Najdi forum

prva tortica

Jutri bom pekla tortico za našega enoletnika. Imam dve ideji, vendar je v eni kremi želatina, v drugi pa puding. Nekaj od tega mora bit, da bo torta stala pokonci. Kaj je torej manj škodljivo. oz. katero je bolj zdravo: želatina ali puding. Oz. kateri so nadomestki za eno ali drugo? Če katera ve?

namesto želatine agar-agar, dobiš v večjih trgovinah, trgovinah z zdravo prehrano ipd.

Zakaj pa puding ni zdrav?
Sicer pa lahko sama skuhaš pudingovov kremo, je pa treba več časa in znanja.

kremo lahko narediš tudi brez pudinga in želatine. Npr. za vaniljevo zmešaš škrob ali moko, rumenjake, sladkor, vanilin in vkuhaš v mleko. Ko se ohladi primešaš penasto stepeno maslo.
Z ačkoloadno stopiš čokolado, priliješ sladko smetano in mešaš. Ohladiš in pustiš čez noč v hladilniku. Naslednji dan le stepeš in dobra krema je tu.

Lp pa veliko užitkov pri peki

Varjanka, če je bil tvoj odgovor namenjen meni: nisem sodila o zdravosti in nezdravosti pudinga. Odgovor je bil direktno na vprašanje: ali kdo pozna nadomestek za želatino ali puding.In nadomestek za želatino je agar-agar.Osebno pa mislim, da puding ne sodi ravno med zdrava živila zaradi vsebnosti sladkorja, tisti iz vrečke pa še zaradi umetnih arom in barvil, ki jih vsebuje. Sama skuham “domači” puding, tj. ne iz vrečke in s pravo vanilijo.Vzame par minutk več pa nobenega hudega znanja in je neprimerljivo boljšega okusa 🙂

Jaz nisem komplicirala. Itak ni pojedel veliko, tako da tistih par žličk torte mu ne more škoditi, tudi če je notri žaletina ali barvila…
Pomisli, kaj vse bo v življenju še pojedel…

ema, a lahko napišeš kako se dela domač puding? Bomo imeli na praznovanju prijatelje, ki res skušajo zdravo živet. in zato bi se rada še bolj paotrudila.
pa hvala.

Kot prvo, domači puding delam zato, ker je enostavno stokrat boljši in ne zaradi zdravja. Sem tudi sama mnenja, da ga jemo tako poredko, da nas zaradi tega kar je notri ne bo konec 😉

Recept sem dobila tukaj: http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=3106 in sem ga malo priredila:

-namesto moke sem uporabila gustin
-namesto vanilijevega sladkorja sem v rumenjake vmešala žlico sladkorja več kot v receptu, uporabila sem rjavega
– v mleko sem dala kuhat razpolovljen strok vanilije in postrgana semena vanilije iz stroka, preden sem v mleko vmešala druge sestavine sem stroke vanilije pobrala iz mleka
– proti koncu sem dodala še sneg iz beljakov: glej komentar uporabnice na kulinariki pod receptom

Vse skupaj nič dela, dobro pa do neba :))

Stroke vanilije pa po uporabi ne rabiš zavrečt: jih opereš, posušiš in shraniš v kaki dobro zatesnjeni posodici za prihodnjič. So uporabni vsaj 2X 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close