prosim za nasvet nujno
S partnerjem sva se sporazumno razšla.Sedaj mi pravi,da bo napisal svoje stanovanje na najino 4 letno hčero.Zanima me pa tole:ali je možno,da mu ne bo treba plačevati nič preživnine če to naredi,ali bom posledično brez otroškega dodatka in ostalih ugodnosti kot samohranilka.V tem primeru bi me to stanovanje zelo bremenilo,bilo prej v velik strošek kot korist.Kajti če se ne motim potem ga niti v najem ne bi mogla dati stroške bi pa morala poravnavati.Pa še to me zanima ali on z tem izgubi bivalno pravico,kajti potem stanovanje ne bo več njegovo.On sedaj živi v njem.Oziroma,če ostane notri ali lahkozahtem plačevanje najemnine?Noro vse skupaj a ne?
Danika10, nič nisi napisala o tem, kje vidve s hčero zdaj živita. Če te prav razumem, sta se vidve odselili, bivši mož pa bi stanovanje, ki je bilo prej vaše, prepisal na hčer. Meni se zdi to od njega korektno in lepo, konec koncev predstavlja stanovanje neko varnost za vbodoče.
Preživnina s tem seveda nima nobene zveze, plačevati jo bo moral vseeno, se pa bo stanovanje seveda štelo v vajino premoženje. Vsa ostala vprašanja, ki jih naslavljaš nam, pa mislim, da bi morala najprej nasloviti nanj in ga vprašati vse, kar te zanima, kako si to predstavlja in kaj naj bi to pomenilo… Mislim pa, da se on izseliti ne namerava, stanovanje bi prepisal na hčer iz razloga, da bo nekega dne njeno, če se njemu kaj zgodi.
Glede na to, da imata komaj štiriletno hčer, sta verjetno še dokaj mlada. Vsak od vaju lahko najde novega partnerja, mogoče si ustvari “novo” družino – in v tem primeru bo za vajino hčerko poskrbljeno.
Kar glavo pokonci, ne delaj si skrbi tam, kjer to ni potrebno!
z prepisom svojega dela stanovanja na hčer se ne more izogniti plačevanja preživnine, če bo to naredil bo vajin otrok pridobil premoženje, ki ga brez soglasja csd ne bo mogoče obremniti z hipoteko ali odvojiti do otrokove polnoletnosti, drži, otroški dodatek se ti lahko zmanjša, pač glede na vrednost nepremičnine , ki se ne uporablja za bivanje (tvoje in otrokove) ter posledično za doseganje dobička pri oddajanju v najem ( če se bo stanovanje oddajalo gredo prihodki v korist lastnika, tvoje hčere, dohodek se ti pa šteje v plačevanje ddavkov ter socialne transferje), če se en bo oddsajalo pa se ti šteje fiktivno doseganje donosa na premoženje, in seveda, ti kot skrbnik otroka lahko stanovanje oddajaš, zakaj ga ne bi mogla? in oče otroka lahko ostane v stanovanju, ti pa mu lahko zaračunaš najemnino, lahko ga tudi vržeš ven če ne bo plačeval…
No da razložim.On se je odselil stran v svojo garsonjero.Midve sva v socialnem stanovanju.Ker vem da on ni reden plačnik položnic,ker sem mu v preteklosti jaz celo pomagala cel kup izvržb rešiti iz naslova neplačevanja tekočih položnic,se seveda bojim,da ji bo oziroma nama obema nakopal cel kup dolgov.Ona je itak edini dedič po njem ne vem zakaj raje ne naredioporoke,da dobi po smrti to stanovanje.zdaj ji itak ne koristi.
Če prav vem, se mora obdarovanec strinjati z darilom, torej ga morda v hčerinem imenu lahko odkloniš.
Kljub dodatnemu pojasnilu ne razumem, kakšna bo situacija po prepisu: razumem prav, da bo on stanoval v tem stanovanju, katerega lastnica bo hči? Če mu ne zaupaš in misliš, da bo delal dolgove, potem njegovo ponudbo hvaležno zavrni in naj stanovanje ostane v njegovi lasti. Lastništvo prinaša tudi določene obveznosti (davek, vzdrževanje, rezervni sklad, če nič drugega) in če meniš, da bodo zate 14 let preveliko breme, potem darila ne sprejmi. Bi bila pa to zanj seveda ful elegantna rešitev – živel bi v tem stanovanju, del stroškov bi pa poravnaval nekdo drug. Ker močno dvomim, da bi ti od njega kdaj videla najemnino.
Preživnina pa nima prav nobene zveze in jo bo moral plačevati. Če gre pa za izbiro ali garsonjera ali preživnina, raje vzemi preživnino.
ja hvala bogu če res lahko odklonim,ker tudi bom.Vidim da večkrat ljudje delajo napake,kajti ponavadi vidijo samo korist,pozabijo pa koliko problemov oziroma dolgov je pa lahko zadaj.Jaz sem 100% prepričana,da on ne bo plačeval teh stroškov in si zato ne morem in nočem nakopati na glavo še tega.Raje hvaležno zavrnem,ker to ni v otrokovo korist.Niti ne bi mogla plačevati stroškov obeh stanovanj torej bi res bilo eno veliko breme vse skupaj.
Kaj pa vem. Če res nima namena plačevati najemnine, potem verjetno tudi nima namena plačevati preživnenine in bo vv sakem primeru imela težave z njim. Mislim pa, da je stanovanj več vredno, kot preživnina (potreben izračun). Sicer pa je ločitev bila sporazumna in ne vem, zakaj že človeka obsojamo, da ne bo plačeval.
Kaj pa vem. Če res nima namena plačevati najemnine, potem verjetno tudi nima namena plačevati preživnenine in bo vv sakem primeru imela težave z njim. Mislim pa, da je stanovanj več vredno, kot preživnina (potreben izračun). Sicer pa je ločitev bila sporazumna in ne vem, zakaj že človeka obsojamo, da ne bo plačeval.[/quote]
Zato, ker, in sicer citiram avtorico:
Ker vem da on ni reden plačnik položnic,ker sem mu v preteklosti jaz celo pomagala cel kup izvržb rešiti iz naslova neplačevanja tekočih položnic,se seveda bojim,da ji bo oziroma nama obema nakopal cel kup dolgov.
Tip je že imel izvršbe zaradi neplačevanja obveznosti. Stanovanje je tudi obveznost (najbrž nisi lastnik nepremičnine, pa ne veš).[/quote]Obstaja še druga možnost, da ne vem: se ne poslužujem takšnih mahinacij 😉
Dvomim tudi, da je on tako dober, da bi kar dal stanovanje hčeri, :/ Očitno mu kdo diha za ovratnik in bo sedaj tako “dober”, da mu ne vzamejo še tega….. 🙁
No, potem moraš to vsekakor upoštevati pri dogovoru in ne pristajat na neke ustne obljube. Če ima namen podarit stanovanje hčeri, ga lahko podari, najemnik pa pač ne more bit, če si je tako zamislil.
Ja on niti pomislil ni da je s tem praktično samo najemnik po tem.Tako da mu moram dat tole v premislek.Razen če se morda jaz vse skupaj ne motim.Hčera ni polnoletna,torej mislim da ne more ona njega preživljat z drugimi besedami plačevati stanovanjske stroške.Ali csd lahko celo določi kdo bo najemnik ali kako je s tem?
kot prvo je treba vedeti ali se bo šlo za darilno, izročilno ali prodajno pogodbo,( od tega so tudi odvisne pravne posledice za tvoje hčero) , z darilno pogodbo se obdarovanec ni dolžan ničemur zavezati, z izročilno pa se ,v nobenem primeru pravni posel ne bo mogel mimo csd, tvoja hčera ni niti opravilno niti poslovno sposobna in vse bo urejal njen skrbnik , še najmanj kar je da bi hčera nase prevzemala kakršnekoli obremenitve, to je absurd kar ti pišeš. Pa še to, v primerih mladoletnih pazi csd na to , da ne pride do bistvenega zmanjšanja njihovega prmoženja
Forum je zaprt za komentiranje.