Prvi šolski dan
Kako je bil prvi šolski dan? Kaj pravijo otroci? So letos fajn sošolci in razredničarka?
Naša dva letos začenjata 11.09, saj smo ju prešolali. Že lani je padla odločitev, da gresta z novim šolskim letom v drugo šolo. Odločili smo se za zasebno versko šolo v Italiji. Manjši razredi, kolokvij, test znanja in psihološki test pred sprejemom v šolo. Malo ju daje trema, saj bosta prvič imela italijanščino kot učni jezik, čeprav jo od malega tekoče in redno govorita. Pa novi sošolci, novo okolje. Bomo videli, bom vse poročal, obljubim. Odločili smo se za novo šolo, ker tu ni bilo več nobeni stvari podobno. Razredi po 30 otrok, ogromno otrok z učnimi in številnimi vedenjskimi težavami. Učitelji pol učne ure posvečajo temu, da mirijo vedenjske izgrede. S snovjo se praktično ne gre več naprej. Slovenske šole temeljijo na domačih nalogah, kar pa ni prinašalo tistega, kar si želimo. Ker imata oba otroka visoke ambicije, smo se odločili za zasebno šolo, ki velja za strogo, tako z disciplinskega kot ocenjevalnega vidika.
A veš de smo pa mi taaako veeeeseli, da smo po cca 13 letih kao šolanja , se pravi osnovka+ gimnazija , …dooočakali , da gre v oktobru na faks…!!!
Če je bila vaša odločitev glede šolanja v Italiji pravilna , bo pokazal čas, je pa vsaj neka širina, …vsekakor je pa – verska nota …nee , ni za nas …
Saj bo šlo tudi pri nas v zasebne- osnovne- šole, verjemi tole stanje po šolah bo doseglo vrh in nato se bo odprlo zasebno za tiste, ki bi se radi v miru izšolali .
Cvetka818, 01.09.2025 ob 18:00
naj vam gre v šoli kot po maslu, poročaj kakšne so razlike napram tukaj…ali bosta bivala v internatu ali ste se tja preselili ?
Živimo tik ob meji, tako da bosta vsak dan na poti. Šola je precej blizu meje oz. se nahaja v provinci Friuli Venezia Giulia. Par krat smo bili tam skupaj, cela družina in delujejo zelo ok. Sicer več ur pouka na teden, kot starš si bolj vključen v šolanje, v razredu jih je max. 15. Bomo videli, za zdaj se mi zdijo kar precej boljši.
anonimno845, 01.09.2025 ob 16:59
Kaj naj rečem hh..
bravo za pogum..
Pri nas zmer ista zgodba
kup odločbarjev in kup južnih
to je zdej že kr pravilo se mi zdi.
Sem učila kup otrok z odločbami in če verjamete ali ne, niti z enim nisem imela vzgojnih problemov. Nobeden ni delal galame v razredu ali maltretiral sošolcev, tudi starši so lepo sodelovali. Bile so seveda učne težave, zato pa so odločbe. No, nekateri bi zlahka shajali brez njih, a tudi s temi ni bilo posebnih težav. Verjetno sem imela srečo. Priznam. In nočem reči, da nekateri ne povzročajo hujših disciplinskih problemov, popolnoma verjamem kolegom, a taki bi bili tudi, če ne bi imeli odločbe. Zato se mi ne zdi prav, da se vse meče v isti koš.
Anonimno 10412, 01.09.2025 ob 23:05
Zasebna verska ŝola v Italiji..mislim da vem o kateri je govora..morda se motim. Ne priporoĉam, res..ampak zdaj je kar je..boste sami izkusili..to je vse kar lahko reĉem.
Dvooomim, da veš za katero šolo gre. Ni pa nujno krščanska oz. katoliška. Mogoče je pa kakšna druga vera…
Top, 01.09.2025 ob 22:37
Sliši se dobro. Kakšne so te visoke ambicije?
hči bo šla na srednjo na Educandato Statale Collegio Uccellis. Pouk tam poteka v angleškem, italijanskem in nemškem jeziku. Učijo se francoščine, latinščine itd. Kar zahtevna šola, ki da veliko.
Sin pa bo šel na UWC Adriatic. Je hodil že bratranec, ki je blazno pohvalil.
Ni vse tako črno, 01.09.2025 ob 18:07
Sem učila kup otrok z odločbami in če verjamete ali ne, niti z enim nisem imela vzgojnih problemov. Nobeden ni delal galame v razredu ali maltretiral sošolcev, tudi starši so lepo sodelovali. Bile so seveda učne težave, zato pa so odločbe. No, nekateri bi zlahka shajali brez njih, a tudi s temi ni bilo posebnih težav. Verjetno sem imela srečo. Priznam. In nočem reči, da nekateri ne povzročajo hujših disciplinskih problemov, popolnoma verjamem kolegom, a taki bi bili tudi, če ne bi imeli odločbe. Zato se mi ne zdi prav, da se vse meče v isti koš.
Lepo vas prosim.
Tudi sama učim na poklicni srednji šoli že 30 let. Od kar se je rodil trend odločb, je pošastno. Pa dobro veste, da se ne pritožujem o tistih, ki imajo disleksijo. Motnje vedenja navadno spremlja moteče obnašanje. Pogosto tudi nesramno, neolikano in nevzgojeno. Te odločbe dejansko opravičujejo nevzgojenost. Starši odločbarjev se pa seveda tudi zgovarjajo na odločbe.
Forum je zaprt za komentiranje.