Prosim za pomoč
Pozdravljeni,
sprašujem za mamo, ki nujno potrebuje pomoč. Stara je 53 let in ima več kot 30 let delovne dobe. Zaposlena je bila za nedoločen čas in je podpisala sporazumno odpoved, ker naj bi se zaposlile drugje. Ob tem naj povem, da so bile razmere v prejšnji službi katastrofalne in da že eno leto nima plačanih prispevkov. Za novo službo je že opravila zdravniški pregled, danes bi naj dobila pogodbo in v ponedeljek začela delati, vendar je danes dobila informacijo, da je ne bodo zaposlili, ker so si premislili oz. je prišlo do pomote…
Zanima me kako je z nadomestilom za brezposelnost? Kolikor sem razbrala iz zakona, do nadomestila ni upravičena, če poda sporazumno odpoved; v drugem odpstavku pa piše, da je upravičen zavarovanec, ki poda redno odpoved, če v zadnjih 12 mesecih vsaj 6 mesecev nima plačanih prispevkov. Ali lahko enačimo sporazumno odpoved in redno odpoved?
Obstaja pa tudi druga rešitev in sicer bi jo zaposlila družinska prijateljica, ki ima svoje podjetje. Sicer ne potrebuje novih zaposlenih ampak bi jo zaposlila le toliko, da bi bila potem upravičena do nadomestila za brezposelnost. Ker bo verjetno izbrala to opcijo, me zanima, koliko časa mora biti zaposlena, po sporazumni odpovedi, da potem vseeno dobi nadomestilo? Da bi ji potem pripadalo nadomestilo 19 mesecev.
Se opravičujem za tako dolgo objavo in se Vam najlepše zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
V skladu z Zakonom o urejanju trga dela pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti ne more uveljaviti zavarovanec, ki je postal brezposeln po svoji krivdi ali volji. Šteje se, da je postal brezposeln po svoji volji tudi v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi na podlagi pisnega sporazuma.
Prenehanje pogodbe o zaposlitvi s sporazumom in redno odpoved delavca ne moremo enačiti. Pogodba o zaposlitvi preneha veljati s pisnim sporazumom med strankama, ki mora vsebovati določilo o posledicah, ki nastanejo delavcu zaradi prenehanja veljavnosti pogodbe o zaposlitvi pri uveljavljanju pravic iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti.
Delavec lahko redno odpove pogodbo o zaposlitvi brez obrazložitve.
Edini pogoj, da ji pripade nadomestilo je, da je v zadnjih 24 mesecih zavarovana vsaj 9 mesecev.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.