Prosim za pomoč
Pozdravljeni,
zanima me ali mi lahko kdo med vami pomaga pri reševanju dveh nalog in sicer:
Na podlagi naslednjih poslovnih dogodkov sestavite bilanco stanja
1. Ustanovili smo družbo z denarjem v višini 2.100.000 DE.
2. Z denarjem smo kupili v višini 100.000 DE zaloge materiala (namig: pri ugotavljanju stanja denarja upoštevajte višino denarja iz prejšnjega poslovnega dogodka).
3. Kupili smo stroj na kredit v višini 1.000.000 DE.
AKTIVA PASIVA
OSNOVNA SREDSTVA – STROJ KAPITAL
DENAR OBVEZNOSTI ZA KREDIT
ZALOGE MATERIALA
skupaj skupaj
Namig: po vseh poslovnih dogodkih morata biti aktiva in pasiva enaki.
PRIMER 2 – možno število točk 6
Na podlagi zgornjih podatkov in spodaj navedenih sestavite izkaz poslovnega izida in bilanco stanja.
1. Družba je izstavila račun za opravljene storitve v višini 2.000.000 DE. Kupec storitve še ni plačal (namig: povečajo se terjatve in nastanejo prihodki)
2. Na koncu meseca je družba obračunala plače v višini 1.500.000, izplačane so bile šele naslednji mesec? (namig: nastali so stroški dela in obveznosti do delavcev)
IZKAZ POSLOVNEGA IZIDA
PRIHODKI
– STROŠKI DELA
= POSLOVNI REZULTAT
Namig: ugotovljen poslovni rezultat povečuje v bilanci stanja kapital kot dobiček.
BILANCA STANJA
OSNOVNA SREDSTVA KAPITAL – osnovni
DENAR KAPITAL – dobiček ugotovljen v poslovnem izidu
ZALOGE MATERIALA OBVEZNOSTI ZA KREDIT
TERJATVE DO KUPCEV OBVEZNOSTI DO DELAVCEV
skupaj skupaj
Namig: aktiva in pasiva morata biti usklajeni.
Rešitev prve naloge:
AKTIVA
– OSNOVNA SREDSTVA 1.000.000 DE
– TERJATVE 2.000.000 DE
– ZALOGE 100.000 DE
SKUPAJ 3.100.000 DE
PASIVA
KRATKOROČNE OBVEZNOSTI 1.000.000 DE
DOLGOROČNE OBVEZNOSTI 2.100.000 DE
SKUPAJ 3.100.000 DE
Tako to je rešitev prve naloge. Vendar pa če je to naloga za šolo, mi smo morali napisati tudi kontacije na T kontih. Drugače naloga ni bila priznana. Pri kreditu pa ni znano ali je kratkoročni ali dolgoročni, ker v primeru če je dolgoročni ga je potrebno poknjižiti na dolgoročne obveznosti ne pa na kratkoročne in razmejiti samo tisti del kredita na kratkoročnega, ki zapade v naslednjem letu.
Namig: naslednjo nalogo pa naj reši kdo drug.
POZDRAV
ojoj, punkufer… kakšne terjatve v višini 2.000.000??
nič še nisi prodal. toliko imaš samo denarja na računu.
kje imaš pa na pasivi kapital???
rešitev 1. naloge bi bila
Aktiva
osnovna sredstva – stroj – 1.000.000
material – 100.000
denar – 2.000.000
Skupaj 3.100.000
Pasiva
Osnovni kapital – 2.100.000
Kredit – 1.000.000
Skupaj 3.100.000
Tole je začetna bilanca iz prve naloge.
Potem pa imaš 2.nalogo
izkaz uspeha
Prihodki 2.000.000
Stroški dela 1.500.000
Poslovni rezultat 500.000
končna bilanca stanja:
AKTIVA
OSNOVNO SREDSTVO – STROJ – 1.000.000 (brez amortizacije)
ZALOGA MATERIALA – 100.000 (ga nisi porabil, ker je šlo za storitev)
TERJATVE DO KUPCEV – 2.000.000
DENAR – 2.000.000
SKUPAJ – 5.100.000
PASIVA
KAPITAL + D0BIČEK 2.600.000
OBVEZNOSTI ZA KREDIT – 1.000.000
OBVEZNOSTI DO DELAVCEV – 1.500.000
SKUPAJ – 5.100.000
No če si me že izzvala
Bolj natančno
TERJATVE = razred 1 – kratkoročna sredstva razen zalog in ačr (stanje na TRR ali tvoj denar)
KAPITAL je zajet v DOLGOROČNIH OBVEZNOSTIH bolj natančno razred 9 – kapital, dolgoročne obveznosti in dolgoročne rezervacije. Tako da kapital in kredit (dolgoročni) se oba izkazujeta na moji postavki dolgoročne obveznosti. Res pa je da sta skupini kontov v katerih se izkazuje kapital in dolgoročne obveznosti do kreditodajalcev različni in sicer:
90 – vpoklicani kapital
97 – dolgoročne finančne obveznosti (970 – dolgoročna posojila dobljena pri družbah v skupini)
ps
Delano po kontnem načrtu za gospodarske družbe in pa tudi jaz sem hodila v šolo.
luba duša, tole je šola, ne podjetje.
kontni plan ni bilanca!
ko sestavljaš bilanco, ne moreš denarja napisat pod terjatvami, čeprav jih imaš po kontnem planu v tisti skupini. niti pod točko razno. ravno tako kapitala ne moreš izkazat pod dolgoročnimi obveznostmi.
poglej si kdaj, kako izgleda bilanca – tista, končna, ne pa bruto bilanca.
tud jaz sem hodila v šolo… še več, med drugim sem računovodstvo na eni šoli tudi učila.
tukaj je na osmi strani primer čisto poenostavljene bilance stanja
Pozdravljena
in čestitam zmagala si. Saj tudi jaz vem, da se kapital v bilanci stanja izkazuje posebej in pa da so denarna sredstva postavka zase pod kratkoročnimi poslovnimi terjatvami. Ampak ali je res potrebno tistim, ki hodijo v šolo vse prinesti na pladnju?? Naj malo razmišljajo. No pa to je moje mišljenje.
In pa če na teh forumih človek malo pobrska ljudje predvsem podajajo svoja NEZAVEZUJOČA mnenja in nič drugega.
p.s.
Hvala za link. Sem si ga vseeno ogledala.
Forum je zaprt za komentiranje.