Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prošnja za Babi – krhko testo

prošnja za Babi – krhko testo

Babi,

lepo prosim za recept za krhko testo na francoski način. Pred dnevi sem spraševala po krhkem testu za pito, pa mi je Zala svetovala tole francosko zadevco. Z iskalnikom je ne najdem. Zato lepo prosim za pomoč.

Svojo pito sem sicer že spekla v petek. Testo je uspelo najbolje do sedaj, vendar bi lahko bilo še malo bolj krhko. Pite je na hitro zmanjkalo, torej je bila dobra.

Natassa

Hej, Natassa!

Od jutra ni bilo internetne povezave- pri meni.Zato je odgovor bolj pozen.

Tudi meni ga iskanje ne najde. Je pa pate sablee in ne brisee( verjetno sem se zmotila, ko sem pisala).Sicer ime ni pomembno.

To krhko testo Francozi uporabljajo za razne pite( zelo znana jabolcna), ki jim oni pravijo tarte, ja pa v resnici pita.

Pri krhkem testu je pa tako( vsaj pri meni), da je vcasih imenitno, vcasih sem z njim manj zadovoljna. Ne delam ga prav pogosto zaradi velike kolicine masla v njem. Je pa drobro:))

Se najbolj se mi zdi, da je marsikaj odvisno od tega, kako hladne so sestavine( vse iz hladilnika) in hitro gnetenje, da se maslo ne segreva od rok. Sama delam vedno na ohlajeni marmorni plosci in pustim testo cez noc v hladilniku. No, lahko tudi kaksno uro; toda meni se zdi zelo pripravno umesiti zvecer in drugi dan samo speci.
Se lepo valja in je peceno res krhko. Vcasih spacem samo testo brez nadeva, kot kolacke.

V moji knjigi je vec receptov, ki se minimalno razlikujejo, glede na nadev.
orte Hvastja ne poznam, zato ne vem, kaj je na krhkem testu.

Francoski ni nic posebnega; sama pa najraje delam po tem. Testo res krhko in nic milnato od sadja ali cesa drugega.

Sicer je pa Mishika napisala recept, po katerem dela pito njen oce. Naredi res dobro.

Lani smo o pitah in krhkrm testu veliko pisali. Zdaj ti napisem francoski recept in se tistega, ki je meni najbolj vsec. Bos videla in primerjala.

Moj najljubsi:

20 dag moke
15 dag masla
2 rumenjaka
2 zlici sladkorja ( ga zmeljem)
2 zlici kisle smetane
limonina lupinica

V jamico moke dam najprej maslo, nato vse ostalo in cimhitreje zgnetem v testo.

Francoski:

25 dag moke, 15 dag sladkorja, 20 dag masla, 2 rumenjaka + 1 celo jajce,
vanilij sladkor in malo limoninega soka.

Pa se en: 50 dag moke, 10 g fino mlete soli, 3 jajca, 30 dag masla, nekaj kapljic vode, vanilija ali sok limone, 15 dag sladkorja.

Stric, francoski kuhar je pite in tartes delal po tem receptu.

Zelim, da ti torta ala Hvastja uspe – pozdravcek Babi

Babi, najlepša hvala.

Vidim, da sem pri sestavinah kar zadela. Očitno je bilo testo premalo časa na hladnem (le dobro urco), bilo je zelo voljno in se ni dalo valjati. Poleg tega ga je bilo še preveč.

Spekla sem čokoladno pito, sedaj bi poskusila jabolčno.

Moram trenirati, saj vaja dela mojstra.

Natassa

A s tem testom obložite model in naredite nadev?
Jaz bi na vrh dala skuto, kaj še? V Pandi imajo zelo dobro skutino torto, ki je narejena tako, da je na dnu in ob robovih krhko testo, na sredi pa skutin nadev.
Babi kaj praviš, bi šlo narediti kaj podobnega?

Marusa, seveda bi slo. Saj so pite raznorazne( sadne, marmeladne, orehove…) in skutina torta bi bila prav dobra.

Da, na hitro razvaljam( ce se kje potrga, ne kompliciram, kar s prsti stisnem)
in polozim v pekac. Jaz imam okroglega z valovitim robom( okras). Na rob testa polozim se trak prej odrezanega testa, ga malo s prstom pobozam, da nastanejo hribcki in dolinice. To je koristno, da sok sadja ne stece. Ko das nadev, lahko cez polozis se mrezico iz trakov.

V nekaterih receptih testo malo prej popecejo, potem nadev. Jaz dam kar skupaj. Moj stric pa je delal samo plosce, jih osusil in spravil v kovinske skatle. Tako je imel vedno podlago za kaksen dober sadni nadev, ki ga ni niti pekel vec ali samo malo.

Temu recejo Italijani crostata, Francozi tarte in mi pita. Po vasih izkusnjah vidim, da so tudi torte mozne. Lep pozdrav Babi

Babi, mislim, da si zaslužiš posebno pohvalo za hitre in dosledne odgovore. Sama zelo rada kuham, čeprav nisem niti slučajno s “foha”, vendar se znova in znova čudim tvojim odgovorom, kako so praktični in enostavni ter seveda uporabni. Tudi sama sem takšna, da najraje vse delam na “okroglo” in da če ne gre si recept z lahkoto malo prikrojim tako, da zadeva uspe.
Upam, da si deležna kakšne posebne pohvale od urednika foruma prehrana.

Sedaj pa nazaj k sirovi piti.
Jaz bi dala v nadev jajčko, skuto (najraje imam Prekmursko, ki je najbolj grudasta in podobna domači, ki se jo dobi na kmetih), mogoče malo ruma, kakšno rozino, pest sladkorja, pa malo soli, malo limoninega soka. Kaj bi morala dodati še malo moke in pecilnega?
Kaj bi dodala skuti, da bi bila bolj rahla?

Hvala v naprej.

Ola !

V mojem recptu za skutino torto je v nadevu sneg, stepena sladka smetana in malo gustina ter seveda rumenjaki, sladkor in limonin sok.
Mislim, da je ta recept že enkrat napisala Babi (verjetno ima doma enako knjigo kot jaz).

Lep pozdrav, Maja

Majuška bodi zlata in mi povej kakšno zakladnico idej imata videve?
Naslov in avtorja knjige.

Naslov moje knjige je :

Dr. Oetker – Kolači vaš ponos 2

lp, Maja

Se sploh ne čudim, jaz imam to knjižico, zelo staro, verjetno št.1 in sem že malo pozabila nanjo, včasih pa sem jo skoraj dnevno uporabljala in tako že vsi listi letijo ven, saj je v mehki vezavi.
Torej, se strinjam, vsak recept, ki sem ga poskusila je popolno uspel in knjiga je zakon. Hvala, da si me spomnila nanjo. Kje pa misliš, da bi lahko dobila dvojkico? Imaš mogoče založbo, da bi tam povprašala?

Še enkrat hvala in lep pozdrav!

Založba Mladinska knjiga

lp, Maja

Sem iskala po emka.si pa je očitno nimajo več. Vseeno hvala.

jaz pa bi prosla za razne nadeve za pite.

hvala in lep pozdrav

Ja, to zanima tudi mene – mislim konkretno na čokoladni nadev…
Hvala!

Se tudi jaz podpišem.

V naprej hvala.

Hej, Marusa!

Z velikim veseljem sodelujem, pa ne zaradi kaksnih pohval!Vasi odzivi in uspehi so najlepsa pohvala.
Lani sem v septembru, ob Primozevem povabilu na srecanje sodelvk Prehrane napisala, kako je prislo do tega mojega sodelovanja. Se na misel mi ni prislo, da me je Primoz sploh opazil in zacudenje je bilo popolno.

Dobra knjiga in prakticen nasvet sta v veliko pomoc vsaki gospodinji, se zlasti zacetnici. Sem pa bila uciteljica prvega razreda in vem, kaj je preprosta natancna razlaga:)

Torej, ve in forum ste mi v samo veselje!

Odgovor za nadev si ze dobila. Sneg res rahlja. K Majuskinemu predlogu dodam se limonino lupinico. Knjigi imava pa enaki.Sicer je v moji stari dobri kuharici enako napisano, razen gustina, ki ga ne uporabljam.

Hvala za simpaticne besede in lep dan Babi

Hej! S cokolado res se nisem nadevala. Pri meni gre bolj sadje( skuta, orehi…). Bo tudi meni prislo prav. Lp Babi

Tokrat sem čokoladno pito naredila takole:

– v okrogel pekač z valovitim robom sem položila krhko testo in ga spekla
– ko se je testo ohladilo, sem ga namazala z nutelo
– na to sem nadevala čokoladno kremo (v skoraj 1/2 l sladke smetane sem zakuhala cca. 20 dag jedilne čokolade, močno ohladila in stepla – nastane kar gosta krema; več čokolade, bolj gosto)
– tokrat sem posula s kokosovo moko, prejšnjič pa s koščki lešnikov

Natassa

Natassa, najlepša hvala! Čez vikend naredim!

Stanka, pa sporoči, kako ti je uspelo.

Natassa

Poskusi tole pito:

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close