Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev prvič bom podpisala pogodbo o zap. – na kaj moram biti pozorna?

prvič bom podpisala pogodbo o zap. – na kaj moram biti pozorna?

V ponedeljek bom prvič v življenju podpisala pogodbo o zaposlitvi. Seveda sem vesela in vse, me pa zanima, na kaj moram biti pozorna. Rada bi slišala kakšne izkušnje. Npr. da ste podpisali, čez nekaj časa pa uvideli, da nekaj ni bilo v redu s pogodbo, ali kaj takega…

A v pogodbi tudi piše, koliko dopusta mi pripada?

Hvala vsem.

Tam preberi kaj piše, za domov ti je itak ne bodo dali (pred podpisom), glej na odpovedni rok, konkurenčno klavzulo. Dopust ti lahko v pogodbi omenijo ali pa dajo dodatni list.

Srečno na delu!

Zakaj pa je ne bi dali domov? Jaz sem jo vedno želel (in dobil) videti prej. Lahko tudi le vzorec pogodbe, ki ga v podjetju uporabljajo in potem samo preveriš, če je vse enako.

Pozorna moraš biti na lokacijo dela, o tem kakšna je pogodba za določen/nedoločen čas, na akte, na katere se sklicuje (predvsem na osnovi katere kolektivne pogodbe je narejena – zato da preveriš po kolektivni pogodbi kaj ti pripada); o dopustu pa ponavadi piši da je v skladu z kolektivno in dobiš odločbo.
LP

lara

Hvala za odgovore!

Lara, bi mi povedala, kaj je sploh to kolektivna pogodba? To je nekaj, kar velja za vse? Se da dobiti to na internetu?

Saj vem, da so butasta vprašanja, ampak res se prvič ubadam s tem 🙂

Zakon o delovnih razmerjih:

15. člen

(2) Delodajalec mora delavcu izročiti pisen predlog pogodbe o zaposlitvi praviloma tri dni pred predvideno sklenitvijo, pisno pogodbo o zaposlitvi pa ob njeni sklenitvi…

Tako bi moral imeti dovolj časa, da si jo v miru pogledaš.

Pogodbe ti ni potrebno podpisati na licu mesta, saj moraš predlog pogodbe o zaposlitvi dobiti najmanj tri dni pred njeno sklenitvijo, da jo lahko v miru preštudiraš in preveriš, ali je vse tako, kot bi moralo biti. Sicer pa pazi predvsem tudi na to, ali so ti v pogodbi vpisali plačo, za katero ste se zmenili, da jo boš imela – najbolje na uro in še celoten znesek za 176 ur bruto na mesec. ( če je bila npr. zahtevana za delovno mesto VII. stopnja izobrazbe, moraš biti uvrščena v VII. tarifni razred.

Na tem linku je Zakon o delovnih razmerjih in navedene vse veljavne kolekitvne pogodbe (ki veljajo za vse delavce neke panoge).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close