Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Prvič bi pekla torto-pomagajte!

Prvič bi pekla torto-pomagajte!

Dobro jutro vsem!

Rada bi vas prosila za pomoč, še nikoli nisem pekla torte, več vrst peciva že dostikrat, prav torte pa nikoli. Ker imam dva mala otročička, strošek za kupljeno torto je pa kar velik sem se odločila, da bi sama poskusila speči torto.

Seveda bi jo pred rojstnim dnevom otrok prej rada preizkusila in spekla, da se malo
sprakticiram in bi prosila za kakšen recept za torto in kako jo dekorirate?

Hvala vsem za pomoč in vaš čas.

Mogoče pa za začetek vzemi kar priljubljen recept za kakšno pecivo in ga pač speči v modelu za torte. Za nadev lahko vzameš stepeno smetano in sadje. Tudi za na vrh je najbolj enostavno vse skupaj premazati s sladko smetano, okraske za na otroško torto pa kupiš v vsaki večji trgovini. Moji tamali je najpomembnejše, da si te okraske sama izbere. Niso ravno okusni, ampak za otročke je važen tudi izgled. Okrasiš lahko tudi s kakšnimi pisanimi bombončki, m&m ali kaj podobnega. Lahko pa za okras uporabiš tudi sveže sadje – npr. jagode, ki jih daš na kupčke smetane.

Koliko so pa otroci stari? Mislim za orientacijo… Sicer jima lahko torto okrasiš tudi npr. kot metuljčka, pikapolonico (še najlažja), mucko itd. Odvisno pač od starosti otroka in tvojih kuharskih spretnosti. Sicer pa povej več, kako si torto predstavljaš (sadno -kakšno, čokoladno…), da ti bomo vedeli kako dalje svetovat.

Ja, metuljček je res preprost (okrogel model, na pol prerezat in obrnit), pikapolonica je tudi krasna (- po nasvetu forumk – hvala), lahko narediš tako pravokotno – sadno, pa prozorno glazuro gor, pa kako žabico iz marcipana, naokrog pa ribice, pa imaš ribnik, lahko pa narediš preprosto okroglo ali pravokotno, pa kako igračko na vrh. Najlažja je res sadna s smetano, pa tudi čokoladna je super (2 vrečki čokolade v prahu in 2 smetani – spet ideja od forumk). Skratka, ti kar napiši kakšno bi rada, ti bomo z veseljem pomagale.
branka

Otroka bosta stara fant 2 leti in punca 6 let.
Okus torte pa bi sadni oz. nekaj osvežilnega, glede na to da sta roj. dneva v poletnem času.

Še enkrat hvala.

Poglej, ta biskvit uspe vedno in je zelo sočen ter okusen:

8 jajc
160 g sladkorja
50 g z rumom napojenih drobtin
160 g mandeljev
80 g moke (s pecilnim praškom – ne celega, nekej polovico!)

Stepeš beljake, dodaš sladkor in stepaš dokler ne dobiš res goste mase. Postopoma dodaš rumenjake (počasi mešaš!), drobtine, mandelje in moko. Pečeš pri 180-200°C (koliko časa ne bi vedela – nekje pol ure do tričert ure – poskusi z leseno paličico za ražnjiče ali zobotrebcem).

Kar se krem tiče, bodo ideje tako še padale, jaz priporočam eno zelo enostavno iz ananasa (kar iz kompota) in rastlinske smetane (obvezno tiste “ta modre” – ne vem, ali je od pomurskih mlekarn ali od… ne bi vedela). Ananas odcediš in na grobo zmelješ (npr. v multipraktiku, nikakor ne s paličnim mešalcem). Dodaš smetano in vse skupaj zmiksaš. Lahko pa smetano prej zmiksaš in potem počasi umešaš ananasa, kakor ti je lažje (meni prva varianta vedno uspe). In to je to.
Biskvit napoji z ananasovim sokom (tistim od kompota).

Kar se oblike tiče, je res majbolj preprosta pikapolonica (http://www.fitzbillies.com/images/ladybird1.gif). Spečeš nekje dva biskvita in ju z nožem lepo oblikuješ, da dobiš obliko pikapolonice, šele potem biskvit napolniš (po potrebi namazan biskvit spet z ostrim nožem oblikuješ). Za premaz priporočam smetano, ki jo obarvaš npr. z Etol-ovo jagodno esenco (dobiš v vsaki malo večji trgovini – v majhnih stekleničkah). Pike, črto in glavo narediš iz mase za rumove kroglice, oči “narišeš s metano in za piki v očeh uporabiš npr. kak čokoladni bombon.

Če pa želiš delati metuljčka, pa bisvkit samo prerežeš, obrneš, da dobiš krila, namažeš in okrasiš s smetano, ki si jo pobarvala (npr. jedilne barve Schwartau) – po svoji domišljiji pač.

Aja, pa dober tek! Če pa kaj ne bi šlo oz. ne bi bilo jasno pa samo še vprašaj…

Joj, pravkar sem se spomnila… Biskvit okrogle oblike dobiš, če ga spečeš (v tem primeru ustrezno večjo količino naredit!) v okrogli kovinski posodi – ideja, ki so jo posredovali na tem forumu in res deluje.

Sliši se enostavno in dobro, samo še poskusiti moram.

Hvala in še enkrat hvala.

Če bi rada naredila osvežujočo in ne preveč osladno torto, lahko sladki smetani dodaš še enako količino kisle smetane. Meni je to super kombinacija, lepo pa se poda tudi k sadju. Krema je tudi veliko bolj kompaktna kot sama sladka smetana. Sladkor dodaš po okusu.

LP

A kislo smetano zmiksaš s sladko smetano ali jo kasneje vmešaš? Ker se je meni vedno zdelo, da kisla smetana izgubi tisto “kompaktnost”, če jo mešaš…

Najprej stepem sladko smetano, nato pa dodam se kislo ter sladkor v prahu po okusu. Kremo dam pred uporabo se za nekaj casa v hladilnik.

Mimogrede, ta krema tudi super izpade v kombinaciji s cokoladno glazuro.

LP

Hvala – se splača kdaj poskusit. Saj so naslednji mesec spet rojstni dnevi pri naši hiši :).

Evo še par tort

branka

Kar se oblike tiče – ko so bili moji otroci majhni, sem jim dostikrat naredila vlakec. Spečeš rolado, narežeš na vagončke, za kolesa uporabiš piškote (najboljši so tisti dvojni, ki imajo eno stran celo, vmes čokolado, drugo stran pa z luknjo), za vmesno povezavo med vagoni so dobre napolitanke v palčkah, pri lokomotivi si tudi pomagaš z bonboni in piškoti, vse skupaj okrasiš s čim več okraski, pa je. Otrokom je bilo vedno všeč, pa vedno rata.

Branka – hvala za link.

Barbi – dobra ideja, vendar sem tokrat zadolžena za torto… me pa mika, da poskusim tudi vlakec. Sicer pa bo še veliko prilik 🙂

LP

Višnjeva torta
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1839#0

Očitno ne znam prilepiti linka, kako to naredite?
Višnjeva torta za otroški rojstni dan je danes na kulinariki v forumu. Dobra je, za okrasitev kupiš okraske v trgovini. Zmišljevanje z okraski sicer hitro nanese, vendar po pameti gre. Npr. enega dražjega za na sredo (živalica, igračka), okoli več cenejših, smarties bonbončki, kupčki smetane. Krasno se da narediti brez potrebe po ekstra talentu. Nekaj takšnega sem naredila pred 2 tednoma.

.. še enkrat vsem.

Sedaj grem pa tudi takoj pogledat na kulinariko.

lep dan vsem.

Zgoraj v adress enkrat klikneš, nato klikneš desni miškin gumb, nato COPY

prestaviš se v polje, kamor želiš kopirat, klikneš spet desni miškin gumb, nato pa PASTE

Seveda pa ta link ni tako eleganten, da bi kar kliknil nanj (direktna povezava), temveč ga je potrebno kopirati. Ve kdo mogoče, kako se naredi direkten link?

LP

med ta dva znaka pa vpišeš http in tako dalje

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close