Proti Vojnoviću sprožen pregon zaradi suma razžalitve
Ohoho, krasna novica. Malce vleče na neko ameriško anketo, ki je ugotovila, da so televizijski gledalci prepričani, da gre pri Dosjejih X za dokumentarno nanizanko.
Dečki dejansko ne ločijo med fikcijo in resničnostjo. Kar bi lahko bila že diagnoza, kajneda.
Pod črto pa je vse skupaj samo še smešno in voda na Vojnovićev mlin.
Če ne drugega, tale butalska zgodba dokončno odgovori na vprašanje, kdo je pametnejši, blondinka ali policaj.
Katarina Kresal je (po Dnevniku) knjigo Gorana Vojnovića prebrala že pred časom in jo vidi predvsem kot pretresljivo pripoved o pripadnikih narodnosti iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Poudarila je, da bo vedno ščitila ugled policije, ko jo bodo zlonamerno in neutemeljeno napadali, da pa po drugi strani ve, kaj je umetniška svoboda in da gre v literarnih delih za domišljijske navedbe knjižnih junakov, ne pa za dejstva. “To pričakujem tudi od svojih sodelavcev, če tega ne, pa vsaj razum. Izgubljanje energije s takimi zadevami me spravi v slabo voljo.”
sicer to sodi v politiko, ki sem ne sodi najbolj, a si ne morem pomagati, sicer pa se ni literatura vpičila v politiko, ampak obratno, obenem pa je vse skupaj povezano, vsaj preko peticije, s katero se obsojajo aktualne tožbe proti ziherlu in miheljaku … in, dokler se ni vse skupaj na hitro zatrlo, tudi proti vojnoviću; skratka, najverjetneje bi se pod prejšnjo vlado to zavleklo v jaro kačo in hudo blamažo, če vzamemo v ozir, da ravno ex predsednik vlade vlaga tožbe za izrečene misli kot po tekočem traku.
in sklep: politika je še vseeno zvodnik in politiki vseh barv še vseeno enake kurbe, le da so nekateri malo bolj enaki od drugih, kar morda opraviči tista romanja na volišča vsake toliko.
Realistčna rekonstrukcija dogodka: Po takojšnjem, nepričakovanem in burnem odzivu frustrirane javnosti v recesiji nad ovadbo MNZ-ja zarad izdaje državne skrivnosti: Slovenska policija je v pizdi, je nekdo poklical Katarinco in ji dejal: Ne mi zej, za božjo volo (čeprav je rudeč) razburat že tako razjarjene, drgač bomo mogl še dol, pa šele pršli smo gor …
Takole pa v današnjem Dnevniku dogajanje komentira Marko Đorđić. Nujno prebrat!!! :)))
Oja, ta komentar v Dnevniku se pa splača prebrat!
Reakcijo represivnih organov na knjigo je težko dojeti, pusti te odprtih ust od začudenja.
Drugače pa menim, da policijske ovadbe oz. sodni pregoni avtorjev poleg neprijetnosti veliko prispevajo tudi k njihovi prepoznavnosti in seveda branosti.
Sama sem prav iz radovednosti segla po knjigi Smolnikarjeve Ko se tam gori olistajo breze (priznam, drugače ne bi). Pa me je knjiga pustila hladno; zaradi sloga pisanja (izpuščanje ločil!) sem se celo morala potruditi, da sem jo prebrala do konca. In nato sem še težje doumela, zakaj je bila knjiga na črnem spisku. Saj vem, zasebne tožnice s svojim prepoznavanjem likov v knjigi, itd, itd., vendar za povprečnega bralca čisto nedojemljivo.