Prosim za pomoč pri nakupu digitalnega fotoaparata
Pozdravljeni,
Kot prvo naj povem, da bi rada slišala mnenje od različnih ljudi, ki dejansko uporabljajo določen digitalni fotoaparat že nekaj časa in so z njim zadovoljni. Stvar je preprosta, lansko leto sem si kupila Olympusov digitalni fotoaparat in sicer X-930 nad katerim sem zelo razočarana. Slike so obupne še posebej če slikaš znotraj, tudi recimo če hočeš slikati otroka ob torti v dnevni sobi od blizu je slika obupna. Zato sem se odločila, da kupim novega oz rabljenega za katerega sem pripravljena odšteti največ 200 evorov. Zato prosim vse, ki ste si v zadnjem času kupili digitalni fotoaparat oz vse, ki ga imate že dlje časa in ste z njim zadovoljni, da mi podate vaša mnenja. Ne rabim nobene posebne tehnike, zunaj tako večinoma vsi delajo dobre slike, rada bi takšnega da naredi tudi notranje slike dokaj lepe.
od kompakta ne moreš pričakovati čudeža. slikati s flešem od blizu? to ne gre kar tako. kot prvo moraš svoj fotoaparat poznati do potankosti, potem lahko iz njega iztisneš tudi dobro fotko.
in res ne pričakuj, da ti bo fotoaparat, ki je najbrž manjši od boljšega telefona delal ful dobre slike ob vsakih pogojih, nastavljeno na avtomatiko.
jaz imam že drugega olympusa in sem zelo zadovoljna, razen, da je počasen (pač xD kartica). za notranje slike uporabim ali polovični fleš, če je prostor majhen, ali iso 400, če je samo malo bolj temno, če so prižgane vse luči in če želim naravni izgled.
a ostrina slik je pa uredu?
Je res, da nisem nobena profesionalna fotografinja, vendar pri vsakem fotoaparatu do natankosti proučim navodila in vse funkcije. In pri tem sem res sprobala vse možno. Ne gre se samo za svetlobo, amapk imajo notranje slike pikice, slabše kot če slikam s svojim telefonom in so po vrhu še zamegljene. Naj povem, da sem prej imela dva digitalna fotoaparata. Moj prvi je bila Minolta Z2, ki je bil res fenomenalen, amapk so mi ga ukradili. Potem sem na hitro kupila Praktico, vem da je bila zelo poceni, ker sem kupila nekaj na hitro in za kratkoročno rabo. In ta Praktica, ki me je stala slabih 80 evrov dela boljše slike od mojega Olympusa, ne samo zunaj tudi notraj je razlika ogromna. Pri njej nisem nikoli, res nikoli imela tako obupnih slik. Zadnjič sem se pogovarjala s prijateljico, ki je za rojstni dan dobila enakega Olympusa kot jaz. Je rekla, da so ji ga v vseh trgovinah priporočili in tudi ona ima obupne slike in pravi, da še telefon naredi boljše. Se pravi enako kot pri meni. Fotoaparat sem nesla tudi k fotografu pa tudi on z različnimi nastavitvami ni naredil boljših slik od mene. Tako, da očitno je to eden mogoče edini Olympus, ki dela slabe slike. Vem, da so na splošno digitalni aparati te znamke cenjeni na trgu in jih večinoma vsi hvalijo. Žal pa je ta model mene in očitno tudi nekatere druge razočaral.
o ostrini sem spraševala, ker sem brala, da še nekdo ni bil zadovoljen s tem modelom. evo, tole: http://www.alter.si/tabla/showthreaded.php/Cat/0/Number/799175/an//page/0/vc/1
mogoče je moj odgovor tebi res malce oster. oprosti, taka sem. pred kratkim sem hčerki kupovala fotoaparat za najstniško slikanje in ugotovila, da imajo vsi istega cenovnega ranga podobne lastnosti. ker je imela prej canona (ki so jih ga ukradli) in slike niso bile ravno najboljše, je sedaj kupila nikona (model S3000, res je manjši od njenega telefona). veš, da se najstniki ful slikajo notri, pa od blizu,… pa so mi slike kar všeč. čeprav sem za te nikone brala, da notri ne delajo dobrih slik. zakaj nisem kupila olympusa (sama ima že drugega Oly. ultra-zoom-kompakta)? ker se mi tipke na zadnji strani teh malih kompaktov zdele preveč miniaturne in mi ni sedel dobro v roke. ful mi je bil čuden.
pri novem fotoaparatu bodi pozorna in vzemi takega, ki ima 10x povečavo in širokokoten objektiv (to je oznaka okrog 28mm, vsekakor manj kot 35mm). med nikoni poglej COOLPIX S8100, cena 250 eur, če so ti všeč ti super tanki. če naročaš preko internega si fotoaparat prej poglej v big-bangu. model S8000 je ful podoben (malce slabši senzor), starejši in poglej, če se ga da kje poceni dobit; njemu primerljiv je canon power-shot SX210-IS.
Fotografske delavnice
Pozdravleni mogoče vas zanima. Na spletni stani http://www.photoart.si imajo delavnic, ki si jih lahko udeležite.
Delavnice v oktobru.
Delavnica modne fotografije z Matjažem Tančičem 02.10 in 09.10.2011
PhotoArt.Si in Jure Dimc objavjata delavnico PARTY fotografij
web: http://www.photoart.si
fb: http://www.facebook.com/PhotoArt.Si
LP Janina
Pozdravljeni,
imam olympus X-930 in sem zelo nezadovoljna s slikami in vidim da nisem edina. Vse slike moram dodatno obdelovati. Sestra ima starejši model olympusa X-785 in so slike neprimerljivo boljše, barve so bolje žive, moj dela take puste slike. Ravnokar delam primerjavo, imam oba pri sebi in primerjam nastavitve in ne najdem razlike, nastavitve slikanja imava iste. Ali ima še kdo ta model olympusa X-930 in ali se da kako nastaviti da bodo slike bolj žive?
Poskušaj malo spremeniti nastavitve na fotoaparatu….
Če ne gre drugače, pa lahko v lightroomu zelo enostavno poživiš barve slikam. Na koncu koncev je tudi v fotoaparatu “programček”, ki določi jakost barv…
Malo bolje opiši problem… Je črna črta samo na zaslonu ali je tudi na slikah, ki jih preneseš na računalnik? Kako izgleda ta črta (vodoravna, tenka, debela…)? Je slučajno celotni spodnji del slike črn? katere nastavitve imaš ko se pojavi črta, ali se to zgodi vedno?