Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice prvič na letalo

prvič na letalo

Grem konec tega tedna pa me zanima:

1. ali lahko imam na letalu prenosnik v nahrbtniku oz. imam prenosnik zunaj med letom?
2. ali se kovček nese sabo v letalo ali ga oni pospravijo kam drugam in potem ga prevzameš na letališču?
3. ali ti pregledajo nahrbtnik in kovček ali ga samo spustijo čez kak detektor? kaj ne sme biti noter razen orožja seveda?

Ad1) Seveda lahko; le med vzletanjem in pristajanjem moraš imeti napravo na Flight mode ( ikonca avionček v nastavitvah). Če boš sedela na zasilnih izhodih, boš morala met prazno naročje, niti nobene torbe pod sedežem, vse pospravit nad glavo, ali pa daš računalnik pod rit ali stransko ob bok v stol ali v kaseto nad glavo za čas vzleta – potem lahko vzameš inuporabljaš do pristajanja.

Ad2). Verjetno imaš le en kos prtljage za na krov, ne za v bunker, torej carry on kovček- bit mora seveda predpisanih dimnzij, premeri – tukaj imaš mere:

https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/faq-overview/Baggage/What-cabin-baggage-can-I-carry
– nad vsakim sedežem je kaseta in tja ga pač odložiš – vlečeš in nosiš do letala, po letalu pa jasno sama 🙂
Odnesli ti bodo le, če se boš “devala” počasi in če nimaš rezervacije sedeža, potem ti bodo drugi hitrejsši potniki lahko zasedli prostor s svojo prttljago nad tvojo glavo in ti bodo stevardese stlačile potem tvoj kovček nekam drugam v prtljažno kaseto nad glavo potnikov, kjer bo še prostor.

Ad3). Vsa prtljaga, ki gre na letalo kot osebna prtljaga, gre skozi rentgen – zložit moraš po navodilih v škatlo, ki jo daš potem na tekoči trak za skozi rentgen osebne prtljage – računalnik posebej, tekočine ven iz torbe v vrečki v kaseto, če imaš pas , ga daj že prej ven iz hlač, ko še stojiš v v vrsti, da ne boš gneče potem delala z vlečenjem pasu iz šling – pa čevlje včasih tudi je treba sezut, če imaš kakšne superge z debelo gumo ali polne petke. Nakit lahko pustiš na sebi. Glej, da imaš tekočine, gele, zobno pasto naprimer spakirane v vrečk z “zadrgo” ali klikom, nekje 1l volumna. Tudi če nosiš kontaktne leče – nove leče in tekočino za leče spakirat v manjšo embalažo 100ml in dat v vrečko. Ker drugače boš morala tam pustit. Tudi pijačo ( plastenke 500ml nikakor ne tolerijajo, boš morala vreči stran, če boš imela v torbi -kupiš lahko vse potem po kontroli).

Če po rentgenu ocenijo, da imaš noter v osebni prtljagi kaj neprimernega, seveda naredijo še osebni pregled te prtljage. Vedno. Saj gre za varnost potnikov na letalu in zato so ti ljudje tudi tam 🙂
Pa da ne boš presenečena – včasih ti bodo z lističem po rokah podrajsali ,ali pa po računalniku in dali v detektor za eksploziva. Rutina- vse za varnost potnikov 🙂

Tvoj oddani kovček, bo šel skozi več kontrolnih točk.
Kaj vse ne sme biti v kovčku razen orožja? Seznam je dolg par listov drobnega tiska A4 formata.

na spletni strani letalske družbe (in letališča) imaš vsa navodila in informacije glede prtljage… preberi si, je točno zato tam

Mene pa zanima, kako letiš z dvema otrokoma do dveh let. Sedeža ne moreta imeti, obeh v naročju pa tudi ne. Jeseni naj hi nekoga obiskala, pa ne vem kako bo na letalu.

In zakaj eden ali oba ne moreta imeti sedeža? Pač ga plačaš in je.

Ne, do dveh let ne moreš plačati sedeža.

Lahko, res pa so to, da ti ni treba “ugodnosti”.

Ne, do dveh let ne moreš plačati sedeža.
[/quote]

https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/faq-overview/Travelling-with-children#0-3

Seveda lahko -: piše infants, over age of 1, sitting in their own seat…..

Takole: enega imaš v naročju, za tadrugega si vzameš pa avto sedež, ki ima 5 točkovno zapenjanje in je dovoljeno v letalskem prometu – imaš lahko dva kosa otroške opreme na otroka – voziček in stol….

https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/faq-overview/Travelling-with-children#0-7

RyanAir: za otroka v naročju plačaš 20 eur/povratno 40eur, nima svojega kosa prtljage, samo torbo s plenicami do 5kg zanj.

Prosim za mnenje,
Jaz tudi grem cez par dni z Adrio in imela bom samo rocno prtljago
In zanima me ali bodo komplicirali, ce bom imela skarjice, pinceto in ostali pribor za manikuro?
Hvala

Ne, ne bodo komplicirali. Samo brez pardona ti bodo vse vzeli.
Dajte no, preberite si pravila. Nič ni pa balkansko več.

Moje sožalje, ker si za prvi polet izbrala Ryanair. Polet z njim precej spominja na vožnjo v nabasanem mestnem avtobusu. Baje že razmišljajo o uvedbi stojišč (ni šala). In o ukinitvi delovnega mesta kopilota, tega naj bi v emergency case nadomestila kar stevardesa (ni šala). In o plačilu za uporabo WC-ja (ni šala). Ampak ne sodi vseh po njem. 😉

------------------------------------------------------------------------------------------------------- [i]Do what you can't.[/i]

Moje sožalje, ker si za prvi polet izbrala Ryanair. Polet z njim precej spominja na vožnjo v nabasanem mestnem avtobusu. Baje že razmišljajo o uvedbi stojišč (ni šala). In o ukinitvi delovnega mesta kopilota, tega naj bi v emergency case nadomestila kar stevardesa (ni šala). In o plačilu za uporabo WC-ja (ni šala). Ampak ne sodi vseh po njem. 😉
[/quote]
Sem precej letela z Ryanairom, pa se mi ne zdi nič problematičnega. Letalo kot letalo (primerljive velikosti seveda). Cene so ugodne, za polet tam v povprečju 2 uri ne potrebujem nobenega razkošja, samo sedež. Kot da je letenje z Adrio recimo kaj drugačno?

[/quote]
Sem precej letela z Ryanairom, pa se mi ne zdi nič problematičnega. Letalo kot letalo (primerljive velikosti seveda). Cene so ugodne, za polet tam v povprečju 2 uri ne potrebujem nobenega razkošja, samo sedež. Kot da je letenje z Adrio recimo kaj drugačno?
[/quote]

Že med EasyJetom in Ryanairom je ogromna razlika. V velikosti sedežev, da o medsedežnem prostoru za noge ne govorimo.

------------------------------------------------------------------------------------------------------- [i]Do what you can't.[/i]

[/quote]
[/quote]

Se popolnoma strinjam – sem potnik, ki take polete na kratkih razdaljah tretiram kot zračni taksi – ne potrebujem ne vem kakšnega servisa on board, samo čist sedež in prostor za noge ( kar si ponavadi dokupim s sedežem, ki ima prostor za noge). in RyanAir je odličen prevoznik, ker je vedno točen, zanesljiv, nobenih težav – vsaj na destinacijah, kamor pogosto letim, večinoma z italijanskih letališč po Evropi. In to, da lahko karte kupim naprimer nekaj mesecev pred odhodom po smešno nizkih par evrovskih cenah, mi je tudi zakon….

Pa seveda tudi z drugimi nizkocenovci imam odlične izkušnje.

Ko letim preko oceanov, na poletih, ki so dolgi 10 ur in več, prav tako ne rabim nobenega hudega “futra” in tega, da stevardese skačejo nonstop okoli mene s pijačo in hrano, ker tista hrana je tako zanič, da te še tri dni potem napenja in napihuje in samo prdiš – če bi jo jedli na tleh, ne na 10 km višine pod pritiskom, bi bila občutno preslana in popolnoma drugačnih okusov, neužitna 🙂

ponavadi nazajgrede v Evropo tako ali tako prespim , tja grede si pa naročim fruit meal, je najbolj zdravo in ne prdiš potem kot zmaj, ko prideš dol na tla.

Jaz raje odštejem denar za leg room pri letalski karti ali pa potovanje v poslovnem razredu, kot pa to, da me neprestano pedenajo s hrano in pijačo in skačejo okoli mene. Tudi zato ne, ker izjemno nerada hodim na letalu na stranišče. Tudi ne rabim, da mi tako čas čimprej mine da me strećejo od spredaj in zadaj, se znam na letalu tudi na dolgih poletih zaposlit – ali z branjem, delam kaj za službo, z gledanjem kakšne serije ali filma na ipadu ali pa kar s spanjem.

Adria je pa tako ali tako nizkocenovec po tanovem, ozirma taka storitev je, kot jo imajo nizkocenovci.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close