Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Prosim za pomoč lektorje in sloveniste

Prosim za pomoč lektorje in sloveniste

Mi lahko kdo pomaga z nasvetom? Zaradi razmer v službi bom v kratkem primorana lektorirati pomembne tekste (tudi za objavo v medijih). Imam diplomo, vendar na faksu nisem imela slovenščine. In vejice mi delajo težave. Ali mi lahko pomagate s seznamom literature, ki bi mi kar najbolj koristila? Upoštevajte, da nimam časa na pretek (prb.en mesec). In kje jo lahko dobim? Stokrat hvala!

predlagam ti, da si nabaviš (izposodiš) Slovenski pravopis (točno tak naslov ima). sama ga imam iz leta 2001, najbrž obstaja kaj novejšega. no, tam imaš vsako ločilo posebej lepo obdelano in razloženo, kje stoji in zakaj in kdaj …
tudi za vejico je, vsaj za moje pojme, dovolj lepo razloženo.

pozdravček!

Slovenski pravopis, SSKJ, EPIS – pravopisni priročnik, Cikcak po pravopisu, dela Monike Kalin Golob (npr. Pravopisne reže), članki in knjiga Simona Lenarčiča (Popravopis), J. Toporišiča, pravopisni priročnik Marte Kocjan Barle, Sršenov Jezik naš vsakdanji. Prav pridejo tudi priročniki za pisanje, npr. Hladnikov, Bajtov, najnovejši Piši! (mislim, da je avtor Roš) … Tu so še članki, ki tekoče izhajajo v strokovnih revijah.

Moram priznati, da sem kar precej zgrožena nad tem, da se lahko nekdo, ki ni slovenist, in celo ni imel slovenščine na fakulteti ter nima s tovrstnim delom nobenih izkušenj, kar naenkrat začne ukvarjati z lektoriranjem (!) “pomembnih” besedil, celo za objavo v medijih.
Toliko se torej ceni to, po mojem mnenju, zelo zahtevno delo. Tudi kopica zgoraj naštetih priročnikov te ne more kar tako naučiti postavljati vejic …
Ne jemlji preveč osebno, “piham” predvsem na tvoje nadrejene.

eh, Zoja,

ni vredno izgubljat besed. o nadrejenih namreč. veš kaj vse morajo početi ljudje, ki niti pod razno niso usposobljeni … pač.

upam, da se bo tiana3 dobro znašla v poplavi literature, ki si ji jo pridlagala. ker tega je res ohoho in ne znam si predstavljat, da bo v enem mesecu, kolikor ima časa, lahko vse to naštudirala.

mogoče veš, če se kaj od naštetega najde tudi v elektronski obliki na internetu? bi prišlo zeeeeloooo prav!

Zoya se 100% strinjam s teboj. To sem v sluzbi tudi povedala, vendar oni so prepričani, da če neki dober delam, bom tud to. Js sem pa obupana!!!
Hvala vseeno za seznam!

Na internetu? Za brezplačne zadeve ne bi vedela. Takoj ko začnem malo bolj “pikati” po kaki zanimivejši strani, me preusmerijo v nakup. :))
Na računalniku imam SSKJ s cd-roma. Toda ta še zdaleč ni bil brezplačen.
Predraga slovenščina pač ni poceni. :))

Svetujem ti nabavo SP 2003, ker vsebuje nekaj popravkov. Če pa hočeš še nekaj najnovejšega, toplo priporočam Popravopis – napisal in v samozaložbi izdal Simon Lenarčič.

Pravopis se da dobiti tudi v elektronski verziji, kar prihrani listanje po knjigi (izdana je bila 2003 in vsebuje popravke iz drugega natisa):

New Report

Close