih se dela, odvisno, kaj je tvoj problem. poznam ljudi, ki so jih po par zamenjali, da so bili zadovoljni. sama sem naletela iz prve na super osebo, sicer pa itak vem, da je na meni, kaj bom iz terapije ven potegnila in kdorkoli je na drugi strani, mi samo asistira, da ne bežim od sebe.

v nobenem primeru ti drugi ne rešijo tvojih težav.
iz tvojega nicka sodeč imaš za sabo zelo boleče zadeve, normalno je, da te vse boli že celo življenje. sprejeti zadeve kot so in bolečino z njimi, je težko, a pride osvoboditev iz tega. olajšanje. nov zagon. in nova zrelost. pa zelo zanimiva oseba rataš, ki lahko drugim mnogo ponudi v odnosih in s tem pravi material za prijateljico 🙂

imej se rada, pa javi se še kaj. srečno!

Seveda obstaja. Obstaja celo študij zakonske in družinske terapije pod okriljem teološke fakultete v Mb in Lj. Poznam kar nekaj študentov, ki so zelo zadovoljni s programom in se vpisujejo dalje, na specializacijo ali doktorat.
Predavatelji so znani psihoterapevti, npr. Christian Gostečnik, katerega predavanja sem tudi sama obiskovala in bila navdušena.
Resnica pa je, da postati dober terapevt zahteva poleg teoretičnega, tudi ogromno praktičnega znanja in dela, kar pa zahteva čas. Jaz bi v primeru, če bi iskala primernega terapevta zase, gotovo poiskala nekoga z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. Torej sivolasca. ;)[/quote]

Podpis, palec gor! Sicer za študij nisem vedela, a vendar vse pohvale, da se mladi za to zanimajo!

Nedavno si me prosila naj se odstranim iz neke teme, ker ti moje pisanje očitno ni bilo po godi:). Samo toliko, malo za osvežitev spomina:). Se strinjam s tabo, samo fajn bi bilo, če si pri vseh dosledna, če že zagovarjaš neko mnenje.[/quote]

Ja, res je. Avtorica je iskala spobudo, ali naj gre na svoje oz živet s cimri, pa se mi tvoji odgovori niso zdeli kaj dosti zanjo uporabni, prej škodljivi, ker si se obešala na toplino, pa da je bolje če živiš sam oz se ni treba prilagajati in če že potem izključno skupaj s partnerjem. Če bi bilo potrebno bi spet zapisala komurkoli, da se naj odstrani iz teme, koliko pa kdo to vzame za merodajno ali ne pa tudi pove nekaj o človeku, kateremu je bil predlog dan. Vedno napišem to kar si mislim, pri meni ni celofančakanja v pisanju in nekritičnem prikimivanja na vsak post. Doslednost bi rada, pa saj niso vse teme in težave iste, kot drugo na teme s provokacijo nima smisla biti dosleden. Tudi iz te teme se lahko odstraniš, če seveda želiš :)[/quote]

Avtorica je v tistem postu iskala dodatna mnenja, da bi se lažje odločila. Kolikor vem, ni poznala odgovora na svoje vprašanje, zato je potrebovala širino drugih. Povedala sem svoje mnenje, tako kot ostali. Tebe je zmotilo, ker nisem pihala v isti rog, v tem je point. Zato ti pravim, da ne piši kako smo si različni in je treba to upoštevati ter da je navsezadnje virtuala itd. Ja, bodi direktna, kar se tiče izražanja lastnega mnenja, to je tvoja pravica. Samo ne sodi, kaj je primerno in kaj ne, ker je to le skozi tvoje ogledalo, ki je drugačno od mojega:). Odhoda iz teme nisem vzela za “merodajnega”, ker ne vidim potrebe po tem, zakaj ne bi kdorkoli kjerkoli sodeloval. Nisem preklinjala, nisem imela sovražnega govora itd. Očitno se je tudi moderator foruma strinjal, da nisem predmet spora, da bi me odstranil. Torej je bilo tisto stanje skozi tvoja očala, ki so zelo kritična do mnenja drugih. Nočem, da jemlješ moj prispevek kot ping-pong, samo želim, da so zadeve jasne in si nato vsak ustvari svojo sliko. Moje mnenje je, da se je treba pogovarjat, ne glede na to, kakšno ima kdo resnico:).

Ja, res je. Avtorica je iskala spobudo, ali naj gre na svoje oz živet s cimri, pa se mi tvoji odgovori niso zdeli kaj dosti zanjo uporabni, prej škodljivi, ker si se obešala na toplino, pa da je bolje če živiš sam oz se ni treba prilagajati in če že potem izključno skupaj s partnerjem. Če bi bilo potrebno bi spet zapisala komurkoli, da se naj odstrani iz teme, koliko pa kdo to vzame za merodajno ali ne pa tudi pove nekaj o človeku, kateremu je bil predlog dan. Vedno napišem to kar si mislim, pri meni ni celofančakanja v pisanju in nekritičnem prikimivanja na vsak post. Doslednost bi rada, pa saj niso vse teme in težave iste, kot drugo na teme s provokacijo nima smisla biti dosleden. Tudi iz te teme se lahko odstraniš, če seveda želiš :)[/quote]

Avtorica je v tistem postu iskala dodatna mnenja, da bi se lažje odločila. Kolikor vem, ni poznala odgovora na svoje vprašanje, zato je potrebovala širino drugih. Povedala sem svoje mnenje, tako kot ostali. Tebe je zmotilo, ker nisem pihala v isti rog, v tem je point. Zato ti pravim, da ne piši kako smo si različni in je treba to upoštevati ter da je navsezadnje virtuala itd. Ja, bodi direktna, kar se tiče izražanja lastnega mnenja, to je tvoja pravica. Samo ne sodi, kaj je primerno in kaj ne, ker je to le skozi tvoje ogledalo, ki je drugačno od mojega:). Odhoda iz teme nisem vzela za “merodajnega”, ker ne vidim potrebe po tem, zakaj ne bi kdorkoli kjerkoli sodeloval. Nisem preklinjala, nisem imela sovražnega govora itd. Očitno se je tudi moderator foruma strinjal, da nisem predmet spora, da bi me odstranil. Torej je bilo tisto stanje skozi tvoja očala, ki so zelo kritična do mnenja drugih. Nočem, da jemlješ moj prispevek kot ping-pong, samo želim, da so zadeve jasne in si nato vsak ustvari svojo sliko. Moje mnenje je, da se je treba pogovarjat, ne glede na to, kakšno ima kdo resnico:).[/quote]

Z večino prebranega se strinjam, pa ne nosim očal mimogrede :))))) leč tudi ne :)) No, to da verjameš, da obstaja več resnic in da smo si vsi različni smo že n-krat razbrali iz iz tvojih postov. Koliko se spomnim, sem te vljudno prosila, da se umakneš…odkrito povedano res mi ni bilo prav, da nekomu, ki je v stiski jemlješ voljo, pogum do svoje ideje. Vsa preostala balast okrog tega je mnogo manj pomembna 😉 Veš, še v nobenem dokumentarcu ali enciklopediji o živalih nisem zasledila, da znajo zlate ribice preklinjat :))))

[center][i]"Woman without a Man is like a fish without a Bicycle."[/i] [sub]-Triumph[/sub][/center]

Zdaj terapije po 40€/h si verjetno večina ljudi težko privošči.
Kake subvencionirane variante pa prav pridejo.
Bomo videli kako bo. Rabim nekoga, da se mu lahko zaupam. MOgoče mi bo lažje šlo pri tujcu. Vsaj upam tako. In če mi pri enemu uspe, mogoče bo lažje potem pri naslednjemu.

To je zame izkoriščanje, že tako obubožanih ljudi.

To je zame izkoriščanje, že tako obubožanih ljudi.[/quote]

Seveda je, po drugi strani pa…izračunaj svojo urno bruto postavko:). Vkalkuliraj še dejstvo, da ima psihoterapevt recimo eno zaposleno. Potem je še strošek računovodskega servisa, najema prostorov itd. Zavedam se, da je težko v današnjih časih, ampak ne more biti vse zastonj:).

morda poišči kje skupino za samopomoč za ”nezaželene hčere”?

samo zaupaj v sebe, da si dovolj močna in vse bo ok 🙂

mislim nate, vem, da ti bo uspelo, sčasoma boš pogledala nazaj in čutila hvaležnost za to stan je v življenju, ki te bo dvignilo eno stopnjo višje.

Seveda je, po drugi strani pa…izračunaj svojo urno bruto postavko:). Vkalkuliraj še dejstvo, da ima psihoterapevt recimo eno zaposleno. Potem je še strošek računovodskega servisa, najema prostorov itd. Zavedam se, da je težko v današnjih časih, ampak ne more biti vse zastonj:).[/quote]

Glede na to, da se ne ve, če se bo tovrstno zdravljenje obneslo je kar konkreten strošek…in kaj je ena ura? Nič. Goldfish, kdo pra pravi, da je vse zastonj, so še dobrine, ki so proste (še zaenkrat) in mnogo tistih, ki so na voljo le za denar…in ravno to, znesek ki ti je na razpolago za n dobrin, je vredno razmisliti če z njim zalagati terapevte ali ne. Večkrat sem že prebrala, da je dobro terapevtsko sredstvo ukvarjanje s športom, predvsem tek se pogosto omenja..tek je relativno poceni pa še zdrav je 🙂 je pa predlagano tudi ukvarjanje z glasbo, slikanje, pisanje,… marsikaj se da skompenzirati za svoj boljši “sense”. Upam, da ne bomo kdaj v prihodnosti brali kakšnih tem z naslovom “Zaradi terapevta obubožal/a” 😉

morda. lahko pa pogledamo tudi tako:
koliko stane frizer?
avtomehanik?
masaža v salonu?
koliko prejme bolnišnica za en dan hospitalizacije za pacienta?
ura v plesni šoli?

vprašanje je le, komu se pustimo izkoriščati, če uporabim zgornji izraz.
ali kaj nujno potrebujemo, ker drugače ne gre.
mene nihče ne izkorišča, hvaležna sem, da si lahko nekaj privoščim in si zato drugih zadev manj, si pa terapije z veseljem, ker mi res pomagajo.

se pa načeloma lahko strinjam z zgornjim mnenjem, ne bi pa kar povprek vsega v isti koš metala. moja osebna izkušnja je izjemno pozitivna, tvoja pa verjetno izjemno slaba. trditi, da so zato vsi slabi terapevti in izkoriščajo, je posploševanje.

Robi, tako nekak je. Tisti, ki se je vsaj delno izkopal iz težav in ima kolikor toliko spodobno službo to zmore. Tisti, ki je v največji težavah, torej tudi brez službe ali pa s slabo plačo, tega ne zmore.
Psihiatrična pomoč je sicer preko napotnice. Ampak veliko ljudi nas je takih, da ne rabimo psihiatrične pomoči, rabimo pa drugačno pomoč.
Goldfish, moja urna bruto postavka je cca. 20€. Toliko zaračuna delodajalec nekomu, ki me rabi. Jaz pa dobim 5€ neto na uro. Imam pa magisterij.
Se pa strinjam z nekdo, da so tudi drugi zelo zasoljeni. Frizerji sploh.
Nekdo in Robi omenjate skupine za samopomoč. Kaj točno sta s tem mislila? Vem za skupine za pomoč alkoholikom in njihovim svojcem. Kaj drugega pa ne poznam. Neke druge skupine sem sicer tudi našla, predaleč stran, ampka ne ravno na mojo temo. Pa tudi nisem človek, ki bi si upal govoriti v skupini, ne še.
Zmedena samica, šport ja, ampak to ni dovolj. To ti še ne prinese prijateljev, če sam okrog tekaš, še ne začneš zaupat ljudem. Jaz rabim pogovor. Rabim prijatelje, želim se naučiti se pogovarjati z ljudmi, si pridobiti prijatlje, se naučiti zaupati vase in v druge.

Treba je ločevati osnovne dobrine od luksuznih. Marsikatera stvar ni nujna, še manj potrebna. Odvisno od zmožnosti posameznika. Želim si, da bi omenjene psihoterapije vsaj delno plačala zavarovalnica ali bi šlo iz obveznega zdrav. zavarovanja. Če bi se v zdravstvu bolj racionalno trošilo, bi bilo dovolj za vse. Žal je pa tako kot je in vedno kratko potegnejo finančno šibkejši.

Zmedena_samica, se strinjam s tabo, sama bi v prvi vrsti poskusila s športom ipd. Ampak po drugi strani poslušam te ljudi, kako so brez energije, kako ne vidijo niti koraka pred sabo, kaj šele da bi razmišljali o kakšnem fizičnem naporu. Nekateri bi radi, da drugi tudi razmišljajo namesto njih:). Vse to je otopelost in “odsotnost” ljudi.

Za frizerje ne vem, ker jih ne rabim. Me ženska sfrizira zastonj. 🙂
Avtomehaniki imajo okrog 20 evrov na uro.
Je pa bistvena razlika v tem, da pri terapiji ena ura ni nič in prav tako ne veš. če bo kakšna korist ali ne.
Če pa avtomehanik ne popravi avta, pa bo moral upoštevati reklamacijo. Oz. avto ne bo šel od njega, dokler ne bo popravljen.

Se strinjam.
Nihče ni trdil, da bi moralo biti zastonj.
Žalostno je to, da večina plačuje dvakratno zavarovanje in če hočeš kvalitetno in hitro storitev, moraš še dodatno plačati kot bedak.
Ni šans, da si nekdo, ki zasluži 700 evrov, privošči takšnega izkoriščevalskega terapevta. Zato, da ima lahko on 10 jurjev plače.

Še dobro, da ne rabim teh izkušenj.
Bi moral vzeti kredit, če bi želel k takšnemu terapevtu. Potem bi bil še pod večjim pritiskom zaradi tega, kako bom kredit odplačal.

Če se že dela primerjava med avtomehanikom in terapevtom, je to ravno tako, kot če bi mehaniku čez leto plačeval vsak mesec 50 evrov (kot plačujemo zavarovanje), ko pa bi rabil servis, pa bi povedal, da tistega ne more upoštevati, ker se ni pokvaril pravi del.

Recimo to:
http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=433&Itemid=66

Je pa tega še več po državi.

Kaj pa delajo ti psihoterapevti, psihologi…….?

Nisem bil nikoli pri nobenem od teh (mogoče bi pa le moral he,he,he…) samo zdi se mi, da se samo pogovarjajo s tabo…. ker? Ker imaš pomankanje komunikacije s soljudmi v svojem življenju, potem zapadeš nekam, kjer ne vidiš izhoda, ker si sam/a.
Zakaj pa ne bi z nami delila svoje zgodbe, itak si anonimna, mogoče ti pa vsak po malo, pripomoremo, da se izkopleš, vsaj za silo, iz tega?
Ali mogoče naše besede niso nič vredne ker nismo “strokovnjaki”?

Strokovnjak? Kaj pa je to?
Nekdo, ki je preštudiral zgodbe mnogih ljudi, in sedaj na osnovi tega deli nasvete.
Tudi mi imamo vsak svojo zgodbo, mogoče nasvet.
Upam samo, da niso ničvredni oz nas tisti, ki sprašujejo tako jemljejo 😉 🙂

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Včlani se v kakšno športno društvo, ali pa malo po forumih pobrskaj za ljudmi, ki iščejo družbo za šport – lahko je tek, lahko je kolesarjenje, lahko je pohodništvo, tenis, malo se znajdi, no. Jaz sem večinoma tudi sama, nimam ravno neke družbe oz nekih prijateljev pa se s tem kaj dosti ne ubadam več, je že tako, da človek mora biti vsaj samemu sebi najboljši prijatelj, če ga že drugi odrivajo, ne upoštevajo, ne opazijo ali ne marajo,…ne odrivaj še samo sebe iz svojega življenja. Jaz recimo pri teku opažam, da se boljše počutim, kar neki negativni pomisleki & slaba energija splahnijo po slabi uri teka, zato to dejavnost v kontekstu “terapije” zagovarjam in tudi priporočam.

Za 40 evrov na uro bi jaz tudi poslušal “nezaželeno hči”. 🙂
Znam poslušati in pokazati razumevanje.

On_, svoje zgodbe ne bom tule gor pisala. Ni šans.
Zmedena samica, sem v več takih društvih.

Pa saj ne rabiš v podrobnosti, ne vem a je tako posebna, da bi te lahko vsak prepoznal?
Vsekakor pa ni prijetno se tako “razgalit”, moraš bit kar pripravljen na marsikaj… 😉
Sploh pa kaj ti pa morejo, kaj ti pa more kdo, tudi če ve “tvojo” zgodbo? Ko to dojameš si (skoraj) zmagala… 😉

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Slabe izkušnje s takim razgaljanjem na MONu. Tako, da sedaj sem bolj previdna.
In ja z lahkoto bi me kdo prepoznal. Nisem človek, ki bi razobešal v javnost svoje zadeve.

Pa saj ni noben tak…. samo z nekom se pa moraš o tem pogovorit, da ti osvetli zadeve iz kakega drugega zornega kota.
Mogoče ta forum res ni najboljša izbira, najdi kakega bol umirjenega mogoče, ali pa piši komu od tu zaposlenih, ki so tudi usposobljeni dat kak nasvet, mogoče brezplačno. Kaj pa vem :/
Samo če se tako zelo bojiš te lahko “izda” vsak komur se zaupaš…. in potem rešitve ne bo, sploh je pa ne bo, če kritik na svoj račun ne boš vzela dobronamerno.

Sploh če ga plačaš kot predlaga Robi, drag je tale Berti….. 🙂
Stavim, da bi se našel kdo, ki bi te bil pripravljen poslušat tudi za pol te cene, pa še kak količinski popust bi imela, pa točke, pa ekstra bonus……. Samo izbiraj 😉 🙂

Danes je lep dan pojdi raje malo na sonce, prehodi en krog nekam v hrib, da se nadihaš, preventiliraš pljuča, si ogledaš sončni zahod…. ne more škodit 😉 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close