Psihoterapija – izkušnje
Veš kako meni je bilo recimo kot da bi govorila svojemu najboljšemu prijatelju probleme, čez čas sem psihoterapijo zamenjala za druge ljudi s katerimi sem se lahko pogovarjala o svojih problemih. Nekaj je važno pri psihoterapiji da se boš mogel odpreti, moral boš res iskreno govoriti o svojih kompleksih, težavah karkoli vse boš moral ven dati. In če ti psihoterapevt kot človek ne bo dajal občutka da se pri njemu dobro počutiš potem ga bo treba zamenjati. Ljudje smo si različni, enim ta paše drugim taisti ne paše. Mogel se boš pa odpreti brez tega ne gre, osebno mi je psihoterapija pomagala na začetku da sem se lahko odprla in začela javno in brez sramu govoriti o svojih težavah. Sčasoma nisem več potrebovala terapije ker sem si našla ljudi, ki me sprejemajo tako kakršna sem in se lahko v miru z njimi pogovarjam.
Ne, niso vsi terapevti isti. Sploh se ne gre kdo je dober in kdo slab, gre se za to da kdo se klapa s tvojo energijo torej da imaš neko kemijo s tem terapevtom da se zdravljenje lahko prične. To mora biti, kot pišeš si že imel eno slabo izkušnjo, pač tebi ta terapevt ni sedel po domače povedano. Imela sem enako v prvo ko sem šla k eni in mi je bila čudna, nisem se mogla odpreti, sem po parih urah prekinila se nisva ujeli. Pri eni drugi sva se pa super ujeli, jaz sem se lahko odprla pa tudi nisem veliko ur rabila, ona mi je tudi dala super nasvete in analizo…Ne izgubi poguma, ampak poskusi kakšnega drugega, ne obupaj.
… pogledati v svojo astrološko karto. Vsakomur, ki ima podoben problem kot ti, bi to predlagala. Ne gre za to, da bi s tem zadevo rešila, boš pa dobila vpogled v svoje vzorce (so vidni v rojstni karti), Vsak človek jih ima in vsak ima področje, ki mu dela težave. Ljudje si nehote podzavestno nalagajo krivdo, da so takšni kot so, v resnici pa je pač tako, da ima vsak svoje predispozicije, Potem ko vidiš, da je praktično normalno, da si takšna kot si, se tudi lažje kaj spremeni, ker greš z drugačnim zavedanjem v nove izkušnje. Seveda ti pri tem lahko pomaga tudi psihoterapevt, je pa res malce težje najti pravega, ni nujno že prvi takšen.
ulla-, 19.12.2013 ob 10:23
Terapija ni samo pripovedovanje svojih težav kot nekemu prijatelju, ampak zdravi vzpostavljanje odnosa s terapevtom, v katerem se zadeve premaknejo. Temu se reče transfer – seveda terapevt o tem ne razlaga, a na tak način to deluje.
In ja, deluje, zato le pogumno.
ta t.i. “transfer” ipd., to so psihoanalitični koncepti, freudovski, in popolnoma nič od cele te psihoanalize ni znanstveno dokazano, še več, večina tega, kar je Freud trdil, je že dolgo tega ovržena. Freud je tudi razlagal, da si želijo njegove “pacientke”, deklice, podzavestno spati s svojimi očeti, da je vse v njihovi glavi, Elektrin kompleks, dejansko so bile pa žrtve spolne zlorabe v družini, pa ga eni še zmeri jemljejo resno. Kar ne pomeni, da psihoterapija ne more pomagati, sploh če je bolj racionalne sorte kot npr. KVT, kok je pa to res bolj učinkovito, kot če bi se pogovarjal z racionalnim prijateljem, sposobnim empatije, vprašanje. Kmalu bomo imel pa itak umetno inteligenco za psihoterapijo in nej me koklja brcne, če ne bo podobno učinkovita kot to zdaj.
Forum je zaprt za komentiranje.