Provansalsko pecivo?
Potrebujem pomoč. V Provansi sem jedla ljubka majhna pecivca. Bila so iz krhkega testa kot kakšna pita, potem pa obložena z zelenjavo, ribami, mesom (torej slana) ali s sadjem. A kdo ve, kako se to dela?
Če bi improvizirala, bi naredila testo za pito, ga spekla in nato recimo obložila z jagodami. Zanima me, kaj naj polijem preko jagod, da bodo se držale skupaj. Tam so bile prelite z nečim, kar je bilo prozorno, ni pa bila želatina. Je to mogoče marmelada z vodo, ki se nato strdi?
Kakšna je razlika v testu, če delam slano ali sladko “oblogo”?
Hvala za morebitne nasvete in predloge.
Mislim, da gre za quishe (ne vem, kako se pravilno napiše, prebere pa se “kiš”). Če boš naredila tako, kot praviš, bo pomoje vse ok, prelila pa bi jaz z navadnim sirupom (sladkor, kuhan v vodi). Vsaj pri njih sem že videla, da pecivo prelijejo s tem sirupom, nasplošno pa so provansalske sladice zelo sladke.
Oh… zdaj si me spomnila na Provanso… Grem zdaj mal ven in obujat spomine 🙂
lp
Hej!
Prav zate sem spet odprla stricevo Provansalec in kuhar) kuharsko knjigo:)
Da, to so tarte, ce so sladke, napolnjene s sadjem in prekrite s prozorno marmelado.
Seveda je lahko tudi slano, kar ponavadi imenujejo quiche, je pa pokrito se z maso jajck moke in mleka. Zelo znana je quiche Lorraine.
Testo je krhko ( pate sablee); poenostavljeno bi bilo lahko tudi listnato – ni pa tako dobro.Recept za krho testo , kot ga pojmujejo Francozi:
500 g presejane moke, 10 g fine soli, 1 jajcek + 2 rumenjaka, 300 g masla, kaksna kaplja vode; vanilija ali nekaj kapljic limone ( za sladke pripravke), 150 g sladkorja v prahu
Za slano spustis sladkor. Lahko pa naredis krhko testo po receptu, ki ga ti poznas.
Stric je razmesal dobro marelcno marmelado z malo vode in premazal, bolj prelil po sadju. Peceno je zgledalo kot sadje pod ledom. Sama uporabljam svoj doma narejeni kutinov zele.
Da, Kresnicka, tudi jaz bi jo naraje podurhala tja:)))
Grem pa kmalu za 6 dni bolj na sever…v Pariz – spet malo gledat impresioniste.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.