Najdi forum

Približno vem kako delujeta modemska in ADSL povezava, večkrat pa slišim tudi besedo PROXY, pa me zanima, če se da to v nekaj stavkih razložit osnovni princip delovanja, vsaj za neko približno predstavo?
Ter v katerih primerih se proxy povezava uporablja?

hvala, lep pozdrav

Proxy cache” ima nalogo hranjenja pogosto doseganih WWW strani na bližnjem računalniku, od koder jih nato dosegamo hitreje. Najbolj enostavno je, če si ogledamo primer uporabe.
Uporanik A si želi ogledati WWW stran http://www.playboy.com/. Fizično se ta stran nahaja v ZDA, zato mora prepotovati ozko grlo: mednarodno linijo omrežja v ZDA. Drugi (in tudi najbolj pogost) razlog počasnosti dostopa pa je se obremenjenost popularnih WWW strežnikov. Proxy cache deluje kot nekakšen “vmesni pomnilnik” in si pogosto dosegane strani shrani pri sebi; ko želi taisto stran priklicati uporabnik B, mu ni treba čakati, da se stran znova prenese iz ZDA, ampak jo dobi direktno iz vmesnega pomnilnika (računalnika, na kateremu teče proxy cache), kar pomeni v veliki večini primerov hitrejši dostop do WWW strani.

Ker je vmesni pomnilnik seveda omejen s količino prostora, na katerem lahko hrani take lokalne kopije oddaljenih WWW strani, morajo te kopije prej ali slej “odmreti”. Pri odločanju, katere kopije bodo ostale, katere pa odmrle, se uporablja kriterij pogostnosti dosega posamezne strani – bolj pogosto klicani naslovi se hranijo dalj. Vsaka WWW stran v vmesnem pomnilniku ima tudi omejen rok trajanja.

Strani se tudi samodejno osvežujejo in sproti se preverja, ali je prišlo do sprememb originalne WWW strani. Tako se ni treba bati, da bi dobili zastarele informacije.

Proxy Cache na računalniku je lahko nastavljen tako, da ne hrani strani, ki se generirajo vedno znova (skripte – slike lepotičk), saj se te strani večinoma zgenerirajo na podlagi podatkov, ki jih je vpisal uporabnik in so lahko vsakič drugačne. Tako se torej ne hranijo naslovi strani, pri katerih je uporabnik moral vpisati osebne podatke, ali pa kaksno geslo. Taki prenosi se izvršijo mimo vmesnega pomnilnika.

Playboy sem dal samo za primer in obljubim, da sploh ne vem kaj se nahaja na
teh spletnih straneh.

lp

Enkrat sem uporabil test na privacy.net in izpisal mi je mojo IP številko. Od takarat naprej večinoma uporabljam anonimne proxije in taisti test me “izsledi” samo do proxyja. Za kaj sploh gre pri tem in ali ima smisel uporabljati te proxije?

Živjo!

Ali ima ali nima veze uporabljati anonimni proxy je pa zadeva malce
“čudna”.

Poglejva primer: ko je bila OZNA sve DOZNA blokirana so nam
takile proxy strežniki prišli v poštev in smo jih s pridom izkoriščali.

Drugače pa ravno ne vem, zakaj bi uporabljal anonimni proxy, če ne delaš nič prepovedanega, pa s tem ne mislim kakih “hot plug” spletnih strani, to je brez
veze, pač pa če na internetu delaš nekaj kar ne bi smel ….
Razen če se ne bojiš ne vem koga, samo potem se pa malce zamisli nad gsm aparatom, tam ti tudi lahko povedo kje si se kdaj gibal…

lp

V bistvu me samo firbec matra, če si res neizsledljiv preko takega strežnika, res pa je, da svojo privatnost zelo visoko cenim (upam, da še ne meji na paranojo) in zato sem postavil tudi vprašanje. Mimogrede, v dolgih letih kar uporabljam internet, mail in newsgroupe sem prejel samo dva spama.
Hvala in LP

To že je paranoja. Big brother is watching us, so whut? Jst nimam skorej nč skrivat, tako da se ne bojim… Poznaš tisto? Bolj ko se skrivaš, hitrejš te najdejo (ker drgač te sploh ne iščejo) :).

Darko je pisal/pisala:
>

>Jst
> nimam skorej nč skrivat, tako da se ne bojim…
Obstajajo ljudje, ki imajo precej za skrivati, pa ne iz škodoželjnosti do drugih, ampak zaradi lastnega mirnega življenja, ki ga prej niso imeli – primerov zakaj lahko najdeš veliko na teh forumih.

> Bolj ko se skrivaš, hitrejš te najdejo (ker drgač te sploh ne
> iščejo) :).

“Več ko se bomo vsi skrivali, težje nas bodo odkrivali” bi moralo tudi veljati, ne?

Jst pa uporabljam kr web proxy, na primer hide ip

Bravo – odkril si 7 let staro temo in napisal kr’neki.
Ali ste v rovtah šele sedaj dobili internet, ali si se šele sedaj naučil brati ?

Če rabš odblokerat stran uporab Hide IP proxy pa je…

asdq122

je znanstveno napisal:

Če rabš odblokerat stran uporab Hide IP proxy pa je…

Bravo, v šoli ste že uporabljali materin jezik, ali je tole tvoje pisanje samo posledica,
ker preveč gledaš oddajo 24(k)ur, kjer tudi ne uporabljajo materinega jezika, ampak
nekaj vmes, razen če niso non stop v vinjenem stanju 🙂

Mislš proxy kot je tole al kva – http://insuranceproxy.net/index.php ??

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close