pšenični zdrob
Pridruzujem se Ulinem nasvetu.Sama to veckrat naredim.Recepti so tudi na kulinariki.Delam tudi ” taborniske struklje”.Taborniski zato,ker so brez testa.
Recept je priblizno takle. 3 jajcka,50 dag skute, in malo masla ; odvisno od gostote skute,dodas vec ali manj zdroba z zlico moke.Ce delam slane,solim,dodam malo parmazana, petersilja lahko tudi malo na drobno narezane popecene slanine.Vse naj bo raje mehkejse kot pretrdo.Hitro naredim klobaso,jo polozim na vlazen,z drobtinami potresen prtic ,narahlo zavezem in dam v vrel krop kuhat pol ure.Dobro kot priloga k mesnim omakam. Ce delam sladke,dodam malo sladkorja ,cimeta,pehtrana .Kuhane razrezem in zabelim z maslom z drobtinicami ali s sadno omakco.
Dober je tudi zdrobov narastek,ali zdrobova strnjenka. Lp Barcica
Kot sem obljubila prilagam recept za cmoke:
SKUTNI CMOKI
za 4 osebe potrebujemo:
500 g skute iz posnetega mleka
60 g psnicnega zdroba
4 beljake
60 g drobtin
za nozevo konico masla ali margarine, sol, sladilo za potresanje
Skuto damo na prtic. Iztisnemo jo, da odstranimo odvecno tekocino. Nato ji primesamo zdrob in beljake. Skledo prekrijemo s prozorno prilegajoco se folijo in postavimo za 30 minut v hladlnik.
Pristavimo osoljeno vodo da zavre. Iz skutne zmesi oblikujemo z mokrimi rokami 16 cmokov. Polagamo jih v vrelo vodo in nato kuhamo na majhnem plamenu 15 minut. Voda naj pri tem komaj vre.
V teflonski ponvi segrejemo maslo ali margarino. Zlato preprazimo drobtine. Kuhane cmoke poberemo s penavko iz vode. Dobro jih odcedimo, povaljamo v drobtinah in ponudimo.
Priloga je lahko kompot ali kak preliv, ki ga naredimo sami. Npr. breskov preliv:
Breskove polovice iz manj sladkega kompota odcedimo in drobno sesekljamo. Tri zlice prihranimo. Preostanek breskev sesekljamo z 2,5 dl jogurta (iz posnetega mleka) v kasasto zmes. Dodamo nekaj kapljic limoninega soka, primesamo prihranjene breskve in ponudimo.
Lahko pa cmokom dodamo sveza zelisca in jih ponudimo s solato.
Dober tek
Zelo enostavno in hitro: ZDROBOVI ŽLIČNIKI
4 žlice skute, 2 žlici pšeničnega zdroba, 2 žlici ostre moke, malo soli in 1 jajce. To zmešamo in pustimo 1/2 ure počivati.
Kuhamo žličnike 15 minut (z malo žlico, ker se nakuhajo) v slanem kropu. Serviramo k solati zabeljene ali s kompotom zabeljene z drobtinami prepraženimi na maslu s sladkorjem in cimetom.
Jaz pa naredim pečen zdrob.
Najolj tekne mlačno.
Potrebujemo 4 jajce, sneg naredimo posebej, rumenjake zmešamo z zdrobom (9 žlic), 3 žlice vode, vanilijev sladkor, 3 žlice sladkorja. Sneg posebej zmiksamo in dodamo preostali masi. Damo v pečico. Medtem skuhamo pol litra mleka (brez vsega) in ko se že pojavlja lepa barva na pecivu, vzamemo iz pečice in prelijemo celo zadevo z mlekom.
Vse skupaj lepo nakrkne in njam njam..
Dober tek.
Če še komu ni kaj jasno, vprašajte. Zdaj pišem to vse na pamet.
Dober tek
Pošiljam ti en super recept, za zdrobove korenčke, krokete ali kakor koli jih hočeš poimenovati. Recept sem sama priredila za 4 osebe.
– 3 dcl vode
– 3 dcl mleka
– 3 dcl pšeničnega zdroba
– žlica surovega masla ali margarine
– žlička soli
– eno jajce
Vodo, mleko, maslo in sol pristaviš na štedilnik, da zavre. Nato noter zakuhaš zdrob, ki ga mešaš z metlico. Vse skupaj je zelo gosto. Ko se zgosti, da skoraj ne moreš več mešat, oz. bi se pričelo smoditi odstavi. To maso ohladi.V ohlajeno dodaj jajce in premešaj z roko, da dobiš gladko zmes. Nato z naoljenimi rokami oblikuješ korenčke, paličice, kroglice, pač kar hočeš. To ocvreš v vročem olju. V olje jih daš le toliko, da prosto plavajo. Upam, da ti uspejo, pri nas jih obožujemo. Zelo se podajo k zrezkom v omaki. LP
Forum je zaprt za komentiranje.