Prostovoljno ali prostovoljsko delo
Zadnje čase zasledim, da se namesto izraza “prostovoljno delo”, uporablja izraz “prostovoljsko delo”.
Zanima me, kateri izraz je pravilen, saj tega v pravpisu nisem zasledila.
Če je pravilen izraz prostovoljsko delo, potem sklepam, da so tudi prostovoljske organizacije, društva in ne več “prostovoljna” (npr. Prostovoljno gasilsko društvo Lepa Rožica je sedaj torej Prostovoljsko gasilsko društvo Lepa Rožica?)
Hvala za vašo pomoč.
Tudi mene zanima odgovor na to vprašanje.
Neprestano videvam v časopisih izraz prostovoljski, prostovoljsko … in sem popolnoma zmedena, kaj je torej pravilno. Tudi sama sem namreč aktivna v treh prostovoljnih (oz. morda prostovoljskih) organizacijah. Veliko se srečujemo in imamo tudi različne okrogle mize in naenkrat je postalo moderno govoriti o prostovoljskem delu, organizacijah, društvih …
Kaj je torej pravilno?
Lahko meni in “Prostovoljki” morda kdo vendarle pomaga?
Hvala vsem …
Besedi prostovoljen in prostovoljski sta obe v SP2001.
Občutek mi pravi, da je pomen malo različen.
“prostovoljen” pomeni, da nekaj ni prisilno (prostovoljni odhod, prostovoljni prispevek).
“prostovljski” pa se nanaša na prostovoljce, npr. prostovoljska četa (=četa prostovoljcev)
Pri gasilskem društvu bi sicer morda pomensko res bolj ustrezalo “prostovoljsko”, ampak je pa “prostovoljno” že ustaljena zveza, ki je najbrž nima smisla na silo spreminjati.
Še iz SSKJ:
prostovóljen -jna -o prid. () ki temelji na svobodni volji, ne pa na
prisili, obveznosti: prostovoljna odločitev; udeležba je prostovoljna / da se ne bi
predali sovražniku, so se odločili za prostovoljno smrt; s prostovoljnim delom
zgraditi kulturni dom / pobirati prostovoljne prispevke / prostovoljno gasilsko
društvo
šol. prostovoljne dejavnosti organizirano izvenšolsko udejstvovanje mladine
prostovóljno prisl.: prostovoljno narediti, se odločiti
prostovóljski -a -o prid. (Îŕ) nanašajoč se na prostovoljce ali prostovoljstvo: stopiti v prostovoljsko četo / prostovoljski rok
Citiram iz strani slovenske filantropije.
Primož Jamšek, Slovenska filantropija:
“Z besedo prostovoljsko delo želimo postaviti ločnico med organiziranim in neorganiziranim prostovoljstvom. Beseda je že večkrat sprožila polemike, klub temu se je skupina skoraj enotno odločila za izraz prostovoljsko na svojem 10. sestanku, 8. januarja 2009.”