Prosim za pomoč….
Danes sem “zmagala ” na natečaju, kje bo naša druščina silvestrovala…. Hm, že tretjič v petih letih….kar malo sem bila razočarana, kajti najlepše je nekam oditi, nekaj odnesti s seboj in si ” frej “. No ja, po drugi strani pa…zgleda , da sem dobra gostiteljica……to je pa tudi lepo priznanje, hehe.
Naša druščina šteje 14 odraslih ljudi, poleg sta povprečno dva otroka na familijo. In kaj sedaj ? Kako naj organiziram vso stvar malo drugače ? Sestaviti moram jedilnik, ga razdeliti…vsak potem naredi tisto, kar predlagam. Problem je v tem, da predlog prepustijo gostiteljici. Prosim vas, da mi pomagate pri izbiri jedi . Mislim, da bo v pomoč tudi drugim, če imajo isti problem.
Sploh draga Babi…hehe…nate ze sedajle najbolj zanašam, ker te zelo, zelo cenim in kolikor časa prebiram tale forum, vem, da nisi še nikogar pustila na cedilu. Prav tako tudi ostale aktivne člane tega foruma. Jaz sem pasivna , kar se pisanja tiče…preberem pa vse. In že nekaj časa mi po glavi hodijo Ježki….ampak bojim se , da sem tako frfrasta, da, ko bom rezala bodice, bodo ježki zgledali kot olupljene hrenovke…
Lep začetek tedna vsem…
Aja, še nekaj .
A veste, kako se po novem reče Pogrebnemu zavodu ?
…..Zaključna dela v zdravstvu…:))
Pri nas je zdaj popularna tortica, za katero idejo sem dobila iz Bounty-ja…
Spečem “originalen” biskvit za Bounty (recept v bazi), ki ga prerežem na pol in namočim z mlekom.
Za nadev uporabim naslednji recept:
200 g kokosove moke
3 dl sladke smetane (ne rastlinske)
80 g medu
3 vaniline sladkorje
200 g mletega sladkorja
Smetano zavremo z medom. Ko se med stopi, dodamo še mlet in vanilin sladkor. Ko se stopi tudi to, dodamo kokosovo moko ter kuhamo s stalnim mešanjem še 5 min. Ohladimo.
Nadev namažem na prvo plast biskvita, pokrijem z drugo plastjo, ki jo tudi malo namočim z mlekom in vse skupaj dobro premažem s stepeno sladko smetano in posujem z nastrgano čokolado.
Dober tek!
Vladka
JUHA če se pije, je daleč najboljša goveja, ker obloži želodec in nisi takol pijan….
MESO … Krasno in komot je skuhati govedino “ala wild” – našpikano in v omaki kot za divjačino. Ko je kuhano, meso narežeš na prst debele rezine in pustiš v omaki.
Kot za podobne jedi, tudi za to velja- če stoji kak dan, je samo še bolj okusna. To pomeni, da je lahko skuhana že kak dan prej.
PRILOGA…. Zraven se krasno podajo svaljki (Pečjak…?), ki so hitro kuhani….
Ali pa široki rezanci
SOLATA ….. Za toliko ljudi je najenostavneje pripraviti kar solatni bife- na pult zložiš par vrst solat (narezano v skledah ali tupervarkah), olje, kis in skodelice…. (zelena solata, paradižnik, paprika, zelje, rukola, narezan por, morda še kaj kuhanega- korenček, cvetača… vsako v svoji posodi, vsak si vzame in naloži sam…)
PRETAKNJENA GOVEDINA KOT DIVJAČINA je naslov tej jedi v moji kuharici (učna knjiga Grum/Levstek KUHARSTVO), napisala pa bom recept moje mame, ki mi je zelo dober:
Govedina
Slanina za špikanje
Sol, poper
Govedino našpikaš. Posoliš in popraš (lahko malo zemfa)
Opečeš z vseh strani na vročem olju, najprej na špikani strani.
(najlažje se našpika meso, če damo narezano slanino zmrznit. Potem trde trakove slanine lažje zatlačimo v luknje, ki jih naredimo s klasičnim nožem za lupljenje krompirja- zarineš v meso in obrneš okoli svoje osi)
Daš v pekač (super je večji ovalni, litoželezni ali lončeni) in naokrog sestavine za kasnejšo omako:
čebula (veliko, ker naredi omako)
lovor
timijan
šetraj
rožmarin
piment
peteršilj (listi + korenina)
zelena (listi + korenina)
korenje (ne preveč)
česen
Malo popečeš zelenjavo brez vode, nato skupaj z mesom dušiš- traja kar nekaj časa, da je meso mehko. Seveda je treba dolivat, da se ne smodi in da se mehča, sicer je zelenjava grenka. Meso lahklo tudi parkrat obrneš.
Ko je meso mehko, ga vzameš ven in narežeš na rezine.
Z malo moke potreseš dušeno zelenjavo in popražiš, doliješ in potem spasiraš, da dobiš tekočo omako. Vložiš meso in prevreš…
Dodaš kislo smetano, lahko tudi ko serviraš – na mizi.
Zraven gredo dobro svaljki ali kruhovi cmoki…
Frfra, že nekaj časa nazaj si pisala, da boš ob priliki, ko boš pekla kruh, namerila tudi sestavine, količinsko namreč, za vse nas “aberveznike” :o)
Imaš morda že te podatke??
Jaz sem sicer spekla kruh po receptu Jamie Oliver-ja in nekaj receptih s foruma, ki so si vsi več ali manj podobni, bi pa res rada poizkusila tudi tvojega… kot se spomnim je čar tvojega testa v tem, da ga nič ne mečkaš po rokah… Imam prav?
Pozdravček vsem!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.