Provansa – Barca / kdo drug?
Pozdravljena Barca,
sem ravno prebrala tvojo, Natašino in Polonino debato o Toskani – bi kar spet šla malo tja. Me pa že kar en čas vleče v Provanso in Francijo nasploh. Z možem sicer rada kampirava, če je pa v F1 res tako ugodno in se dobi prostor brez težav, bi bilo pa enkrat tudi to za poskusit. Kje vse v Franciji si že bila, kak nasvet v zvezi s Provanso? Mogoče se odpraviva za prvomajske praznike. Saj zelo rada sama raziskujeva nove kraje, kak namig in nasvet je pa včasih tudi dobrodošel.
Seveda ja vprašanje namenjeno vsem, ki ste že bili tam.
LP, Miša
Pozdravljena!
Mi smo šli dvakrat v Ženevo (pogledat avtosalon, pa smo bili tam vsega skupaj 4-5 ur, nazaj pa potem po dolini Rhone in Azurni obali, enkrat pa mimo Chamonixa, ALbervilla..), pa parkrat po Provansi in enkrat Normandija, Bretanija in prek Pariza in Dijona nazaj.
Glede F1, probleme smo imeli v Ženevi v času avtomobilskega salona, pa za prvi maj v centru Pariza, cca 40 km ven ni bilo več problema, drugje smo dobili sobe vedno brez vsake rezervacije. Če boste spali v F1, se vam splača vzeti njihovo brošuro na recepciji (brezplačna!), našteti so vsi kraji, kjer imajo hotele in opisana pot, kako jih najti. Tudi če ne znate francosko, se da znajti iz njih :))
Prvič smo imeli s sabo šotore, da bomo kampirali, pa smo si kar hitro premislili in smo šli v F1, ko smo jih “odkrili”. Predvsem mi je bilo všeč, ker imajo večino parkirišč varovanih in smo lahko brez skrbi puščali avto tam in nosili s sabo res samo os.dokumente, denar, fotoaparate… in nas ni bilo strah, da nam vdrejo. Pa ob slabem vremenu so zelo praktični.
Je pa tako, cela Francija je lepa (no ja, Z obala me še čaka), splača se voziti po magistralnih cestah in se izogibati avtocestam ..
Običajno smo si grob plan naredili, preden smo šli na pot, sproti pa prilagajali glede na vreme, razpoloženje… Pa seveda kak Lonely planet in še kako potopisno knjigo zraven in včasih smo se odločili za kaj samo na osnovi kake slike :))
LP!
Mi smo po provanski potovali pred nekaj leti in je res krasna. Spali smo v kampih, ki so čudoviti- majhni, mirni in lepo urejeni. glede F1 hotelov ti ne morem dati nobenega nasveta.
V provansi smo si takrat ogledali Rousillon, Grasse, Arles, kanjon reke Verdon in druge zanimivosti. Je pa cela Francija lepa, tudi jaz bi ti svetovala, da se izogibaš avtocestam, ker navadne ponujajo veliko več, pokrajina pa je čudovita.
Spet jaz …
Glede same Provanse je tako, kamorkoli bosta šla, vama bo zmanjkalo časa :((
Meni Azurna obala ni bila ravno bogve-kaj, Provansa pa…
Kanjon reke Verdon, Camargue s konji in pticami, Lyon in čokoladerije v starem centru, Aix en Provence, Gordes, Pont du Gard, Avignon in papeževa palača, Orange, Arles, Aigues Mortes, St.Maries de la Mer, Fontvieille, Les Baux de Provence, Marseille (tule raje pustita avto zunaj, ker je na cesti norišnica in samo zakon večjega).
Vsekakor svetujem vzeti s sabo kako knjigo, pa seveda – izogibajta se avtocestam, razen čez Italijo, da sta čimprej tam.
LP!
PS: Francozi imajo modro in zeleno barvo na cestnih tablah za navadne ceste in avtoceste ravno zamenjane z našimi barvami!
Mi smo šli v Normandijo in Bretanijo za slabih 10 dni; samo postanek tja grede v Strasbourgu, pa potem nazaj grede še Le Mans (kjer nam je uspelo celo priti na znamenito pisto in odpeljati en krog!), Versailles in Pariz samo en dan in nočni ogledi (kjer, kot sem že napisala, brez rezervacije ni hotela po znosni ceni), pa Dijon in brez postanka nazaj v SLO, pa je bilo malo časa za videt vse:(( Pariz še čaka, zdaj je le toliko, da lahko rečem, da sem bila tam, pravega ogleda še ni bilo.
Provansa pa sama en teden tudi zmanjka časa, še posebej, če si želite kdaj pa kdaj malo odpočiti v kaki njihovi gostilnici.
Jaz bi se na vašem mestu odločila samo za Normandijo in Bretanijo ali pa samo za jug in Provanso. Za oboje mislim, da je skoraj premalo časa.
Jaz bi šla po Azurni obali do Provanse, mogoče čisto do španske meje in potem skozi Avignon in Orange do Lyona ter mimo Annecy-ja do Ženevskega jezera, skozi Mt.Blanc ali čez prelaz St.Bernard spet prek Italije nazaj.
Ali pa Normandija, Bretanija, po poti mogoče že Bodensko jezero in okolica… računaj, da že samo plaže v Normandiji, kjer je bilo izkrcanje, vzamejo en dan, če želiš videti vse. Pa še vsaj pol dneva muzej 2.sv.vojne v Caenu (res se ga splača it pogledat, vrtijo tudi originalne posnetke izkrcanja!) in pokopališče. Mogoče se ustavite že prej po poti v Verdunu. Reims, Rennes, Ruen, Mt.Saint Michael, St.Malo, ne pozabite se peljati čez Pont de Normandie.. Pa do Pariza in Dijona (in poskusite čisto ta pravi dijonsko gorčico).
Če želite vse v dveh tednih, se boste veliko vozili in za oglede in kako kavico v miru bo malo časa.
Pa uživajte!
Se strinjam z Barco. Odločno preveč vožnje za ogled severa in juga. Raje po koščkih, pa večkrat. Mi že nekaj let hodimo v Francijo in si vsakič vzamemo manjše predele. Lani smo bili v dolini reke Dordogne 3 tedne, pa smo imeli kaj početi. Normandija in Bretanija sta čez glavo dovolj za 14 dni, preveč letanja bi bilo potem oditi še na jug. Ali obratno. V vsakem primeru – čim več užitkov na poti!
No očitno se bom morala res čemu odrečt, ste me prepričali. Za Dordogne sem nameravala imeti samo dva dni, če pa vi rabite tri tedne…..bomo malo skrajšali.
Kakšne so cene če ješ zunaj, da ne kuhaš sam?
Hvala vsem.luna napisal:
> Se strinjam z Barco. Odločno preveč vožnje za ogled severa in
> juga. Raje po koščkih, pa večkrat. Mi že nekaj let hodimo v
> Francijo in si vsakič vzamemo manjše predele. Lani smo bili v
> dolini reke Dordogne 3 tedne, pa smo imeli kaj početi.
> Normandija in Bretanija sta čez glavo dovolj za 14 dni, preveč
> letanja bi bilo potem oditi še na jug. Ali obratno. V vsakem
> primeru – čim več užitkov na poti!
Prehud udarec za denarnico. Vsaj za moje pojme. Pa sploh ni taka dobra hrana, da bi bila vredna tega denarja, razen v vrhunski restavraciji…Tam je pa njammmmmmmm. Dobiš tudi redke dobre gostilne z dokaj zmernimi cenami. Mi raje prakticiramo kupovanje v trgovini ter pogrevanje konzerv. Je veliko ceneje, saj so trgovinske cene podobne našim.
Veselo potovanje!!!
Tudi mi smo se šli precej špartansko prehrano … ob vsej obilici ogledov nismo ravno razmišljali o tem. Za kak dober ogled sem vedno pripravljena spustiti obrok ali pa kar med vožnjo pojesti kak sendvič.
Smo pa vozili s sabo plinski kuhalnik in velik lonec za pašto, pa na kakem počivališču kje še kaj skuhali ali pogreli. Pa seveda, ker sem zagrizen kofetar, kuhali tudi ta pravo kavo in ta pravo (beri veliko) dozo.
Če pa greste kam ven jest, pa si prej malo oglejte parkinge, če je kar nekaj avtov in le so pretežno domače registrske tablice, boste jedli dobro in po znosnih cenah. Mi smo, kot sem že omenila, vedno spali v F1 in tam povprašali na recepciji, kje se je dobro in po znosnih cenah. So le domačini in vedo za gostilne, kamor se splača it jest.
Edino v Marseillu se nam je zgodilo, da smo šli iz kafiča ven, ko smo videli cene, pa čeprav smo šli samo na kavo in nekaj za spit – ker ko smo preračunali, je bila kava + 2 dcl mineralne toliko, kot pa pizza pri nas :((
Drugače pa se vam splača kupovati tudi na tržnicah, takih čokoladnih bombic, kot sem jih jedla v Orangu, jih nisem jedla nikoli prej in nikoli kasneje. Pa niso bile videti na prvi pogled bogvekaj, bile pa so njaaammmmi:)), pa pol ceneje, kot jih dobiš kje pri nas.
Trgovine, pa kot pravi tudi luna, imajo cene nekaj takega, kot so pri nas.
Uživajte!!
Forum je zaprt za komentiranje.