Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Prosim za nasvet

Prosim za nasvet

Živijo
Mi lahko, prosim, pomagate rešiti zagato? Besedne zveze mobing dejanje, mobing ravnanje … bi rada spravila v pravo obliko. Se vam zdi, da je v redu, če rečem dejanje mobinga, ravnanje mobinga? Ne vem, kako bi sicer izpeljala: mobingersko dejanje? Ravnanje pod vplivom mobinga? Razmišljam, pa mi nič pametnega ne pade na pamet … Ima kdo kako idejo?
Aja, v literaturi sem zasledila, da se za osebo, ki izvaja mobing, uporablja beseda mober.
Hvala.

Mobing je tujka, ki je bila sprejeta v slovenski jezikovni sistem, sicer ga razlagamo tudi opisno (psihično nasilje, tudi fizično, pomeni tudi nekaj več kot samo to), vendar ima svoje mesto tudi kot tujka, torej jo tako tudi obravnavamo.

Da bi rekli mobing dejanje, ni pametno; potem bi morali reči kvečjemu mobinško dejanje, kar pa je še bolj nesmiselno. Podobno je npr. z golfom in golf igriščem, pravilneje je golfsko igrišče.

Torej predlagam raje: na delovnem mestu čuti mobing/v življenju ga mučijo posledice mobinga ipd., torej naj bo sam mobing, ne pa, da ga spremlja še samostalnik.

Ne nazadnje mobing je ravnanje, zato se mi ne zdi smiselno poudarjati ravnanje mobinga.

Pojavlja se mi pomislek, kaj pomeni ravnanje pod vplivom mobinga – to bi prej razumela kot dejanje, ki ga stori ta, ki je psihično (in fizično) maltretiran, ne pa mobing kot tak.

Več o mobingu, vidim, pišejo tu: http://www.mobing.si, vendar uporabljajo kar veliko tujk, škoda, menim, da bi bilo mogoče kar nekaj od teh besed zamenjati s kakšnimi slovenskimi ustreznicami.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Se strinjam, opažam pa tudi, da se pojavljata še izraza mobiran in mobirajoči. Kaj menite o tem? Če smo sprejeli mobing, bi verjetno smeli sprejeti tudi druge besedne vrste, ki izhajajo iz tega samostalnika.

Je pa pravo mobing prevedlo v trpinčenje, kar prav tako ne zajema vsega, kar mobing je. Ne vem, zakaj se tako upirajo uporabi besede mobing. Tudi sama sem proti nepotrebnim tujkam, kadar imamo (ali ustvarimo, recimo, no 🙂 za isti pomen slovensko besedo. Ampak za mobing je (še) nimamo, ene same ne.

Banditstvo? :)) In seveda tudi banda ni neoporečna beseda. 🙂

K.

Zanimivo, trpinčenje.
Trpinčijo tudi živali, pa ni niti približno sorodno mobingu. 🙂

Sem pa našla še eno razlago, menda je zdravniška: posebne oblike stresa na delovnem mestu.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Jumbo, na spletu je kar nekaj razlag mobinga, poskusi uporabiti, kar ti najbolj ustreza za tvoje besedilo. Tule pa še nekaj v pomoč: Pri mobingu gre za psihično nasilje. Gre za tisto, čemur rečemo šikaniranje, posmehovanje kolegov ali kogar koli drugega, ignoriranje in podobne pojave. Težko je identificirati sam začetek. Mogoče kakšen blažji spor, ki se ga niti sam ne spomniš, kasneje še kaj drugega, potem pa se zadeve začnejo na način, da realizirano delo ni več nikoli zadosti.

Nemalokrat se dogaja, da že najmanjši konflikt nekdo dojame, da je prišlo do mobinga, psihičnega nasilja. Psihično nasilje, o kakršnem govorimo, je procesno dejanje. To pomeni, da se mora dogajati, se pravi trajati najmanj šest mesecev skupaj, ne pa, da gre za enotedensko zamrznitev odnosov. Kar pomeni, da je v ozadju neka organizirana oblika in načrtna oblika delovanja oz. pritiska na posameznika.

Več pa tule: http://www.rtvslo.si/odprtikop/polnocni_klub/psihicno-nasilje-na-delovnem-mestu/.

Upam, da ti tole kaj pomaga.

Beseda mobing je modna muha in povsem nepotrebna. Slovenščina ima več kot dovolj besed, ki zadovoljivo opišejo ta pojav.

Ena od njih je recimo je*anje ;))

Tam na http://www.mobing.si je pa ona gospa precej nepismena, ali pa vsaj zelo površna, in če v službi tudi piše tako, ni čudno, da je “mobirana”:

30. žrtev je pogosto deležna kletvic in obcesnih izrazov

31. mobirana oseba je deležena poskusov spolnega zbliževanja in različnih »spolnih ponudb«

Ja, res, prav škoda, da so jezikovno tako šibki. Stran kot taka ni napačna, pojasnjujejo temo, ki je po svoje še vedno razmeroma nova v slovenskem prostoru, čeprav se že kar konkretno dogaja, ampak jezikovno oziroma besedno je pa res bolj bog pomagaj.

Prav prispevek na rtvslo.si dokazuje, da je mogoče o taki razmeroma še novi stvari govoriti z bolj sprejemljivimi besedami in povedati tako, da ljudje bolj razumejo.

Hvala za pojasnila, ampak problem je v tem, da obstaja definicija, ki obravnava toloko in toliko “mobing dejanj”. Tako da v tem primeru ne morem uporabiti zgolj besede mobing. Ne vem, če sem dovolj jasna. Recimo če vzamemo nasilje. Vsi vemo, kaj ta beseda pomeni, pa vendar imamo v njej več dejanj in lahko pač rečemo različna nasilna dejanja.
In ja, v Zakonu o delovnem razmerju je mobing opredeljen kot trpinčenje na delovnem mestu. Se pa stroka (ne vem na pamet, katera že) še dogovarja o pravilnem izrazu in definiciji mobinga.
Nataša, tudi meni mobinško dejanje ne gre, tako da mi v bistvu potem res preostane dejanja mobinga?

Kot zanimivost naj dodam še tole: Termin mobing (to mob) se je sprva uporabljal za živalski svet, in sicer za opisovanje agresivnosti živali v krdelu.

Če pogledamo izvor besede, najdemo :
Napad skupine živali na vsiljivca – “to mob” (tako so imenovali tudi ulične bande) torej izhaja izraz iz nasilja na ulicah in to se vse več prenaša tudi v naša delovna okolja, tu gre tako za psihično kot fizično nasilje in ustrahovanje.

Izraz “mobbing oz. bullying ” pomeni šikaniranje in ustrahovanje.

Leymann-ova definicija :
“Mobbing je konfliktov polna komunikacija na delovnem mestu med sodelavci ali med podrejenimi in nadrejenimi, pri čemer je napadena oseba v podrejenem položaju in izpostavljena sistematičnim in dlje časa trajajočim napadom ene ali več oseb z namenom in/ali posledico izločitve iz sistema, pri tem pa napadena oseba to občuti kot diskriminirajoče. ”

—–
Dodajam vprašanje: zakaj torej ne pišemo “mobbing” z dvema m?

Mobbing je angleško, mobing pa udomačeno slovensko. Podobno kot pizza / pica. Jaz pišem pica.

V tem primeru bi se raje odločila za vrste mobinga. Slovenščina še nima ustreznih izpeljank iz mobinga (še npr. golfsko igrišče smo zelo težko sprejeli, ampak zdaj je tu), zato bi poskusila za začetek z vrstami mobinga ali pa z različnimi načini psihičnega nasilja (tole se mogoče preveč oddalji od bistva mobinga).

Super, najlepša hvala!
Lp

New Report

Close